Lewandowski hattrickem pomohl k výhře Barcelony 5:1. Za Plzeň skóroval Sýkora

Letní posila Barcelony Robert Lewandowski prokázal proti úřadujícímu českému mistrovi Viktorii Plzeň na stadionu Camp Nou svou nespornou kvalitu, když proti svěřencům kouče Michala Bílka zaznamenal kromě prvních přesných tref v dresu Barcelony v Lize mistrů i hattrick. O další dvě barcelonské branky se pak postarali Kessié s Torrésem. Přitom krátce před přestávkou to pro Plzeň, která se místy sympaticky dostávala do náznaků šancí a i do zakončení, to vypadalo až nečekaně nadějně, když za stavu 2:0 pro Barcelonu snížil Jan Sýkora. Zápas ale rozhodla Lewandowskiho branka do šatny na 3:1.

Cílem Západočechů bylo určitě udržet bezbrankoý stav co nejdéle, ale podařilo se jim to nakonec jen do 13. minuty. Právě tehdy se totiž míč po rohu a Koundého hlavičce dostal ke Kessiému a právě ten hlavičkoval už za záda gólmana Staňka, 1:0 pro Barcelonu.

Následně se o druhý gól snažil Fati, ale ten naštěst jen těsně minul branku. Ve 24. minutě to vypadalo, že by se mohlo vše v dobré obracet pro Plzeň, když byl v šestnáctce faulován Mosquera. Rozhodčí Visser už v ruce držel červenou kartu pro Christensena, jenže jak následně ukázalo video, nejprve fauloval Mosquera, když loktem udeřil barcelonského soupeře. A proto tak naopak kolumbijský fotbalista Vikrorky uviděl žlutou.

Druhého gólu se barcelonští ještě v prvním poločase přeci jen dočkali a to ve 34. minutě, kdy se dokázal mezi stopery uvolnit Lewandowski a jen těžko bráněný fotbalista jen prokázal v čemje výjimečný a skóroval, 2:0. Následně měl Staněk co dělat s Robertovou tečovanou střelou, v další rycé protakci pak Stańka zaskočil před brankovou čárou Jemelka.

Ale Plzeň přes jasnou barcelonskou dominanci nikterak nezalézala a i sama se čas od času dostávala do náznaků, například měla už tehdy za sebou hned dvě možnosti jít do brejku, ale úspěšná akce přišla ve 44. minutě. To Jemlka zleva nacentroval balón který si našel Sýkora a ten tak hlavou dal gól, na který bude vzpomínat až do smrti, 2:1.

Bylo by to pro Západočechy ještě veselejší, kdyby tento stav vydržel až do přestávky. Jenže krátce před odchodem do kabin se po Dembélého centru dostal k zakončební Lewandowski a ten tak svou druhou trefou zvýšil na 3:1.

I po obrátce bylo na hřišti vidět, kdo tomuto zápasu vládne. Přesto se ale plzeňští po hodině hry dostali do další příležitosti, když Mosquera zleva nacentroval Chorému, ten to měl ale na dlouhou nohu a přestřelil. A tak to byl v 67. minutě opět fantom Lewandowski, kdo střelou k tyči zaznamenal hattrick v tomto zápase, 4:1. Čtyři minuty na to pak ještě barcelonské vedení navýšil střídající Torres, jenž u předešlého čtvrtého gólu Barcy asistoval.

Plzeň tak i přes snahu znepříjemňovat chvílemi život barcelonským fotbalistům nakonec podlehli jasně 5:1, což mimochodem sledovalo 77 411 diváků a jednalo se tak o nejvyšší pohárovou bnávštěvu na český klub v historii.

Dodejme, že Viktoriáni hrají další duel Ligy mistrů příští týden v úterý, kdy se doma utkají s Interem Milán.

Konečný výsledek zápasu skupiny C Ligy mistrů UEFA (7.9.2022):

FC Barcelona - Viktoria Plzeň 5:1 (3:1)Branky: 34., 45.+3 a 67. Lewandowski, 13. Kessié, 71. Torres - 44. Sýkora. Rozhodčí: Visser - Vanyzere, Van Driessche (všichni Belg.) - Millot (video, Fr.). ŽK: Pernica, Mosquera, Chorý, Jemelka (všichni Plzeň). Diváci: 77 411

Barcelona: Ter Stegen - Roberto (46. Piqué), Christensen, Koundé, Alba - Kessié (81. Torre), De Jong, Pedri (75. Gavi) - Dembélé (75. Depay), Lewandowski, Fati (65. Torres). Trenér: Xavi

Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka (86. Holík) - Kalvach, Bucha - Sýkora (79. Pilař), Vlkanova (78. Čermák), Mosquera (79. Jirka) - Chorý (65. Bassey). Trenér: Bílek

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.
Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Liga mistrů nabídne duel Bayernu s Manchesterem United či PSG s Dortmundem a AC Milán

Fotbaloví fanoušci se mohou začít těšit na čím dál delší, ale především parádní podzimní večery. Ve čtvrtek v Monaku byla totiž rozlosována skupinová fáze nejprestižnější evropské soutěže nesoucí název Liga mistrů. V rámci ní dojde na několik velikých soubojů. Třeba do skupiny A byly k sobě vylosováni giganti Bayern Mnichov a Manchester United, se kterými si zahraje také přemožitel pražské Sparty z 3. předkola FC Kodaň, a třeba skupina F platí za skupinu smrti, když jsou v ní týmy Paris Saint Germain, Dortmundu, AC Milán a Newcastlu.

Více souvisejících

Liga mistrů FC Barcelona FC Viktoria Plzeň Fotbal

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 16 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy