Obránce Barcelony Piqué domlouval, jak se budou rozdělovat finance za Superpohár

Španělským fotbalem začíná cloumat aféra, v níž je hlavní postavou obránce FC Barcelona Gérard Piqué. Právě on má totiž prsty v tom, že se nový formát španělského Superpoháru nehraje ve Španělsku, ale v Saúdské Arábii. Ba co víc, španělská média nyní přišla s přepisy odposlechů, v nichž se společně se šéfem Španělské královské fotbalové federace RFEF Luisem Rubialesem domlouvá nejen na přesunu Superpoháru do této arabské země, ale také na přerozdělení peněz jednotlivým účastníkům turnaje.

Již dva roky se hraje španělský Superpohár naprosto jiným formátem, než jak se do té doby hrál. Právě do roku 2019 se hrál klasickým způsobem tak, že se ho zúčastnili vítěz ligy a vítěz poháru, kteří se utkali systémem doma-venku. Od roku 2020 se ale formát španělského Superpoháru změnil tak, že se z toho stal miniturnaj, jehož se zúčastňují první a druhý celek z ligy a oba finalisté španělského poháru Copa del Rey.

Navíc se nově nehraje ve Španělsku, ale v Saúdské Arábii a pochopitelně se tento přesun udál kvůli penězům a je celkem jedno, že pohár kvůli tomu už není u fanoušků tolik atraktivní. Kritické hlasy ke změně dějiště se ozývaly i z řad samotných fotbalistů, jakými jsou například Toni Kroos nebo Thibaut Courtois z Realu Madrid. V tomto ohledu stojí rozhodně za zmínku to, že za tím vším stojí obránce Barcelony Gérard Piqué.

Jak totiž informuje španělský deník El Confidencial, španělská královská fotbalová federace se měla na novém formátu domluvit se společností Kosmos Holding a prezidentem právě této společnosti je Gérard Piqué. Podle této dohody se díky přesunu Superpoháru do Saúdské Arábie každý rok dočká španělská federace 40 milionů eur, Piquého společnost si pak přijde na 4 miliony eur za každou sezónu (tudíž celkem na 24 milionů eur za celkem šest dosud dohodnutých sezón). Tyto peníze mimochodem Kosmos Holding nedostane přímo od španělské federace, aby tak nebyl porušen etický kodex.

A právě deník El Confidencial přišel s přepisem odposlechů, v nichž si toto všechno se šéfem španělského fotbalu Piqué domlouval. „Podívej, Rubi, jestli jde o peníze… Jestli oni do toho půjdou za osm, tak je to skvělý, kámo. Zaplatí se osm milionů Madridu, osm milionů Barce, těm dalším se zaplatí dva a jeden. To je 19, a vy jako Federace si necháte zbytek, kámo. To je šest kil. Předtím jste neměli nic, teď budete mít šest kil. A přitlačíme Arábii a možná z nich dostaneme ještě víc. Řekneme jim, že jestli nedají, tak Madrid nepřijede. A dostaneme z nich další pálku. Předtím se hrálo ve Španělsku a nevydělali jste z toho nic, tak to je na zamyšlení, ne? Když se jedná o peníze,“ měl Piqué volat Rubialesovi v březnu 2019.

Oba dva pak také tehdy řešili, kde se nový Superpohár bude konat. Zatímco Barcelona chtěla z pochopitelných důvodů Superpohár na svém Camp Nou, Real Madrid zase pro změnu na Santiago Bernabéu. „Podívej, Geri. Budu to řešit také s Madridem. Myslím, že Madrid mi řekne, že ne a to nám hraje ku*va do karet do budoucnosti, abychom si to mohli ospravedlnit. A řekneme, že Camp Nou je stadion s největší kapacitou, že je Barcelona šampión, že je vítěz poháru nebo finalista poháru nebo něco. Myslím, že legitimní to máme,“ ukazálo se z odposlechů, že Rubiales byl spíše pro Barcelonu.

Vzhledem k tomu, že se tento rozhovor uskutečnil dva měsíce před koncem sezóny 2018/19, určitě zajímavě zazněla Rubialesova následující věta, kterou řekl s úsměvem: „Říká Tomas, že La Ligu vyhraje Atlético Madrid, chudáček.“ Dodejme, že tehdy španělskou ligu vyhrála nakonec Barcelona.

V srpnu téhož roku se nakonec dohodla Saúdská Arábie jako pořadatel španělského Superpoháru. A Rubiales neskrýval nadšení z této dohody. „Geri, gratuluju. A tím nemyslím včerejší skvělý zápas, ani tvůj gól. Myslím tím to, že už je uzavřená dohoda se Saudskou Arábií. Posílám objetí, děkuji ti za všechno a jsem tady, kdykoliv budeš cokoliv potřebovat,“ poslal tehdy v sms zprávě Piquému.

Ten je už z minulosti znám jako někdo, kdo má problémy se střety zájmů. Vždyť společnost Kosmos Holding není jediná, ve které figuruje a nový formát španělského Superpoháru není jediným projektem, ve kterém má prsty. V minulosti se postaral třeba o taktéž kritizovaný nový formát tenisového Davis Cupu.

Související

FC Barcelona

Mistr světa i Evropy Piqué oznámil konec kariéry. Naposledy se představí o víkendu

Že fotbalová Barcelona zažívá v současnosti přestavbu mužstva pod trenérem Xavim, to už vnímají fanoušci nějakou dobu, minimálně od momentu, kdy katalánský velkoklub opustil Lionel Messi. Nyní se schyluje k dalšímu konci další barcelonské stálice. Na svém twitterovém účtu totiž ve čtvrtek oznámil onec své hráčské kariéry španělský obránce Gerard Piqué. Ten se tak fanouškům naposledy představí tuto sobotu v ligovém zápase proti Almeríi.
FC Barcelona

Nad novými posilami Barcelony visí otazník. Španělská liga je odmítla registrovat

Téměř týden před začátkem nové sezóny španělské nejvyšší fotbalové La Ligy nemá katalánský velkoklub FC Barcelona jisté to, že bude moct od jejího začátku nasadit své nové posily včetně té největší v podobě Roberta Lewandowského. Naskytl se totiž nečekaný problém a to ten, žee vedení španělské soutěže odmítlo Barceloně registrovat tyto nové posily. To z důvodu, že klub stále nesplňuje požadavky stanové La Ligou spočívající v tom, že platy klubu nesmí přesahovat 70 % celkových výdělků.

Více souvisejících

španělská Primera División (fotbal) Fotbal

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy