Jak to bude s trestem pro Berbra? FAČR není poškozenou stranou a nesmí nahlížet do spisů

Fotbalová asociace ČR (FAČR) není v nejnovější české fotbalové kauze, která vypukla mimo jiné zatčením tehdejšího místopředsedy asociace Romana Berbra loni v říjnu, poškozenou stranou. Na základě tohoto rozhodnutí se tak FAČR nebude moct nahlížet do spisu a tato skutečnost tak tím pádem zkomplikuje práci jak etické komise, tak i komise rozhodčích. Tudíž tak bude komplikované i trestání Romana Berbra ze strany FAČR.

Už v polovině prosince se FAČR rozhodla přihlásit do trestního řízení coby poškozená strana v nejnovější tuzemské fotbalové kauze. Takový krok fotbalová generalita učinila především proto, aby tím tak pomohla etické komisi zabývající se v současné době rozhodčími, kteří se objevili v uniklých odposleších v rámci zmiňované kauze.

Portugalec Vítor Manuel Melo Pereira, jenž je od Nového roku novým předsedou tuzemské rozhodcovské komise, kam byl delegován ze strany Evropské fotbalové unie UEFA, už se v předešlých dnech nechal slyšet, že ti sudí, kteří jsou zmíněni ve vyšetřovacích spisech, už nebudou součástí listiny sudích pro tuzemské profesionální soutěže minimálně pro jarní část této sezóny nebo-li do konce šetření etické komise.

"Fotbalová asociace bohužel nedostala možnost nahlédnout do spisu. To je komplikace mimo jiné pro některé komise asociace, zejména komisi rozhodčích FAČR při její každodenní činnosti a také pro etickou komisi FAČR, která bude při svém rozhodování odkázána nyní pouze na veřejně dostupné informace," řekl k nastálé situaci samotný předseda FAČR Martin Malík.

Jak říká asociační generální sekretář Jan Pauly, policejní orgán rozhodl o postavení FAČR v nové fotbalové kauze takovýmto způsobem proto, že újmy uvedené asociací v návrhu nepovažoval právě tento policejní orgán za trestné činy. FAČR se naopak poškozena býti cítí, přičemž nejde o nemajetkové újmy. „Nepřiznání postavení poškozené strany je policejním orgánem odůvodněno tím, že poškození vnímání FAČR v očích veřejnosti apod., tak jak uvádí FAČR ve svém návrhu, jakožto nemajetkové újmy, nelze podřadit pod znaky skutkové podstaty, které charakterizují trestné činy, pro které jsou obvinění trestně stíháni," řekl konkrétně Pauly a pokračuje: "Podle odůvodnění je předmětem ochrany v tomto konkrétním případě zájem státu na řádném průběhu fotbalových soutěží, které je nutno vnímat jako záležitost celé společnosti, nejen záležitost jednoho subjektu, tedy asociace."

Připomeňme, že nejnovější fotbalová kauza v Česku se týká ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy a také defraudace peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu. V obou případech figuruje jako hlavní postava někdejší místopředseda FAČR a neoficiálně vládce českého fotbalu Roman Berbr, jenž byl ještě do minulého týdne ve vazbě, stejně jako další zatčený Roman Rogoz, bývalý sportovní ředitel druholigového Slavoje Vyšhrad. Kromě nich bylo při říjnovém policejním zásahu v tuzemském fotbalovém prostředí zatčeno dalších 18 osob, přičemž se mezi nimi nalezneme i několik rozhodčích. Všichni jsou tak nyní vyšetřováni na svobodě.

Vyšetřovatelé jsou pak přesvědčeni o tom, že ovlivňování výsledků zápasů pak bylo řízeno zločineckou organizovanou skupinou a duely měly být ovlivňovány za účelem sázek. Zveřejněné odposlechy odhalily skutrečnost, že se jednalo i duely první ligy a českého poháru.

Související

Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.
Fotbal, ilustrační fotografie

Fotbalová Mladá Boleslav vstoupila do nového roku bez trenéra. Kulič byl vedením nečekaně odvolán

Ještě před tím, než se dalo sbohem roku 2023, se fotbalová Mladá Boleslav rozloučila s dosavadním realizačním týmem v čele s Markem Kuličem. Klub poměrně nečekaný krok zveřejnil na webu s odůvodněním, že kromě nespokojenosti s posledními výsledky nebyl s Kuličem a spol. spokojen ani v otázce komunikace. Přestože se Středočechům na podzim po většinu času dařilo a ještě v listopadu byli na nečekaném třetím místě ligové tabulky, po posledních pěti zápasech, během nichž získali jen bod za domácí remízou s Karvinou, klesli až na sedmou příčku.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Korupce ve fotbale FAČR Roman Berbr (fotbalový funkcionář) Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy