Kamara i Kúdela si trvají na svých tvrzeních. Šéf Slavie Tvrdík mezitím odsoudil ultras

Kauza údajného rasismu, kterého se měl dopustit slávistický obránce Ondřej Kúdela vůči Glenu Kamarovi během čtvrtečního duelu Evropské ligy UEFA s Glasgow Rangers ve Skotsku, pokračuje nadále. Nejenže si oba hráči trvají na svém a zatímco Kamara trvá dle jeho právníka na tom, že mu slávista řekl že je "zasr... opice", Kúdela zase pro změnu tvrdí, že mu řekl pouze "zasr... chlápek". Vedle toho během soboty šéf Slavie Jaroslav Tvrdík odsoudil slávistické ultras, které na své sociální síti rasisticky mělo urážet Kamaru.

"(Kúdela) se hádal s hráčem Rangers. Když jsem se pokusil zasáhnout, řekl mi: 'Za vteřinku jsem u tebe, kámo'. Pak ke mně přišel, zakryl si ústa, naklonil se k mému uchu a pronesl: 'You are fuc...g monkey, you know you are (Jsi z...aná opice, ty víš, že jsi)'," stojí v sobotním prohlášení Glena Kamary. Ten ve svém nejnovějším prohlášení několika zmínil Kúdelu, jehož jméno ještě navíc několikrát zkomilil. Podle tohoto záložníka s finským pasem, ovšem s kořeny ze Sierra Leone navíc tato slova zaznamenal i jeho spouhráč z Rangers Bongani Zungu.

To všechno Pražané považují za smyšlené a nechutné nařčení. Nicméně, Kúdela uznal svůj vulgarismus vůči Kamarovi, rasismus však odmítá. "Řekl jsem mu: You are fu..ing guy (Jsi z...aný chlápek). Bylo to řečeno v emocích po těch dvou červených kartách a několika brutálních zákrocích soupeře. Ale naprosto odmítám rasismus," sdělil v nahrávce pro média a pro Mladou frontu Dnes pak pokračoval: "Možná ruce před ústy vzbuzují spekulace, ale já to dělám na hřišti automaticky. Podívejte se na jiné zápasy, je to běžná praxe v komunikaci se spoluhráči, trenéry. Dělá to většina hráčů, kolikrát kvůli taktice. Ten pohyb pak uděláte automaticky."

Inkriminovaný incident se odehrál v 87. minutě a to po sérii několika tvrdých až surových zákroků ze strany hráčů Rangers. Ti navíc šli během zápasu do devíti hráčů, jedním z těch, který dostal červenou, byl i Roofe, jenž po pouhých šesti minutách se pakoval ze hřiště po zákroku kopačkou do obličeje gólmana Ondřeje Koláře. Ten musel být následně odnešen na nosítkách s obličejovou zlomeninou. "Ve strachu o zdraví spoluhráčů jsem neudržel emoce. Měl jsem potřebu se jako zkušený hráč spoluhráčů zastat. Víte, opravdu bych nepřál nikomu být v závěru druhé půle na hřišti, domácím nešlo vůbec o fotbal. Soupeř hrál od začátku velmi tvrdě, vrcholem byly zákeřné zákroky ve druhém poločase, hlavně kriminální faul na Koliho v brance," řekl Kúdela.

Toho navíc měl Kamara napadnout po zápase v útrobách stadionu a to takovým způsobem, že ho měl zmlátit do krve. Navíc ještě za účasti přihlížejícího kouče Rangers Stevena Gerrarda. To všechno se stalo na setkání, které zorganizovala UEFA. "S Kamarou jsem se potkal v tunelu. Před zástupci UEFA a oběma trenéry mě promyšleně a bez jakéhokoliv varování udeřil pěstí do obličeje. Nijak jsem nereagoval, Kamaru pak začala uklidňovat jak ochranka, tak i zástupci UEFA, kteří byli z toho, co viděli, naprosto v šoku a roztřesení. Odešel jsem pryč, navíc jsem pak musel na dopingovou kontrolu," pokračoval slávistický obránce.

Zatímco Kúdelovo chování na hřišti je zatím brán jako údajný rasismus, tak k jistému rasismu došlo v sobotu ze strany slávistických ultras. Ti zveřejnili a zanedlouho smazali na sociální síti fotografii Kamary se vzkazem. Toto počínání ultras šéf Slavie Jaroslav Tvrdík odsoudil. "Strašně se stydím za obsah fotografie, kterou zveřejnila část radikálních fanoušků. Je to naprosto nechutné, ubohé a rasistické," uvedl.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha Ondřej Kúdela Fotbal

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 38 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

Změna času nastane posledního březnového dne. Ručičky se posouvaly už před více než sto lety

Meteorologové slibují, že nejvyšší teploty mohou o Velikonocích atakovat letní hodnoty. Příznačně k tomu, že v neděli začne letní čas. Třetí ze čtyř volných dnů tak bude o hodinu kratší. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy