Lewandowski vyhlášen nejlepším fotbalistou FIFA. Schick se svým gólem z půlky neuspěl

V pondělí byly ve švýcarském Curychu vyhlášeny výsledky ankety o nejlepšího fotbalistu Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Tu po roce opět ovládl Polák hrající za Bayern Mnichov Robert Lewandowski, jenž si tak triumfem v této anketě spravil chuť poté, co před časem nevyhrál anketu Zlatý míč. Za třiatřicetiletým kanonýrem pak skončil na druhém místě Argentinec Lionel Messi z Paris Saint Germain, třetí pak skončil Egypťan Mohammed Salah z Liverpoolu. Kromě této nejsledovaněj kategorie celého ceremoniálu se v Curychu také vyhlásily kategorie vedlejší, třeba ta o nejhezčí gól FIFA loňského roku. V ní se do nejužší trojice probojoval i český reprezentant Patrik Schick svým gólem z půlky proti Skotsku na loňsém mistrovství Evropy, tuto kategorii ale nakonec ovládl Erik Lamela z Tottenhamu.

Stejně jako loni, i tentokráte se celý ceremoniál uskutečnil kvůli koronaviru ve virtuálním módu. Tradičně se hlasování v této anketě zúčastnili nejen kapitáni a trenéři národních týmů, ale i fanoušci a novináři.

Právě ti všichni hodnotili fotbalisty dle jejich výkonů mezi říjnem 2020 a srpnem 2021. Právě během minulé sezóny se Lewandowskimu povedlo dotáhnout svůj Bayern Mnichov k již devátému mistrovskému titulu v Bundeslize. Pomohl k tomu konkrétně svými 41 přesnými zásahy a podařilo se mu tak díky tomu překonat rekord ze sezóny 1971/72, jenž byl dosud v držení Gerda Müllera. Německé legendy, která loni v létě opustila tento svět.

"Jsem poctěn, že jsem získal tuhle trofej, a cítím hrdost. Vím, že patří mým spoluhráčům a trenérům. Všichni tvrdě pracujeme na tom, abychom vyhrávali. Pracovat s takovými lidmi je pro mě výjimečné. Nikdy jsem nesnil o tom, že překonám Müllerův rekord. Dát 41 gólů ve 29 zápasech? Kdybyste se mě před několika lety zeptali, zda je to možné, tak bych odpověděl, že ne. Také děkuji Gerdovi. Stanovil mnoho rekordů a pro mě bylo vždy motivací pokusit se je překonat," uvedl v děkovné řeči rodák z Varšavy.

V curyšské centrále FIFA pak byli vyhášeni vítězové dalších kategorií. Například trenérem roku byl podle FIFA zvolen německý stratég londýnské Chelsea Thomas Tuchel. Tomu se jeho svěřence v minulé sezóně podařilo dovést k triumfu v Lize mistrů. Gólman Londýňanů Édouard Mendy byl pak vyhlášen nejlepším brankářem.

Z českého pohledu byla určitě nejsledovanější kategorie "nejhezčí gól roku 2021", kde o triumf v ní bojoval i český reprezentant Patrik Schick. Jeho památná trefa z půlky proti Skotsku neuspěla, to tzv. "rabona" Erika Lamely z Tottenhamu, kterou zaznamenal v duelu proti Arsenalu byla podle FIFA ještě hezčí.

Své kategorie měly také ženy. Nejlepší hráčkou loňského roku byla vyhlášena španělská záložnice Alexia Putellasová (Barcelona) a navázala tak na úspěch z posledního Zlatého míče. Trenérkou roku pak byla podle FIFA Angličanka Emma Hayesová (Chelsea).Mezi gólmankami nejvce vynikla Christiane Endlerová z Chile (Lyon).

Cenou Fair play pak byli oceněni zdravotníci, hráči další členové dánského národního týmu, kteří měli výrazný podíl na loňské záchraně dánského záložníka Christiana Eriksena, jenž zkolaboval během duelu s Finskem na posledním Euru.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Odejde František Straka ze Slovenska do Afriky? O jeho služby má prý zájem Gambie

V současnosti je bývalý kouč Sparty, Slavie i české fotbalové reprezentace František Straka zaneprázdněn svou další záchranářskou misí na Slovensku, kde tentokrát vede Michalovce a počíná si tam poměrně úspěšně. Mohlo by se však stát, že navzdory záchraně tohoto slovenského klubu ve slovenské první lize by Straka nemusel v tomto angažmá pokračovat v další sezóně. Zajímá se totiž o něj fotbalová reprezentace Gambie, kde před nedávnem skončil belgický stratég Sainflet.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

Fotbal Robert Lewandowski FIFA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy