Nikoli česká arbitráž. V případě přestupu do Turecka se případ Hašek dostane k FIFA

Rebelující Sparťan Martin Hašek způsobuje vedení letenského klubu nejedny vrásky na čele. Nejprve pražský klub počítal s tím, že hráč během zimní pauzy přestoupí do izraelské Maccaby Haifa, ovšem nesouhlasil s takovou podobou smlouvy, na které se původně oba kluby domluvily a potom si chtěl vynutit při tomto jednání více peněz. Tento trasfer proto nakonec nevyšel, ovšem místo toho, aby Hašek pokračoval v zimní přípravě, podal v klubu výpověď a nyní se měl dohodnout na novém angažmá v turecké Besiktasi Istanbul. Protože Sparta s jeho výpovědí nesouhlasí, myslela si původně, že tuto zálažitost rozhodne rozhodčí řízení v Česku. Pokud ale vyjde onen přestup do Turecka, v takovém případě se celou věc bude zabývat právní oddělení Mezinárodní fotbalové federace FIFA.

Český soud by výpověď, která podle pravidel FIFA učinila Martina Haška volným hráčem a umožnilo mu to tak podepsat smlouvu s jakýmkoli zahraničním klubem, řešil pouze tehdy, pokud by fotbalista přestoupil do jiného českého klubu. Protože ale podle všeho půjde o přestup do zahraničí, stane se tento sparťanský problém problémem mezinárodním. A přistane tak na stole Komory pro řešení sporů FIFA.

Pro Martina Haška to ale celé znamená, že na verdikt této komory nebude muset čekat a může směle uzavřít smlouvu s istanbulským celkem, neboť od chvíle, kdy podal Spartě výpověď už s letenskými nemá nic společného. Podle pravidel FIFA, které byly zavedeny za účelem ochránit fotbalisty přednečestným jednáním ze strany klubů, má jakýkoli fotbalista právo podat v klubu, ve kterém hraje, výpověď a to i tehdy, pokud by s tímto krokem vedení daného klubu nesouhlasilo. A nebo i tehdy, kdy je takováto výpověď podána účelově.

Úkolem dané národní Fotbalové asociace je pak od tohoto momentu daného hráče odregistrovat z registru smluv a učinit z něj tak volného hráče, což v případě Martina Haška už Fotbalová asociace ČR učinila. Martin Hašek má tedy v současnosti volné ruce a může si tak vyjednávat angažmá s kýmkoliv.

V každém případě, ale za svůj krok, tedy podání výpovědi, plně zodpovídá sám hráč a pokud by se rozhodčí soud přiklonil ke klubu, mohl by tak hráči uložit tvrdý finanční trest, jenž by tak kompenzoval ztráty původního klubu.

Rozhodčí soud, i když se v tomto případě jedná o Komoru pro řešení sporů FIFA, by však s největší určitostí nebyl jedinou instancí, u kterého by takový případ jako Hašek vs. Sparta skončil. Počítá se s tím, že se sporem půjde až k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS ve švýcarském Lausanne. A to bude instance finální a přestože rozhodně s jejím konečným verdiktem nebude příliš spokojena ani jedna strana sporu, už žádná další soudní instance, která by verdikt CAS změnila, není.

Nicméně je jasné, že konečný verdikt v tomto sporu bude veřejnost znát až za několik let, nikoli za pár měsíců.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.
Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR AC Sparta Praha FIFA Fotbal

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 33 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy