Komise: Sudí Černý dostal trest až do konce září, videorozhodčí Ondráš až do zimy

Po druhém ligovém tuzemském fotbalovém kole je nejdiskutovanějším zápasem ten nedělní mezi Slavií a Zlínem (4:1 pro Slavii). A to především kvůli dskutabilním rozhodnutím ze strany hlavního sudího Dalibora Černého a jeho kolegy u videa Víta Ondáše. Oba dva totiž výrazně pochybili, když v 59. minutě nevyloučil ihned zlínského Martina Cedidlu poté, co tvrdě zajel u postranní čáry Ewertona. Ten pak kvůli zranění zápas nedohrál. Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR) prakticky hned po utkání vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že mělo dojít k okamžitému vyloučení Cedidly a ne mu dát jen žlutou kartu. V pondělí vynesla trst pro hlavního sudího Černého, jenž si tak nezapíská do konce září, ještě vyšší trest si ale vysloužil videorozhodčí Vít Ondráš, který nebude sedět u systému VAR až do zimy.

Sedm dalších ligových kol tak na hřištích fotbaloví fanoušci neuvidí sudího Dalibora Černého, který platí za nejvíce talentovaného mladého rozhodčího u nás a podle komise byl v loňské sezóně Fortuna ligy vůbec ten nejlepší. Fanoušci si jistě vzpomenou na to, jakým precizním způsobem odpískal duel Ostrva vs. Slavia (3:3) loni v prosinci.

Tentokrát se mu ale duel mezi Slavií a Zlínem vůbec nevydařil a to spolu s jeho kolegou u videa Vítem Ondrášem. Ten totiž i přes konzultaci u videa neřekl Černému, aby zlínského fotbalistovi Cedidlu vyloučil a aby tak dba na zdraví hráče. To ostatně komise taktéž dává sudím za vinu. "Komise rozhodčích vyhodnotila výkon celého týmu rozhodčích jako neuspokojivý. Rozhodčí nedodrželi jednu z priorit komise – ochranu zdraví hráčů," píše se konkrétně v prohlášení Komise rozhodčích FAČR.

"U ostatních členů týmu rozhodčích to bude zohledněno v nominacích na další kola první a druhé ligy," pokračovala dále komise. Připomeňme, že asistenty Dalibora Černého byli Petr Caletka a Marek Podaný, čtvrtým rozhodčím pak byl Vít Zaoral.

Po zmiňovaném zhlédnutí u videa tedy nejenže sudí Černý nezměnil žlutou na červenou u Cedidly, ale navíc dal žlutou kartu slávistickému kouči Jindřichu Trpišovskému a jeho asistentovi Zdeňku Houšteckému. Po zápase si byl samotný faulující Cedidla vědom svého ostrého zákroku a za ten tak v pozápasovém rozhovoru nakonec omluvil. I u něj však hrozí, že si ho tento týden ve čtvrtek předvolá Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace.

Zlínští ale nakonec přeci jen dohrávali duel o deseti, jelikož druhou žlutou kartu viděl kapitán mužstva Václav Procházka za svůj výlev s odhozenou kopačkou.

Po zápase pak bvznikl dojem, že se sudí Dalibor Černý nechce nikterak pro televizní kamery vyjadřovat ke svým verdiktům na hřišti, to Komise rozhodčích FAČR ale odmítla. "Dle vyjádření rozhodčího není pravda, že by odmítl po utkání poskytnout rozhovor pro média. Naopak účast na rozhovoru potvrdil a požádal, aby jej přišel někdo z organizačního týmu vyzvednout v kabině rozhodčích a doprovodil jej na rozhovor. Nikdo pro něj nepřišel, zřejmě tedy došlo k nějakému nedorozumění v organizaci rozhovoru," uvedla konkrétně.

Černý v pondělí pak rozhovor médiím dál, konkrétně serveru sport.cz. V něm prozradil, jaký měl výhled na inkriminovaný okamžik v 59. minutě a zároveň uznal, že měl jednat jinak. "Výhled jsem měl dobrý, situaci jsem viděl, bohužel jsem ji špatně vyhodnotil. V tu chvíli jsem si neuvědomil intenzitu zákroku. Řešil jsem, že Martin Cedidla netrefil Ewertona podrážkou, že měl nohy na zemi a nezvedal je. Na hrací ploše jsem tento zákrok vyhodnotil na žlutou kartu, ale po zhlédnutí videozáznamu uznávám, že je to jasná chyba a měla být udělena jednoznačně červená karta. Jde o zdraví hráče," nechal se slyšet.

Dále také uvedl, že pozápasová diskuze s koučem Trpišovbským pak byla vedena korektně. "Za mnou přišel na hrací plochu domácí trenér Trpišovský, ale musím říct, že byl velmi korektní. Řekl, co se mu nelíbilo, ale naprosto slušnou formou. Já mu řekl, jak jsem to viděl na hrací ploše a že se musím podívat na video. To dalo za pravdu jemu. Pak jsme odešli do kabin, emoce tam byly, ale na mou osobu nepřišly žádné výlevy od hráčů nebo funkcionářů," řekl Černý.

Pro novou komisi rozhodčích pod vedením Radka Příhody se tak jedná o největší tresty od doby, kdy je ve funkci, tedy od loňského léta.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FAČR Fotbal

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy