Odchod Čvančary do Sparty budí vášně. Slavia žádá po Jablonci svůj podíl

Dalo se očekávat, že příchod do Sparty tak žhavého zboží na přestupovém trhu, jakým útočník Jablonce Tomáš Čvančara byl, vzbudí u rivala letenských vášně. Tentokrát ale i z poněkud jiného důvodu, než z toho prostého, že si fotbalista vybral Spartu a ne Slavii. Sešívaní totiž žádájí po Severočeších 35 % podílu z tohoto transferu a to proto, že v minulosti Čvančara právě v Edenu působil.

O útočníkovi Tomáši Čvančarovi se mluví jako o možném novém Patriku Schickovi, vždyť na podzim v lize vstřelil pět branek a na evropské scéně další čtyři. Nebylo tak tedy divu, že vzbudil tento fotbaista takový zájem, zvlášť, když se vědělo, že mu končí v Jablonce příští rok v létě smlouva.

Pražská Slavia se krátce po příchodu Čvančary do Sparty ozvala proto, že by ráda pětatřicetiprocentní podíl z tohoto transferu mezi Jabloncem a Spartou a to proto, že ve svých mládežnických letech působil Čvančara také ve Slavii a když odsud šel do Jablonce, klub z Edenu se s majitelem Jablonce Miroslavem Peltou dohodl na onom výnosu ve výši 35 procent z dalšího transefru týkajícího se Tomáše Čvančary.

„Jsme velice znepokojeni informacemi, že oznámený přestup hráče se má pohybovat v cenovém rozpětí 10–15 milionů korun. V případě, že by se tato informace potvrdila, budeme se domáhat svých práv s použitím všech prostředků, včetně právních.“ nechal se slyšet konkrétně slávistivký boss Jaroslav Tvrdík pro Seznam Zprávy.

Poté, co hráčova hvězda vystoupala vzhůru především díky jeho podzimním výkonu, se v prosinci letošního roku rozhodla Slavia nabídnout Jablonci za Tomáše Čvančaru více než 25 milionů korun s tím, že onen inkriminovaný pětatřicetiprocentní podíl od této částy odečetla, takže by v případě úspěšného transferu poslala na sever Čech pouze 17 milionů korun.

Osud tomu ale chtěl nakonec jinak a Čvančara se rozhodl i kvůli své předešlé zkušenosti se Slavi pro Spartu. „Hráč ale jednoznačně preferoval Spartu. Když totiž předtím působil ve slávistické mládeži, měl tam on i jeho otec občas konflikty s trenéry i funkcionáři, odnesl si odtamtud špatné vzpomínky, a preferoval tedy pokud možno jinou variantu než Slavii. Takže si vybral Letnou,“ řekl pro Seznam Zprávy k dění kolem Čvančary anonymní muž, jenž je dobře obeznámen s celým jednáním.

Slavia se o to víc začala podivovat nad přestupem do Sparty už jen z toho důvodu, že Jablonec kývl na o dost nižší nabídku ze stany letenských, která by se měla podle zákulisních informací pohybovat mezi 10 až 15 miliony korunami. Pokud by tato informace platila, v případě 10 milionů korun by tak kvůli onomu pětatřicetiprocentnmu podílu mělo přijít do kasy Slavie 3,5 milionu korun, v případě 15 milionů pak zase 5,25 miliionu korun. Klub z Edenu má i proto podezření, že hráč byl v transferu účelově podhodnocen.

Pelta odmtá podfuk na Slavii. Čvančaru chěl prodat za hranice

K celé situaci se vyjádřil i samotný majitel Jablonce Miroslav Pelta, který jakýkoli podvod vůči Slavii odmítá. „Bohužel jsme i v Jablonci přišli o peníze, ale hráči končila smlouva ke 30. červnu 2022 a nechtěl ji u nás prodloužit. Ve Slavii před příchodem k nám v mládeži úplně spokojený nebyl, a tak si teď vybral Spartu, když ta možnost byla,“ uvedl k tomu jablonecký boss a pokračoval: „Můj plán byl původně jiný, chtěl jsem s ním prodloužit smlouvu ještě o tři roky, nechat si ho v kádru. aby nám na jaře pomohl v záchranářských bojích. A prodat ho pak případně do zahraničí. Jenže po tom rozsudku jsem v zapeklité situaci.“

Připomněl tak svůj proces v dotační kauze, ve které ho nejnověji soud nepravomocně poslal na šest let za mříže. „Nemůžu se našim jabloneckým hráčům divit, že v téhle situaci zvažují, co dál. Jak pro mě, tak pro klub je to zapeklité, ale budeme dál bojovat,“ dodal.

Mluvčí Sparty Ondřej Kasík se pak nechtěl k sumě za Čvančarův přestup nikterak blíže vyjadřovat: „Jde o neveřejnou součást smlouvy, jak je u transferních smluvních ujednání běžné,“ sdělil pouze.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR AC Sparta Praha FK Jablonec sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 40 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy