LFA bude s vládou jednat o restartu ligy v pondělí, Svoboda požaduje zvýšení počtu osob

Od čtvrtečního večera je k vidění nejen na tuzemských fotbalových fanoušcích, ale i u lidí z vedení Ligové fotbalové asociace (LFA) coby zřizovatele prvních dvou nejvyšších fotbalových soutěží u nás větší úsměv na tváři. Může za to především ten fakt, že z úst vládních představitelů právě ve čtvrtek večer zaznělo, že by se sportovní akce v Česku mohly uskutečnit už 25. května a nikoli až 8. června, jak se původně plánovalo. Důvodem je zrychlení postupného uvolňování vládních opatření, ke kterému nyní Vláda ČR přistoupila. LFA bude tak v pondělí s vládou jednat o podrobnostech restartu tuzemských fotbalových profesionálních soutěží a tudíž i o maximálnímm počtu osob, které by se mohly jednotlivých zápasů bez diváků zúčastnit. V tomto ohledu se dosud mluvilo o padesáti osob, šéf LFA Dušan Svoboda ale žádá o navýšení na 130.

V pondělí 27. dubna také kromě toho, že LFA začne jednat s vládou o fotbalových soutěžích, zasedne Ligový výbor, na kterém hodlá LFA řešit další možný vývoj situace. V rozhovoru pro Českou televizi Dušan Svoboda už ale stihl prozradit, že se bude snažit vyjednat navýšení maximálního počtu osob na jednotlivých fotbalových zápasech tak, aby mohl být každý zápas bez diváků vůbec uskutečněn. "Je trochu těžké to říci paušálně. K organizačnímu zajištění utkání na stadionu pro dvacet tisíc nebo pro sedm tisíc lidí potřebujete trochu jiný počet lidí. Ale když to mám říct generálně, tak nějakých zhruba 130 lidí je nějaká spodní hranice, kdy to utkání jste schopní zorganizovat i s tím, že jste schopní zprostředkovat kontakt s médii," řekl konkrétně Svoboda.

Podle něj by v případě maximálního počtu 50 až 100 zúčastněných osob by fotbalové zápasy, i když by byly bez diváků, šly jen stěží zorganizovat.

"Byli jsme schopní zápasy uspořádat i v tomto limitu, ale to bylo opravdu už hodně za hranou. Bez přítomnosti médií. Když tam nejsou fanoušci, tak naopak přítomnost médií je důležitá. Takže když se budeme bavit o nějakých 130, 140 lidech, jsme schopní zajistit utkání v nějakém standardu," řekl k tomu Svoboda, který zároveň přivítal zrychlené uvolňování, ke kterému česká vláda přistoupila. "Určitě je to pro nás dobrá zpráva. Možná ještě podstatnější zpráva je, že se k tomuto datu, které tomu předchází, umožňuje svým způsobem plnohodnotný trénink. Je důležité, než se spustí ostré soutěžní zápasy, aby byl hráčům umožněný plnohodnotný trénink. S těmi souboji, kontaktem. Bez toho se ostré zápasy spustit nedají. Riskovali bychom zranění hráčů. Tohle je dobrá zpráva ze včerejška. Díky tomu se znovuspuštění profesionálních soutěží blížíme."

Podle slávisty Coufala je největším problémem pro fotbalisty zvýšená zátěž

Fakt urychlení postupného uvolňování pohopitelně vítají i samotní fotbalisté. Například slávista Vladimír Coufal se nechal slyšet, že by pro něj rozhodně nebyl problém do zápasu nastoupit.

"Trénujeme týden. Nehráli jsme nějakou průpravnou hru, ale věřím, že v nějakém režimu by to asi šlo, protože automatismy v sobě máme a trenéři to do nás hustí pořád. Takže si myslím, že bychom to zvládli, i když by to asi nebyla nějaká top úroveň. Ale určitě bychom se dostali na nějaké procento výkonnosti a myslím, že by to nebylo zas tak špatné," řekl přesněji Coufal, který ovšem vidí potíž ve zvýšené zátěži poté, co museli být fotbalisté nuceni o dlouhé pauze trénovat pouze doma individuálně. Díky tomu tak může fotbalistům hrozit snadno zranění.

"To je druhá věc, jak se k tomu přizpůsobí tělo, když půjdete po období okleštěného tréninku rovnou do ostrého zápasu. To záleží na každém individuálně," reagoval těmito slovy Coufal na dosavadní trénování ve skupinkách po osmi lidech. V takovém  režimu se může trénovat teprve od pondělí tohoto týdne. Nicméně, i takový způsob trénování Coufal vítá. "Lepší než běhat po lese, čehož jsme měli už dost. I když souboje a hra trochu chybí, ale věřím, že postupně k tomu dojdeme," dodal slávikstický obránce, jenž je zároveň i českým reprezentatem.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Fotbal

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 18 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy