Plzeňský útočník Beauguel terčem rasistických urážek. Sigma se za fanoušky omluvila

Svět v současnosti, jak známo, žije protirasistickými protesty a demonstracemi proti policejní brutalitě, které začaly koncem května ve Spojených státech poté, co tam policie nevybíravým způsobem zavinila smrt černocha George Floydea. Poslední dobou se ve fotbale objevují gesta černošských fotbalistů po svém vstřeleném gólu na podporu tomuto protirasistickému tažení v podobě pokleku a zdvižení pěstí. Během tohoto překotného dění ve společnosti se však podle všeho z českého fotbalu rasismus nepodařilo vymýtit. Vyprávět o tom nově mohl po posledním víkendu francouzský útoční tmavé pleti ve službách plzeňské Viktorie Jean-David Beauguel. Právě on se totiž během zápasu v Olomouci stal terčem posměšků ze strany olomouckých fanoušků, kteří ho při rozehrání rohového kopu počastovali opičími skřeky. Sám hráč takovéto jednání fanoušků po zápase na Twitteru odsoudil, za něj se pak postavil i západočeský klub. Za své fanoušky se pak olomoucký klub omluvil.

Inkriminovaný moment se udál v zápase 30. kola základní části Fortuna ligy mezi Olomoucí a Plzní v 19. minutě, kdy před rozehráním rohového kopu Beauguel procházel pod olomouckým kotlem. Tehdy se na jeho adresu začaly ozývat skřeky imitující opice, olomoučtí fanoušci za to byli od hráče "odměněni" gestem, následně ho jeho spoluhráč Jan Kopic šel uklidňovat. Stejně kapitán Západočechů Jakub Brabec.

"Hraju fotbal, abych rozdával smích a radost lidem, kteří se přijdou podívat na zápasy. Abych rozdával smích a radost dětem, kteří sní o tom, že se jednou stanou profesionálními fotbalisty. A tohle uvidí v budoucnu na stadionech? Chce se mi zvracet," napsal pak rozhořčeně francouzský osmadvacetiletý fotbalista na svůj twitterový účet. "Rád bych věděl, kdy vedení fotbalové ligy začne tvrdě trestat projevy rasismu. Kdy? Jak je možné akceptovat takové chování na stadionu od několika hloupých fanoušků? Copak můžou bučet jako opice a nikdo to neřeší?," pokračoval mimo jiné bývalý hráč Dukly či Zlína.

Jednání olomouckých fanoušků po zápase odsoudili další zástupci plzeňského klubu. Třeba samotný kouč Adrián Gul´a. "Už jsme to řešili v poločase, protože na jeho výkonu bylo cítit, že ho to velmi rozrušilo. Nečekali jsme, že se v dnešní době něco takového může stát, obzvlášť na poloprázdném stadionu... Stojíme za hráčem jednoznačně. Klub i my mu vyjadřujeme maximální podporu," nechal se slyšet konkrétně.

Podobně se k incidentu vyjádřil i klubový generální manažer Adolf Šádek. "Mysleli jsme si, že takovéto stupidní projevy už nikdy nebudeme muset na stadionech řešit. V dnešní době jde o naprosto nepřípustnou věc. My jako klub chceme vyjádřit plnou podporu našemu hráči, stojíme za ním a takovéto chování striktně odmítáme," řekl.

To olomoucký stratég Radoslav Látal nechtěl k tomuto momentu nic říct, neboť žil podle svých slov spíše tím, co se dělo na hřišti, než aby sledoval, co se děje na tribunách. Podle nedělního vyjádření hanáckého klubu se pořadatelé pokusí viníky najít pomocí kamerového systému. "Jakmile jsme zaznamenali tyto projevy, pořadatelská služba okamžitě zasáhla a aktéři incidentu byli vyvedeni ze stadionu," řekl však v pondělí bezpečnostní manažer Olomouce Milan Zapletal.

S olomouckým klubem už ale zahájila Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace řízení. "Pevně věříme, že se jednalo o ojedinělé projevy individuálních jedinců, což však nijak nesnižuje vážnost situace. Oceňujeme aktivní přístup pořadatele a věříme, že se olomouckému klubu podaří dotyčné osoby identifikovat a adekvátně proti nim zasáhnout," vyjádřila se k situaci sama Ligová fotbalová asociace.

"SK Sigma Olomouc důrazně odsuzuje rasistické projevy několika jedinců ze skupiny fanoušků na jižní tribuně vůči plzeňskému hráči Jeanu-Davidu Beauguelovi. Takové chování v žádném případě nepatří na fotbalové stadiony, a proto se od něj klub distancuje. Jménem klubu se omlouváme Jeanu-Davidu Beauguelovi i celému klubu FC Viktoria Plzeň," stojí pak v pondělním prohlášení olomoucké Sigmy na jejich webových stránkách.

Připomeňme, že se nejedná o první rasistický projev olomouckých fanoušků. Před dvěma lety trojice hanáckého klubu napadla v tramvaji černošského příznivce Bohemians. Soud ale nakonec fanoušky osvobodil.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FC Viktoria Plzeň SK Sigma Olomouc rasismus Fotbal

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 30 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

Kataru došla s Izraelem a Hamásem trpělivost. Zvažuje, jestli chce dál jednat

Katar přehodnocuje svou roli zprostředkovatele na mírových jednáních mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás. Dnes to uvedl katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy