Kauza slávisty Kúdely se bude v Lausanne řešit až v dubnu. Kvůli koronaviru

Tento pátek měla Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) ve švýcarském Lausanne začít řešit fotbalovou kauzu, která nejednoho českého fotbalového fanouška nenechává klidným. Kauzu údajného rasismu slávistického obránce Ondřeje Kúdely vůči záložníkovi tmavé pleti z Glasgow Rangers Glenu Kamarovi. Jenže nakonec tomuto tak nebude, neboť se arbitrážní soud rozhodl projednávání odložit až na duben a to kvůli koronaviru. Jak informuje server Seznam Zprávy, konkrétně by se tak mělo nově uskutečnit 11. dubna. A to na žádost právníků Glena Kamary, kteří nechtěli, aby byl jejich klient vyslýchán křížově on-line.

"Kvůli protipandemickým opatřením nabídl CAS on-line jednání v původním termínu 21. ledna, anebo odročení. Vzhledem k tomu, že je povoláno několik svědků včetně Glena Kamary, u něhož chceme provést křížový výslech, pro který je důležitá bezprostřední reakce, o niž bychom v on-line prostředí přišli, shodli jsme se s UEFA, že o on-line jednání nemáme zájem. A došlo tedy k odročení na duben," řekl pro Seznam Zprávy René Cienciala pracující pro advokátní kancelář Urban & Hejduk, která Ondřeje Kúdelu zastupuje.

Jen pro připomenutí, český obránce Ondřej Kúdela se k CAS v této kauze odvolal loni v červnu poté, co byl potrestán Evropskou fotbalovou unií UEFA desetizápasovou stopkou za svůj neprokázaný údajný rasismus. Kvůli touto trestu tak Kúdela přišel i o svou účast na loňském mistrovství Evropy. To Fin s kořeny ze Sierra Leone Glen Kamara, který měl pak v útrobách stadionu Rangers po inkriminovaném osmifinálovém zápase Evropské ligy z března 2021 mezi Rangers a Slavií Kúdelu pěstmi napadnout, dostal od UEFA pouze třízápasový trest.

Mimochodem, onomu incidentu v útrobách stadionu přihlížel i tehdejší trenér Glasgow Rangers Steven Gerrard. Samotný duel ovlivnil hlavně tvrdý zákrok Kemara Roofa vůči gólmanovi Ondřeji Kolářovi, kterého trefil nebezpečně nohou do obličeje. Gólman Kolář musel tehdy střídat s od té doby byly vztahy mezi oběma celky napjaté.

Nyní Kúdela stojí o to, aby arbitrážní soud očistil především jeho jméno vzhledem k tomu, že desetizápasový trest od UEFA si už odpykal. "Když jsme proces odvolání k CAS zahajovali, trest ještě zdaleka plně vykonán nebyl. A obvykle to u sportovní arbitráže probíhá rychleji. Ale můj klient využije u CAS svého práva na spravedlivý proces, ve kterém chce očistit své jméno od obvinění z rasismu, které je podle něj zcela nedůvodné," nechal se slyšet advokát Cienciala.

A napjaté jsou česko-skotské fotbalové vztahy nadále. Bylo to poznat loni na podzim, kdy v rámci skupiny Evropské liga narazila na Glasgow Rangerrs pro změnu pražská Sparta. Ta doma nad skotským celkem vyhrála 1:0 a tento duel koncem září sledovali převážně 10 000 dětských fanoušků do 14 let. Pro ty dospělá měla kvůli dřívějšímu trestu od UEFA za rasismus parta stadion uzavřený.

I dětské fanoušky ale právník Glena Kamary Aamer Anwar obvinil z rasismu, neboť děti měly bučet na jeho klienta. Ten mimochodem duel nedohrál, neboť po červené kartě musel předčasně ze hřiště. UEFA loni v říjnu rozhodla o tom, že chování dětských sparťanských fanoušků tentokrát nikterak trestat nebude.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal rasismus Ondřej Kúdela

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy