Ligové grémium rozhodlo o restartu ligy. První kolo po pauze se bude konat 26. května

Dlouho očekávaný výsledek Ligového grémia, jež v úterý rozhodovalo o pokračování tuzemských profesionálních fotbalových soutěží, tedy první i druhé ligy, je tady. Zástupci 32 profesionálních klubů naší první a druhé ligy rozhodli o tom, že první fotbalová liga bude pokračovat po vynucené pauze kvůli pandemii koronaviru svým 25. kolem 26. května. Ještě tři dny před tím bude na pořadu dne již dvakrát odložená dohrávka Teplice vs. Liberec. Z úterního jednání Ligového grémia také vyplývá, že závěr fotablové sezóny u nás je naplánovaný na 18. července.

Přestože se před tolik očekávaným jednáním Ligového grémia ozývaly hlasy proti restartu soutěže, nakonec jeho hlasování skončilo jednoznačně. Z celkových šestnácti prvoligových zástupců jich bylo pro pokračování Fortuna ligy třináct, přičemž se zdržely hlasování kluby Karviné, Zlína a Opravy. I o pokračování druhé ligy se rozhodlo jednoznačným způsobem. Z šestnácti účastníků bylo pro patnáct. Akorát Sokolov byl proti.

I když byli na jednání Ligového grémia přítomni zástupci všech 32 profesionálních klubů u nás, na jednání v pražském O2 Universum chyběl na rozdíl od slávistického bosse Jaroslava Tvrdíka první muž pražské Sparty Daniel Křetínský.

Dohodl se i způsob testování fotbalistůa členů realizačních týmů. Ministerstvo zdravotnictví totiž uznalo, že by nedávalo smysl, kdyby se pravidelně testovalo před každým zápasem a tak každý z aktérů nakonec podstoupí pouze tři testy. A co se týče maximálního počtu osob na každém utkání, od 25. května se počítá s 300 až 500 lidmi na stadionu, od 8. června pak až s tisícovkou.

Dalším bodem jednání byla i problematika smluv související s prodloužením sezóny přes obvyklý konec 30. června. Právě hráčské smlouvy uzavřené do tohoto datumu budou nakonec prodlouženy až do konce soutěžního ročníku, samozřejmě v případě, že se na tom spolu dohodnou jak hráč, tak vedení daného klubu. Co se pak týká smluv uzavřených s hráči od 1. července, tak tito hráči budou týmům k dispozici až se zahájením nové sezóny 2020/21.

Nový plán počítá s tím, že se první liga dohraje 15. července s tím, že o tři později budou na programu poslední zápasy baráže. Počítá se i s tím, pokud by se u některého z aktérů objevil pozitivní test na koronavirus. V takovém případě by se sezóna mohla prodloužit až do 2. srpna.Takovou možnost by ale musely kluby na dalším Ligovém grémiu nejprve odhlasovat.

Dodejme, že sezóna 2019/20 tuzemské nejvyšší fotbalové Fortuna ligy byla pozastavena v době, kdy je odehráno 24 kol ze základní části a kdy vede ligovou tabulku Slavia o osm bodů před druhou Plzní. Zbývá ještě odehrát posledních šest kol základní části a následně pak i nadstavbu (boj o titul, o záchranu a baráž).

Nejbližší program první fotbalové ligy v Česku je tak následující: V sobotu 23. května se v dohrávce 23. kola utkají Teplice s Libercem, v úterý 26. května a ve středu 27. května budou na programu zápasy Sparta - Plzeň, Jablonec - Zlín, Mladá Boleslav - Slavia, Slovácko - Olomouc, Příbram - Ostrava, Opava - Karviná, České Budějovice - Liberec, Bohemians - Teplice.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

před 15 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy