Kúdela dostal za rasismus trest na 10 utkání

Disciplinární komise UEFA potrestala slávistického fotbalistu Ondřeje Kúdelu zákazem startu v 10 utkáních v soutěžích UEFA za rasistickou urážku záložníka Rangers Glena Kamary v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow. Český obránce tím pádem přijde i o letní evropský šampionát.

Kamara dostal třízápasový trest za napadení českého obránce po utkání, jeho spoluhráč Kemar Roofe si v klubových soutěžích UEFA nezahraje kvůli brutálnímu faulu na slávistického brankáře Ondřeje Koláře nejbližší čtyři duely. UEFA o tom informovala na svém webu.

Podle oficiálního prohlášení UEFA Kúdelovi rasismus prokázala, byť Slavia v minulém týdnu uvedla, že vyšetřovatel, který se událostmi v Glasgow zabýval, důkaz nenašel.

Incident se odehrál před čtyřmi týdny v závěru odvety poté, co Kúdela po jednom z řady nesportovních zákroků domácích přiběhl ke Kamarovi a něco mu pošeptal. Finský záložník tmavé pleti následně českého reprezentanta obvinil z toho, že ho nazval opicí.

Je něco shnilého ve světě, kde prokopnutá lebka je menším prohřeškem než údajná rasistická urážka. Je suis Kúdela.

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) April 14, 2021

Kúdela přiznal, že soupeře počastoval nevybíravě, ale nařčení z rasismu důrazně popřel stejně jako pražský klub. Po zápase uvedl, že Kamarovi řekl: "Jsi z...aný chlápek".

Zhruba hodinu po utkání Kamara slávistického stopera fyzicky napadl v útrobách stadionu při schůzce, které se zúčastnili i oba trenéři - domácí Steven Gerrard a hostující Jindřich Trpišovský.

Kúdela dostal exemplární trest a přijde tím i o případný start na letním Euru. Čtyřiatřicetiletý stoper patřil v poslední době do základní sestavy národního týmu.

Jedno utkání si už Kúdela odpykal před týdnem v úvodu čtvrtfinále na hřišti Arsenalu poté, co mu disciplinární komise preventivně zastavila činnost na jeden zápas. Český obránce ale stejně nemohl nastoupit kvůli zdravotním problémům.

Toto mě hlava nebere! Za průkazné vážné poškození zdraví třikrát menší trest, než za neprokázanou rasistickou urážku?! Chtěl bych vidět zdůvodnění @UEFA, ale výše trestu pro #kudelu versus likvidační faul #roof ...no nevím. Jako sparťan se musím se zastat @slaviaofficial

— Tomáš Zdechovský (@TomasZdechovsky) April 14, 2021

Roofe dostal za brutální faul na brankáře Koláře o zápas vyšší trest než Kamara za napadení Kúdely. Domácí útočník po hodině hry coby střídající hráč zasáhl slávistického gólmana kopačkou do hlavy a způsobil mu zlomeninu v obličeji. Český brankář se vrátil mezi tyče minulý týden v úvodním čtvrtfinále proti Arsenalu. Po zranění chytá v ochranné helmě a masce.

Disciplinární komise UEFA zároveň skotskému klubu udělila pokutu devět tisíc eur (234.000 korun) za nevhodné chování týmu, především za hrubé a nesportovní zákroky během utkání. Skotští šampioni viditelně neunesli vývoj duelu, který prohráli 0:2 a po remíze 1:1 z úvodního souboje v Edenu se z postupu radoval vršovický soupeř. Ve čtvrtek čeká slávisty domácí odveta čtvrtfinále s Arsenalem.

 

Související

SK Slavia Praha

Kúdela chce uzavřít kauzu údajného rasismu. Stahuje svou žalobu u arbitráže

Každý český fotbalový fanoušek si pamatuje, čím žil před rokem. Tehdy totiž vypukla kauza údajného rasismu ze strany slávistického obránce Ondřeje Kúdely vůči Glenu Kamarovi ve vyhrocené zápase odvety osmifinále Evropské ligy mezi Glasgow Rangers a Slavií. Tehdy byl Kúdela za údajný rasismus obviněn ze strany hráčů skotského klubu, kromě toho měl po zápase ještě dostat od Kamary za přítomnosti tehdejšího trenéra Rangers Stevena Gerrarda i za účasti zástupců UEFA pěstí ve chvíli, kdy se obě strany situaci urovnat. Zatímco Kamara dostal třízápasový distanc od UEFA, Kúdela si nezahrál na následujících deseti evropských zápasů včetně těch na evropském šampionátu. Nyní by rád tuto vleklou kauzu uzavřel a proto tak stahuje svou žalobu u Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS).
Fotbal, ilustrační fotografie

Kauza slávisty Kúdely se bude v Lausanne řešit až v dubnu. Kvůli koronaviru

Tento pátek měla Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) ve švýcarském Lausanne začít řešit fotbalovou kauzu, která nejednoho českého fotbalového fanouška nenechává klidným. Kauzu údajného rasismu slávistického obránce Ondřeje Kúdely vůči záložníkovi tmavé pleti z Glasgow Rangers Glenu Kamarovi. Jenže nakonec tomuto tak nebude, neboť se arbitrážní soud rozhodl projednávání odložit až na duben a to kvůli koronaviru. Jak informuje server Seznam Zprávy, konkrétně by se tak mělo nově uskutečnit 11. dubna. A to na žádost právníků Glena Kamary, kteří nechtěli, aby byl jejich klient vyslýchán křížově on-line.

Více souvisejících

Ondřej Kúdela Fotbal

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy