Jak dlouho se bude hrát jednou fotbalový zápas? V Portugalsku chtějí zkusit novinku

Fotbal možná v těchto dnech začíná novou etapu spočívající ve změně základní hrací doby jednoho zápasu. Jak známo, podle pravidel se fotbalový zápas hraje odjakživa 2x45 minut, tedy 90 minut. Portugalská fotbalová federace se ale rozhodla uskutečnit v dubnu turnaj hráčů do 23 let, jejichž zápasy by se na tomto turnaji s názvem "Revelation Cup" hrály 60 minut čistého času. Nad změnou pravidla považovaného až za posvátná pak v těchto dnech dokonce uvažuje i samotná Mezinárodní fotbalová federace FIFA.

Aby se zmiňovaný portugalský turnaj odehrál přesně tak, jak pořadatelé zamýšlejí, musí s tímto krokem souhlasit i Mezinárodní pravidlová komise (IFAB) a jak upozorňují ostrovní média, zatím z její strany souhlas nepřišel.

V případě, že tedy IFAB rozhodne kladně, na portugalském "Revolution Cupu" by sse tak tedy hrálo 2x30 minut s tím, že čas bude běžet vždy tehdy, kdy se bude na hřišti skutečně hrát. Pokud se tedy míč dostane za autovou čáru nebo pokud se bude ošetřovat zraněný fotbalista, čas se podobně jako v hokeji zastaví.

Tohoto nového projektu by se pak měla zúčastnit i jedna z portugalských univerzit, která si vzala tuto změnu pod svou patronaci a po odehrání turnaje bude následně analyzovat, co novinka přinesla fotbalu a vše zakončí podrobnou zprávou. V ní se vyskytnou i poznatky ze strany zúčastněných, tedy samotných hráčů, trenérů, funkcionářů a fanoušků.

Už dříve vydaná analýza od Mezinárodního střediska pro sportovní studia (CIES) hovoří o tom, že ze 36 tehdy sledovaných evropských soutěží se v průměru fotbal v každém zápase skutečně hraje dokonce méně než 60 minut, přičemž z této analýza vyšla nejlépe nizozemská nejvyšší fotbalová soutěž, kde průměr činil 63 minut. To v jedné z nejlepších lig v Evropě, v německé Bundeslize, se průměrně v každém zápase skutečně hrálo jen 53 minut.

A v anglické Premier League nebyla nouze ani o zápas, kde se hrálo průměrně jen něco přes 40 minut. Jednalo se o duel West Ham vs. Brentford.

FIFA uvažuje o prodloužení základní hrací doby na 100 minut

Zajímavostí rozhodně je, že o změně času základní hrací doby jednoho fotbalového zápasu uvažuje dokonce i samotná Mezinárodní fotbalová federace FIFA. Ta podle serveru Goal.com chce prodloužit základní čas na 100 minut a nejít tedy cestou zastavování času při každém přerušení. Je ochotna se bavit o zastavení časomíry jen při větších prodlevách. Uvažovat nad tímto krokem, který by ráda podle zákulisních informací zavedla ještě před letošním světovým šampionátem v Kataru, se rozhodla taktéž kvůli skutečnosti, že čistý čas, během kterého se hraje skutečně fotbal, je opravdu krátký.

Jak server Goal.com uvádí, tento návrh přichází ze strany samotného prezidenta FIFA Gianniho Infantina, ovšem podle expertů je minimání šance na to, že by změna byla skutečně nakonec prosazena. Zatímco televizní stanice a komerční sféra by rozhodně nebyly proti, rozhodně by s tímto návrhem nesouhlasili samotní fotbalisté, kteří jsou podle mnohých už tak přetěžováni a mají tak dost nabitý kalendář. Času na případné rekonvalescence po zranění už tak příliš není.

Z tohoto pohledu se zdá, že je možná varianta, která by se mohla vyzkoušet v Portugalsku, daleko přijatelnější. Nicméně, dosud fotbalová veřejnost byla proti jakýmkoli snahám o revoluční změny. Před pěti lety  se o čisté čase ve fotbale hovořilo i v IFAB až vznikl z toho dokument Play Fair (Hraj fér). Nic se z toho ale nezrealizovalo.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Odejde František Straka ze Slovenska do Afriky? O jeho služby má prý zájem Gambie

V současnosti je bývalý kouč Sparty, Slavie i české fotbalové reprezentace František Straka zaneprázdněn svou další záchranářskou misí na Slovensku, kde tentokrát vede Michalovce a počíná si tam poměrně úspěšně. Mohlo by se však stát, že navzdory záchraně tohoto slovenského klubu ve slovenské první lize by Straka nemusel v tomto angažmá pokračovat v další sezóně. Zajímá se totiž o něj fotbalová reprezentace Gambie, kde před nedávnem skončil belgický stratég Sainflet.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy