Nejdřív šok, pak skvělý obrat! Češi postoupili po výhře nad Kosovem na EURO

Jakkoli to zpočátku vypadalo, že by snad nemuselo ve čtvrtečním zápase s Kosovem dojít ke kýženému a očekávanému úspěchu, nakonec se večer v Plzni vydařil a mohla tak na straně českých fotbalových reprezentantů propuknout radost z postupu na mistrovství Evropy 2020. První poločas a úvod toho druhého nebyl z české strany herně optimální, přičemž to vyvrcholilo gólem z kraje druhého dějství, jehož autorem byl hlavičkující Nuhiu. Do konce duelu se však svěřencům kouče Jaroslava Šilhavého podařil parádní obrat, o který se postupně postarali Král s Čelůstkou a dobrá tradice, že samostatná Česká republika ještě nikdy nechyběla na evropském fotbalovém šampionátu, tak může směle nadále pokračovat.

Vítězná sestava se nemění, říká jedno známé fotbalové pravidlo. A přesně tím se řídil směrem k důležitému kvalifikačnímu zápasu s Kosovem i kouč českého národního týmu Jaroslav Šilhavý. Jedinou otázkou akorát bylo, kdo nahradí na útočném hrotu zraněného Patrika Schicka. Buď v základní sestavě nastoupí Zdeněk Ondrášek, hrdina z Edenu z duelu proti Anglii, nebo Michael Krmenčík. Možná i proto, že se hrálo nyní v Pzni, tento souboj nakonec vyhrál druhý jmenovaný.

Na Češích bylo vidět, že chtějí vše rozhodnout hned na začátku zápasu a prakticky od úvodního hvizdu se snažili dostat se co nejrychleji dopředu a zakončit. Nejprve se o to svým prudkým zakončením pokoušel Jakub Jankto, jehož střela ale nakonec trefila bránícího Alitiho, jenž se pak z tohoto setkání s balónem jen těžko sbíral z trávníku. Skórovat se v první půli nepodařilo ani Krmenčíkovi, jehož ránu pro změnu vyškrábl nad branku gólman Muric. A stejně na tom byl i obránce Coufal, jenž často podporoval ofenzivu.

Tehdy byl balkánský soupeř skutečně pod tlakem a nebýt jejich brankáře, Čechům by se přeci jen dopravit míč do sítě povedlo. Ale na muže v kosovské svatyni byli krátcí jak Jankto z přímého kopu, tak hlavičkující Souček. Postupem času však byla znát z naší strany nervozita a jak se blížil závěr první půle, Kosované se čím dál více začali osmělovat. A na české kopačky tehdy bylo očividně hodně nepřesností.

A nikterak lépe nehráli čeští fotbalisté na začátku druhé půle. To Hadergjonaj se rozhodl odcentrovat zprava do pokutového území, kde nejvýše vyskočil Nuhiu a naa jeho hlavičku k levé tyči byl gólman Vaclík krátký, 0:1. Velký šok byl na světě.

Ale Češi neskládali zbraně. Zanedlouho sice Darida dostal míč do branky, pro předchozí Součkův faul na gólmana, ale nebyl gól nakonec uznán. A tak tedy domácí museli bojovat i nadále.

Až v 71. minutě se to konečně povedlo. Míč se  odrazil ke Královi nacházejícího se ještě před velkým vápnem, talentovaný mladík, o nějž mají zájem v Anglii, se rozhodl k projektilu, na který byl brankář Muric tentokráte krátký, 1:1!

A právě tento moment vlil do žil českých fotbalistů živou vodu. Následovaly dvě tutovky, po kterých jak Jankto, tak Ondrášek trefili břevno. V 79. minutě to ale přišlo. Tentokrát ve skrumáži v předbrankovém prostoru se zorientoval nejlépe opět Král, jehož zakončení ještě stihl tečovat před gólmanem kolenem Čelůstka a radost v Plzni neznala pomalu mezí.

Češi tak tedy se vším všudy vrátili Kosovu zářijovou potupnou porážku z Prištiny a nedělní kvalifikační duel v Bulharsku před prázdnými tribunami se může odehrát bez větších nervů. A pak úplně bez nervů budou moci čeští fotbaloví reprezentanti sledovat 30. listopadu los skupin mistrovství Evropy, jenž se bude konat v Bukurešti.

Konečný výsledek:

Česko - Kosovo 2:1Branky: 71. Král, 79. Čelůstka - 50. Nuhiu

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy