Patrik Schick a gól, který ohromil svět. Práskl jsem to tam, vypověděl střelec

Český fotbal opět přispěchal s geniálním momentem, který se zapíše do historie evropských šampionátů. V úvodním utkání o rok odloženého Eura se o něj postaral Patrik Schick. Jeho gól z půlící čáry ohromil svět, především však přinesl důležité tři body.

Rozhodující pokutový kop Antonína Panenky v penaltovém rozstřelu vítězného ME 1976. Anebo geniální lob Karla Poborského o dvacet let později ve čtvrtfinále šampionátu v Anglii. Vzpomínáte? Také tehdy dokráčel národní tým až do zápasu o titul mistrů Evropy.

Tentokrát je ještě brzy na to, aby se hádalo, k čemu přispěje fascinující trefa Patrika Schicka z druhé půle utkání se Skotskem. Minimálně přinesla důležité tři body a poměrně velkou naději na postup. Nejen reprezentanti si totiž dobře uvědomovali, že Ostrované jsou ve skupině nejhratelnějším soupeřem.

Schick byl společně s brankářem Tomášem Vaclíkem strůjcem úvodní výhry národního týmu na turnaji. Už v závěru první půle otevřel skóre těžkou hlavičkou po Coufalově centru. Oproti tomu, co přišlo krátce po změně stran šlo však stále o relativně jednoduchou situaci.

V dvaapadesáté minutě přitápěli Skotové pod kotlem, dostávali se do tlaku a hnali se za vyrovnáním. Jenže Hendry ve středu pole nastřelil jen Součka, od kterého se míč odrazil příhodně do běhu Schickovi. Balon jen o pár metrů překročil půlicí čáru, když do něj útočník německého Leverkusenu troufale kopl. A nakonec skončil v síti za bezmocným brankářem Marshallem.

"Už během zápasu jsem se koukal, kde gólman stojí, byl hodně vysoko. Periferně jsem se podíval, viděl jsem, že je venku a prásknul jsem to tam," vysvětloval dvougólový střelec po zápase novinářům.

Poklonu mu složil i anglický útočník Gary Lineker, autor 48 gólů za reprezentaci Albionu a aktuálně televizní moderátor. "Ten gól byl Schick," napsal na twitteru.

Video s gólem od pondělního odpoledne koluje po sociálních sítích s komentáři v nejrůznějších jazycích. Schick se navíc stal rekordmanem evropských šampionátů. Podle oficiálních statistik na nich totiž od roku 1980 nepadl gól z větší dálky. Odchovanec Sparty pálil z více než 45 metrů.

Nyní je ovšem potřeba vrátit se nohama zpátky na zem. Národní tým totiž v pátek od 18 hodin čeká další utkání ve skupině proti vicemistrům světa z Chorvatska. Teoreticky už si v něm reprezentanti mohou zajistit postup do vyřazovacích bojů.

Související

Patrik Schick

Fotbalová tragédie. Český reprezentant Schick se krátce po návratu zase zranil

Jedna z opor českého fotbalového národního týmu Patrik Schick se po říjnovém reprezentačním srazu nepředstaví ani na tom listopadovém. Přestože už se nedávno vrátil z marodky, kde byl kvůli zranění třísel, na jednom z tréninků se opět zranil. Tentokrát by se mělo jednat o lýtko, které podle lékařů fotbalového Leverkusenu, jenž je současným Schickovým zaměstnavatelem, zabere nejméně tři týdny, než se vyléčí.
Patrik Schick

Po roce byl vyhlášen českým Fotbalistou roku opět reprezentační útočník Schick

Tradiční českou anketu o nejlepšího českého hráče „Fotbalista roku“ vyhrál letos stejně jako loni reprezentační útočník Patrik Schick. Sedmadvacetiletý forvard oblékající na klubové úrovni dres německého Leverkusenu, jenž je momentálně ve stavu zraněných a neúčastní se aktuálního reprezentačního srazu na úvod kvalifikace na mistrovství Evropy 2024, ovládl 58. ročník ankety pod hlavičkou Fotbalové asociace ČR (FAČR), když o více než 200 bodů vyhrál před druhým záložníkem Antonínem Barákem z Fiorentiny. Na třetím místě pak skončil plzeňský gólman Jindřich Staněk. 

Více souvisejících

Patrik Schick

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy