Je znám nejlepší český fotbalista za uplynulou sezónu. Zlatý míč získal poprvé Schick

Již šestadvacátý ročník prestižní novinářské ankety o nejlepšího českého fotbalistu Zlatý míč zná svého vítěze. V úterý bylo zveřejněno, kdo se jím za minulou sezónu 2021/22 stal. Trofej tak putuje tetokrát do rukou útočníka Leverkusenu a české reprezentace Patrika Schicka, který tak v této anketě triumfoval poprvé. Vyhrál ji nakonec s 380 bodovým náskokem na druhého Tomáše Součka, jenž tak neobhájil trofej z loňska. Třetí pak skončil gólman Olympiakosu Pireus Tomáš Vaclík.

Dosud byla Schickova nejlepší pozice  v této anketě třetí příčka z loňska a ze sezóny 2016/17. Není to však jeho jediná trofej, o kterou se svými výkony v minulé vydařené sezóně zasloužil, letos v květnu totiž ještě obdržel cenu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Fotbalista roku.

Že to nakonec Schick vyhraje i u novinářů, bylo jasné již loni na podzim, kdy od nich tehdy dostal 826 bodů a pyšnil se tak více než dvousetbodovým náskokem na Součka. Jarní část pak ovládl o 173 bodovým náskokem na druhého záložníka West Hamu. Dohromady s tak u něj sešlo 1422 bodů a stal se tak vítězem ankety s druhým největším počtem bodů v historii ( tím nejlepším v tomto ohledu je Petr Čech ze sezóny 2012/13, který tehdy získal 1833 bodů).

"Je to velká cena, takže si toho obrovsky vážím. Navíc je to individuální, takže z osobního pohledu je to trošku větší úspěch než nějaký týmový. Znamená to pro mě moc. Zatím jsem žádnou velkou týmovou trofej nevyhrál. Takže i proto jsem za cenu rád, že je to nějaká trofej, kterou si můžete potěžkat. Zatím to s týmovými trofejemi nemůžu srovnávat," uvedl k tomu sám Schick na úterní tiskové konferenci v Praze.

"Je to velká cena, takže si toho obrovsky vážím. Navíc je to individuální, takže z osobního pohledu je to trošku větší úspěch než nějaký týmový. Znamená to pro mě moc," řekl Schick. "Zatím jsem žádnou velkou týmovou trofej nevyhrál. Takže i proto jsem za cenu rád, že je to nějaká trofej, kterou si můžete potěžkat. Zatím to s týmovými trofejemi nemůžu srovnávat," pokračoval dále Schick.

Připomeňme, že Schick zaznamenal během minulého roku například pět přesných tref na Euru, díky čemuž se stal společně s Cristianem Ronaldem nejlepším střelcem šampionátu, ve kterém Češi dokáčeli až do čtvrtfinále. V následující sezóně 2021/22 pak jen za podzim natřílel 16 branek v dresu Leverkusenu a po dalších osmi gólech pak atakoval i nakonec vítěze kanonýrů v Bundeslize Roberta Lewandowského. I díky tomu tak jeo Leverkusen nakonec v této sezóbně skončil třetí a postoupil tak do Ligy mistrů.V  reprzentaci tak úspěšný i kvůli zranění nebyl, jelikož za ni nastoupil ke dvěma zápasům a vstřelil během nic jednu branku. Neobjevil se pak ani v rámci červnové Ligy národů.

Zatímco mezi lety 2010 až 2019 tuto anketu ovládl vždy brankář, poslední tři ročníky se radoval hráč z pole, přičemž v posledních dvou případech se vždy jednalo o Tomáše Součka. Nejlepším zástupcem české nejvyšší soutěže je Adam Hložek jenž ještě minulou sezónu hrál zaa Spartu než pak přestoupil do Leverkusenu. Velký posun zaznamenal gólman Plzně Jindřich Staněk, jenž se umístil na jedenácté příčce oproti minulé třiatřicáté.

Dodejme, že anketa spadá pod hlavičku Klubu sportovních novinářů ČR, přičemž se hlasuje dvboukolovým způsobem, nejprve na podzim a pak na jaře. Tyto body se následně sečtou a z toho vzejde vítěz. Hlasovat v této anketě mělo právo devětapadesát novinářů.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal Patrik Schick

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy