Na Ostrovech schvalovali Baleův úder do Kúdely. Tvrdík žádá zastavit tlak na UEFA

Slávistický a zároveň i reprezentační obránce Ondřej Kúdela je momentálně asi nejskloňovanějším českým fotbalistou na britských ostrovech poté, co byl středopolařem Glasgow Rangers Glenem Kamarou po nedávném odvetném osmifinále Evropské ligy UEFA na hřišti Rangers nařčen z rasismu. Fotbalová Slavia se před reprezentačním duelem ve Walesu bála o Kúdelovu bezpečnost a sekulovalo se, zda ho vůbec Pražané na Ostrovy pustí. Nakonec se tak stalo. A při zápase v Cardiffu to schytal loktem od Garetha Balea. Po jeho zákroku musele český hráč vystřídat a i přesto se nejen na sociálních sítích našli na Ostrovech tací, kteří úder do Kúdely schvalovali.

Kúdela opět na Ostrovech po krátkém čase a opět tam byl středem pozornosti. Nejvýrazněji si ho v závěru kvalifikačního zápasu Wales vs. Česku všimla největší domácí hvězda Gareth Bale, která ho při výskoku udeřila loktem, přestože dobře o svém soupeři velšský forvard věděl. Navíc se tak stalo před střídačkami a v žádné skrumáži hráči také nebyli.

I přes dříve již udělené červené karty na obou stranách se hrál duel celkem v klidu. Právě až Baleův zákrok vyvolal emoce, ovšem hlavně na sociálních sítích. Zatímco čeští fanoušci zákrok viděli jasně na červenou, to domácí příznivci Garetha Balea vychvalovali. „To je za nás za všechny, od Garetha," napsal na Kúdelovi například jeden z příznivců Glasgow Rangers.„Ampadu mu také jednu před tím vrazil," napsal na Twitteru další z fanoušků Walesu.

Ještě více šokující pak byla věta, kterou ale neřekl žádný fanoušek, nýbrž komentátor televizní stanice Sky. „Mnoho lidí se teď nebude zlobit, když mu (Kúdelovi) dal (Bale) loktem do obličeje," nechal se konkrétně slyšet.

Skotové vyvíjejí tlak na UEFA i tamní policii. Zastavte to, vyzývá Tvrdík

Je to zkrátka další známka toho, že už více než týden stará kauza ze stadionu Glasgow Rangers je na Ostrovech stále živá a především Skotové se k tomu stále vyjadřují. V úterý například ke kauze Kúdela vydal šéf Glasgow Rangers Stewart Robertson další prohlášení. O den později na něj reagují Slávisté.

„Probíhající vyšetřování vedená ze strany UEFA i místní policie dosud nepřinesla žádná zjištění. Náš hráč Ondra Kúdela je však již nyní veřejně ‚odsuzován' bez jakéhokoliv důkazu; je obětí předsudků a presumpce viny. Inspektor UEFA dotyčné incidenty stále prošetřuje a do 5. dubna mu byla prodloužena lhůta k vypracování zprávy," uvedl ve středu šéf Slavie Jaroslav Tvrdík a na klubovém webu pokračuje: „Věříme v proces založený na důkazech a právu, přičemž Ondra i náš klub poskytují veškerou potřebnou součinnost příslušným orgánům. Předložili jsme důkazy, které z našeho pohledu Ondru očišťují z nedůvodného nařčení z rasismu."

Podle Tvrdíka se zdá, že v Británii rostou v poslední době xenofobní předsudky vůči klubů a hráčům ze střední i východní Evropy. „Smutnou stránkou celé záležitosti je, že Rangers se snaží zakrýt brutální hru svého týmu. Během samotného zápasu byl náš brankář Ondra Kolář vážně zraněn a utrpěl zlomeninu v oblasti čelní dutiny, přičemž náš lékař ho na místě nesměl vyšetřit ani desítky minut po závěrečném hvizdu. Nemluvě o mnoha dalších závažných faulech proti našim hráčům, z nichž řada zůstala nepotrestána. V prestižní Evropské lize by se takové zákroky vůbec neměly dít," říká Tvrdík.

Připomíná také, že součástí vyšetřování je nejen údajný rasismus ze strany Kúdely, ale i pozápasové napadení tohoto Slávisty ze strany Glena Kamary a o tom klub Glasgow Rangers dosud jen mlčí. „Pokud si někdo klade otázku, co se tehdy stalo, delegace Rangers si přála promluvit s Ondrou, aby objasnila údajnou rasovou urážku. Rozhovor měl proběhnout v tunelu pod patronátem a za přítomnosti delegace UEFA i trenérů obou týmů. Kamery pokrývající místo setkání ale byly úmyslně zahaleny a pan Kamara poté, bez varování a zjevně bez úmyslu cokoliv si vyříkat, surově napadnul Ondru tak, že ho udeřil do obličeje. Ještě zkoušel pokračovat v boji a pak prchnul do šatny společně s panem Gerrardem bez jediného slova omluvy. Je to ostudný incident," pokračuje nejvyšší boss sešívaných.

Ten pak doplnil, že i boj proti rasismu, xenofobii a všem dalším formám nesnášenlivosti je jedním z pilířů fotbalové politiky pražské Slavie. Na závěr vyzval k uklidnění komunikace a to až do doby, než bude vyšetřování celé kauzy ukončeno.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Odejde František Straka ze Slovenska do Afriky? O jeho služby má prý zájem Gambie

V současnosti je bývalý kouč Sparty, Slavie i české fotbalové reprezentace František Straka zaneprázdněn svou další záchranářskou misí na Slovensku, kde tentokrát vede Michalovce a počíná si tam poměrně úspěšně. Mohlo by se však stát, že navzdory záchraně tohoto slovenského klubu ve slovenské první lize by Straka nemusel v tomto angažmá pokračovat v další sezóně. Zajímá se totiž o něj fotbalová reprezentace Gambie, kde před nedávnem skončil belgický stratég Sainflet.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

Fotbal Jaroslav Tvrdík

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy