Kúdela chce uzavřít kauzu údajného rasismu. Stahuje svou žalobu u arbitráže

Každý český fotbalový fanoušek si pamatuje, čím žil před rokem. Tehdy totiž vypukla kauza údajného rasismu ze strany slávistického obránce Ondřeje Kúdely vůči Glenu Kamarovi ve vyhrocené zápase odvety osmifinále Evropské ligy mezi Glasgow Rangers a Slavií. Tehdy byl Kúdela za údajný rasismus obviněn ze strany hráčů skotského klubu, kromě toho měl po zápase ještě dostat od Kamary za přítomnosti tehdejšího trenéra Rangers Stevena Gerrarda i za účasti zástupců UEFA pěstí ve chvíli, kdy se obě strany situaci urovnat. Zatímco Kamara dostal třízápasový distanc od UEFA, Kúdela si nezahrál na následujících deseti evropských zápasů včetně těch na evropském šampionátu. Nyní by rád tuto vleklou kauzu uzavřel a proto tak stahuje svou žalobu u Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS).

Tento krok oznámila v pátek advokátní kancelář zastupující Ondřeje Kúdelu Urban & Hejduk. Stalo se tak jen krátce poté, co ve Skotsku tamní orgány rozhodli, že Kúdela nebude za svůj údajný rasismus na Ostrovech trestně stíhán.

"Po dohodě s klientem podáme ještě dnes zpětvzetí odvolání proti disciplinárnímu rozhodnutí UEFA k mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. Respektujeme přání klienta na ukončení celé záležitosti," nechal se slyšet k nejnovějšímu kroku Ondřeje Kúdely advokát právě z kanceláře Urban & Hejduk René Cienciala.

To, že Kúdela nebude ve Skotsku trestně stíhán kvůli této kauze, samotný fotbalista pochopitelně přivítal. "Jsem rád, že tato linie příběhu skončila. Celá kauza se táhne strašně dlouho, já se přitom chci soustředit jen na fotbal. Rád bych to už definitivně uzavřel, a proto jsem po dlouhé úvaze a dohodě s klubem řekl svým právníkům, aby zastavili probíhající mezinárodní sportovní arbitráž," sdělil k tomu Kúdela a pokračoval: "Uvědomuji si, že byla chyba za Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto."

O tom, že Kúdela nebude nakonec tedy trestně stíhán, informovaly v předešlých dnech server The Athletic a deník Daily Record. "Po pečlivém zvážení všech skutečností a okolností případu včetně dostupných důkazů se prokurátor rozhodl, že nepodnikne žádné další kroky. Pokud by se ale v budoucnu objevily nové důkazy, může případ znovu otevřít," citovala média mluvčího státního zastupitelství.

Kromě toho, že trestně stíhán nebude Kúdela, se trestního nemusí bát ani Glen Kamara za jeho údajnou ránu pěstí. "Můj klient je šťastný, že je celá záležitost u konce. Rasismus nemá ve fotbale místo a děkujeme všem spoluhráčům, klubu i fanouškům po celém světě za podporu," řekl k tomu Kamarův advokát Aamer Anwar.

Pro připomenutí, celý incident byl pouhým vyvrcholením vyhroceného zápasu v Glasgow. Ten se vedl od samého začátku velmi tvrdě především ze strany domácích, za zmínku stojí kop do obličeje gólmana Ondřeje Koláře ze stany Kemara Roofea, jenž byl za to vyloučen. A vyloučen byl během zápasu ještě jeden domácí fotbalista.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) UEFA sk slavia praha Ondřej Kúdela Fotbal

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

USA nepomohou likvidovat íránské Šahídy-136 na Ukrajině, jako to udělaly v Izraeli

USA nepočítají s tím, že by pomáhaly likvidovat íránské bezpilotní drony Šahíd-136 a další, podobně jako se to stalo úspěšným krokem se spojenci během íránského útoku na Izrael. Konflikty na Blízkém východě a na Ukrajině jsou odlišného charakteru a to je nutné brát v úvahu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy