Měl jsem čest proti Maradonovi hrát. Jeho život však do čítanek nepatří, říká pro EZ Panenka

Jeho hlas byl plný smutku. Bývalý československý reprezentant Antonín Panenka se těžko smiřoval se zprávou, která oznámila, že fotbalová argentinská modla Diego Maradona ve středu zemřela na zástavu srdce. „Každé úmrtí je tragické a těžko se přijímá. Maradona se ale právem mohl považovat za legendu. Měl jsem čest za národní tým nastoupit proti němu. Dodnes jsem z jeho kousků unesen. Jinak ale nevedl život, který byl patřil do čítanek,“ říká pro EuroZprávy.cz Antonín Panenka.

Nikdy nezapomene, jak tehdy dvacetiletý Diego Maradona trápil jeho parťáka Františka Štambachra. Mistru Evropy z roku 1976 Antonínu Panenkovi bylo kolegy doslova líto. „František byl na něj nasazen jako osobní strážce, ale vůbec neměl šanci jej uhlídat. Maradona si s ním dělal, co chtěl. Byl prostě k neudržení,“ vzpomíná Panenka na přátelský zápas v Buenos Aires, kde tehdejší Československo 15. října 1980 v přátelském utkání podlehlo Argentině 0:1.

Exekutora památného pokutového kopu z Bělehardu 1976, kdy ve finále proti NSR vršovickým dloubákem překonal Seppa Maiera, Maradona fascinoval obrovskou silou v nohách. „Byl také vynikajícím technikem. Navíc svoji myšlenku uměl hned perfektně zrealizovat. Velmi obtížně se mu odebíral balón, dovedl si ho totiž skvěle podržet,“ velebí mistra světa z roku 1986 legenda pražských Bohemians. S Klokany ale jejich jediný mistrovský titul v roce 1983 nezískal, v té době totiž už válel za Rapid Vídeň.

Záložník podsaditého malého Argentince, který zesnul v šedesáti letech, považuje za jednoho z  nejlepších hráčů světového fotbalu. „Právem o něm můžeme hovořit jako o legendě, naprosto si to zaslouží.“ Nejen Panenku nadchl Maradona šedesátimetrovým sólem, při němž ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986 v Mexiku obešel šest Angličanů a Argentinec vstřelil druhý gól.

Před třemi minutami, ale ukázal svoji druhou, kontroverzní tvář. Před úvodní brankou si pomohl rukou. Malý Maradona jen horko těžko mohl o půl hlavy většího brankáře Petera Shiltona překonat ve vzdušném souboji. „Jestli to byla ruka, tak se jednalo o ruku boží,“ prohlásil tehdy.

Čtvrtfinále pro Anglii jakoby charakterizovalo jeho život. Nezapomenutelné momenty střídal s excesy. Vítěz Poháru UEFA s SSC Neapol si liboval v bouřlivém životě. Bral drogy, kokain, za který v Itálii v roce 1991 dostal patnáctiměsíční distanc, na mistrovství světa 1994 neprošel dopingovou kontrolou a byl ze šampionátu v USA vyloučen. V Neapoli ve stejném roce šokoval i tím, že na novináře vytáhl vzduchovku a začal po nich střílet. I jeho milostný život plnil bulvár.

Trojnásobný mistr světa Brazilec Pelé o Maradonovi řekl, že na hřišti mu tleskal, ale mimo trávník nad jeho skandály plakal. Podobný názor má i Antonín Panenka. „Fotbalově byl vzorem pro všechny, ale nevedl život, který by se dostal do čítanek. Prožil si zkrátka velmi bohatý život, jak na hřišti, tak mimo něj.“

Související

Více souvisejících

Diego Maradona Antonín Panenka (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy