Medaile z moderního pětiboje pro Česko nakonec není. Kuf ztroskotal na střelbě

V sobotu se konal v rámci olympijského programu v Tokiu mimo jiné i moderní pětiboj. Česká republika měla v tomto sportu na olympiádě hned dvojí zastoupení v podobě Jana Kufa a Martina Vlacha a zvláště prvnímu jmenovanému se dařilo po většinu pětiboje lépe. Po dvou disciplínách byl na sedmé pozici, zatímco jeho kolega Vlach je zatím celkově až sedmadvacátý. Poté si Kuf poradil s parkurem a dostal se na třetí místo. Z něj pak vybíhal do poslední rozhodující disciplíny, kde n atom byl běžecky dobře, ale hůře už střelecky. A právě střelba zapříčinila to, že Kuf nakonec na medaili nedosáhl. Marti Vlach si pak výrazně polepšil, když skončil na výtečném pátém místě.

Už ve čtvrtek začala soutěž moderních pětibojařů základním kolem šermu, po kterém se dostal český reprezentant JanKuf na šestou příčku, hlavní část soutěže ale začala v sobotu plaváním, po kterém se umíístil na 16. místě.Na dvoustoce zaplaval v čase 2:02,32. Nejrychleji se v bazénu dařilo Američanovi Amrovi Elgezirymu, jenž se objevil v poslední rozplavbě a jenž v níí zaznamenal olympijský rekord s časem 1:52,96. Díky tomu si tak do celkové klasifkace zapsal 325 bodů.

V následném bonusovém šermířském kole se ani jednomu českému reprezentantovi nepodařilo přidat ani bod a tak jich má na kontě Jan Kuf po dvou disciplínách 544, zatímco Vlach 492. To vedoucímu Britu Choongovi se dařilo a ov olympiském závodě tak průběžně vede s 573 body, o 19 bodů je za ním druhý Korejec Čong Čin-hwa. Třetí byl tehdy Bělorus Ilja Polozkov.

Následoval parkur, kde si oba Češi poradili na výtečnou. zvláště bylo otázkou, jak Kuf poradí s problémovým koněm, ale zvládl to více než parádně. Zajel čistou jízdu a i když ne v limitu, vyneslo ho to na průběžnou třetí pozici.

V této disciplíně se dařilo i jeho kolegovi Vlachovi, který zajel taktéž čistou jízdu navíc na rozdíl od jeho kolegy i v limitu a poskočil tak díky tomu na průběžnou 19. pozici.

Rozhodovala poslední disciplína, tedy běh kombinovaný s laserovou střelbou. Zatímco v běhu byl na tom Jan Kuf velmi dobře, když díky němu držel krok s medailovými pozicemi, od počátku poslední disciplíny se mu nedařilo příliš střelecky, což tak předurčilo nakonec jeho osud. Na poslední čtvrté střelecké položce totiž totálně pohořel a ztratil tak tehdy šanci na cenný kov, nakonec doběhl do cíle na osmém místě.

To Martinu Vlachovi se v poslední disciplíně dařilo náramně a přestože do ní startoval z devatenáctého místa, probojoval se postupem času až na skvělou pátou pozici. Olympijským vítězem se nakonec stal Brit Joseph Choong

Související

Ilustrační foto

Tisk: Po skončení olympiády vyvstává otázka, zda se měla vůbec konat

O rok odložené olympijské hry v Tokiu měly podle organizátorů sloužit jako pomník vítězství nad pandemií covidu-19. Světový tisk si nicméně po jejich nedělním zakončení klade otázku, zda bylo jejich uskutečnění dobrou volbou. Protikoronavirová opatření byla všudypřítomná a řada expertů pokračuje hry za selhání.
Olympiáda, ilustrační foto

Šéf MOV Bach: Olympiáda bez duše nebyla. Dala naději celému světu

Ještě krátce před zahájením letošních Letních olympijských her v Tokiu nebylo zřejmé, zda se kvůli sílící se koronavirové pandemii v japonské metropoli vůbec uskuteční. Nakonec se uskutečnila a nyní úspěšně dospěla do svého závěru. Samotný předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach se nechal slyšet, že pokud se veřejnost bála, že se bude jednat o olympiádu bez duše či dokonce o oympiádu duchů, tak právě díky sportovcům olympiáda bez duše nebyla.

Více souvisejících

Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy