Kauza slávisty Kúdely se bude v Lausanne řešit až v dubnu. Kvůli koronaviru

Tento pátek měla Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) ve švýcarském Lausanne začít řešit fotbalovou kauzu, která nejednoho českého fotbalového fanouška nenechává klidným. Kauzu údajného rasismu slávistického obránce Ondřeje Kúdely vůči záložníkovi tmavé pleti z Glasgow Rangers Glenu Kamarovi. Jenže nakonec tomuto tak nebude, neboť se arbitrážní soud rozhodl projednávání odložit až na duben a to kvůli koronaviru. Jak informuje server Seznam Zprávy, konkrétně by se tak mělo nově uskutečnit 11. dubna. A to na žádost právníků Glena Kamary, kteří nechtěli, aby byl jejich klient vyslýchán křížově on-line.

"Kvůli protipandemickým opatřením nabídl CAS on-line jednání v původním termínu 21. ledna, anebo odročení. Vzhledem k tomu, že je povoláno několik svědků včetně Glena Kamary, u něhož chceme provést křížový výslech, pro který je důležitá bezprostřední reakce, o niž bychom v on-line prostředí přišli, shodli jsme se s UEFA, že o on-line jednání nemáme zájem. A došlo tedy k odročení na duben," řekl pro Seznam Zprávy René Cienciala pracující pro advokátní kancelář Urban & Hejduk, která Ondřeje Kúdelu zastupuje.

Jen pro připomenutí, český obránce Ondřej Kúdela se k CAS v této kauze odvolal loni v červnu poté, co byl potrestán Evropskou fotbalovou unií UEFA desetizápasovou stopkou za svůj neprokázaný údajný rasismus. Kvůli touto trestu tak Kúdela přišel i o svou účast na loňském mistrovství Evropy. To Fin s kořeny ze Sierra Leone Glen Kamara, který měl pak v útrobách stadionu Rangers po inkriminovaném osmifinálovém zápase Evropské ligy z března 2021 mezi Rangers a Slavií Kúdelu pěstmi napadnout, dostal od UEFA pouze třízápasový trest.

Mimochodem, onomu incidentu v útrobách stadionu přihlížel i tehdejší trenér Glasgow Rangers Steven Gerrard. Samotný duel ovlivnil hlavně tvrdý zákrok Kemara Roofa vůči gólmanovi Ondřeji Kolářovi, kterého trefil nebezpečně nohou do obličeje. Gólman Kolář musel tehdy střídat s od té doby byly vztahy mezi oběma celky napjaté.

Nyní Kúdela stojí o to, aby arbitrážní soud očistil především jeho jméno vzhledem k tomu, že desetizápasový trest od UEFA si už odpykal. "Když jsme proces odvolání k CAS zahajovali, trest ještě zdaleka plně vykonán nebyl. A obvykle to u sportovní arbitráže probíhá rychleji. Ale můj klient využije u CAS svého práva na spravedlivý proces, ve kterém chce očistit své jméno od obvinění z rasismu, které je podle něj zcela nedůvodné," nechal se slyšet advokát Cienciala.

A napjaté jsou česko-skotské fotbalové vztahy nadále. Bylo to poznat loni na podzim, kdy v rámci skupiny Evropské liga narazila na Glasgow Rangerrs pro změnu pražská Sparta. Ta doma nad skotským celkem vyhrála 1:0 a tento duel koncem září sledovali převážně 10 000 dětských fanoušků do 14 let. Pro ty dospělá měla kvůli dřívějšímu trestu od UEFA za rasismus parta stadion uzavřený.

I dětské fanoušky ale právník Glena Kamary Aamer Anwar obvinil z rasismu, neboť děti měly bučet na jeho klienta. Ten mimochodem duel nedohrál, neboť po červené kartě musel předčasně ze hřiště. UEFA loni v říjnu rozhodla o tom, že chování dětských sparťanských fanoušků tentokrát nikterak trestat nebude.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal rasismus Ondřej Kúdela

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 51 minutami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 2 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy