Koronavirus už visí i nad fotbalovým Eurem. Některé země mluví o ročním odložení

Mistrovství Evropy ve fotbale pořadající hned 12 evropských zemí budilo vášně už dlouho dopředu. Evropská fotbalová unie UEFA s tímto nápadem přišla proto, že právě letos slaví tato organizace 60 let od svého vzniku. Jenže od samého počátku nebylo příliš jasné, jak to bude třeba s logistikou jak se nyní ukazuje, logistika přestává být problémem, neboť svět ohrožuje jiný, daleko závaženější problém zvaný koronavirus způsobující nemoc Covid19. Od úterý se totiž nachází v karanténě jedna z pořadatelských zemí, celá Itálie, kde je situace nejhorší ze všech evropských zemí. Nyní se začínají ozývat první hlasy o tom, aby se právě tento jeden z původně plánovaných sportovních svátků letošního roku o rok odložil z důvodu šíření koronaviru. Samotná UEFA nad takovou myšlenkou podle posledních informací vážně uvažuje.

Nejedna sportovní akce se letos odložila nebo úplně zrušila a o dalších se takto v souvislosti s koronavirem uvažuje. Zrušení se možná nevyhne letošní hokejové mistrovství světa ve švýcarském Laussane, otazník visí i nad letní olympiiádou v Tokiu. Nově teď také nad fotbalovým Eurem, kam se mimo jiné kvalifikovala i česká reprezentace, která by se měla na turnaji začínajícím 12. červnem představit v Anglii a ve Skotsku ve skupině mimo jiné s Anglií a Chorvatskem.

S první informací o možném odložení Eura přišel v úterý italský server Tuttosport s tím, že ze strany zemí, které by se měly tohoto fotbalového svátku, narůstá tlak na UEFA. Tyto země žádají odklad o rok, tedy tak, aby se mohli odehrát všechny národní ligové soutěže.

Šéf evropského fotbalu Aleksander Čeferin spolu se svými nejbližšími spolupracovníky z vedení UEFA zatím odolávají. Vědí, že, vzhledem k počtu pořadatelských zemí a tudíž mohutnosti této akce, by v případě odložení přišla UEFA o velké peníze. „Očekává se obrovský obrat odhadovaný na 2,5 miliardy eur, což je o 600 milionů více než v roce 2016. Odolávání tlakům je tedy více než pochopitelné, ale s každým dalším dnem se zvětšuje riziko, že šampionát bude muset být pozastaven," píše  Tuttsport.

Podle zákulisních informací je tak tedy UEFA skálopevně přesvědčena, že by se letos Euro odehrát mělo, i tak se ale začíná pracovat s nejrůznějšími krizovými scénáři. Otázkou teď navíc pro UEFA je i to, jestli se vůbec na jaře dohraje letošní sezóna jak Ligy mistrů, tak Evropské ligy, tak i Ligy národů, ze které by se měla v březnu kvalifikovat čtveřice posledních účastníků na letošní mistrovství Evropy.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Odejde František Straka ze Slovenska do Afriky? O jeho služby má prý zájem Gambie

V současnosti je bývalý kouč Sparty, Slavie i české fotbalové reprezentace František Straka zaneprázdněn svou další záchranářskou misí na Slovensku, kde tentokrát vede Michalovce a počíná si tam poměrně úspěšně. Mohlo by se však stát, že navzdory záchraně tohoto slovenského klubu ve slovenské první lize by Straka nemusel v tomto angažmá pokračovat v další sezóně. Zajímá se totiž o něj fotbalová reprezentace Gambie, kde před nedávnem skončil belgický stratég Sainflet.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

Fotbal UEFA

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy