Posilování v Plzni nekončí. Na západ Čech míří Bassey i slovenský reprezentant

Jak se blíží důležitý dvojzápas 4. předkola Ligy mistrů s Karabachem a eventuelní zápasy ve skupině Ligy mistrů, pokud by do ní plzeňští postoupili, západočeský fotbalový klub pokračuje čím dál moutnějším posilováním. Poté, co ve čtvrtek představili veřejnosti rprezentačního obránce Václava Jemelku, se krátce na to v Polzni ukázali další dva noví hráči. Jednak nigérijský útočník Fortune Bassey, jenž se v minulé sezóně dostal do povědomí svými výkony v Českých Budějovicích před tím než přestoupil do Ferencvárose, a jednak také slovenského reprezentačního křídelního záložníka Erik Jirka se zkušenostmi ze Španělska.

Pro Fortuna Basseyho se jedná o vrchol jeho dosavadní kariéry v českém fotbale. Připomeňme, že Bassey prošel nižšími soutěžemi v Česku až do prvoligových Českých Budějovic, kde svými zaujal veřejnost na tolik, že se během minulé sezóny zajímala jak Sparta, tak i Slavia. Třiadvacetiletý fotbalista si ale před jarem 2022 nečekaně vybral maďarský Ferencváros. Nyní se vrací zase zpátky do Česka a tentokrát do týmu úřadujícího mistra, v současnosti bojujícího o účast v Lize mistrů.

I proto přichází posílit Viktoriány. "Naším cílem bylo rozšířit kádr a posílit ve všech řadách před velmi náročným podzimem na domácí i evropské scéně. Jsem rád, že se podařilo dokončit příchod takto kvalitního hráče do ofenzivy," nechal se slyšet k příchodu Basseyho majitel klubu a zároveň jeho generální ředitel Adolf Šádek, přičemž kouč Michal Bílek ho doplnil následovně: "V Budějovicích ukázal, že jde o výborného útočníka. Má potřebnou rychlost, dynamiku a dobré zakončení."

Radost ze svého působiště neskrýval pochopitelně ani sám Bassey. "Viktorii velmi dobře znám, je to velký klub s velkými ambicemi. Když se tato možnost naskytla, neváhal jsem. Je to pro mě obrovská výzva, čekají nás velké zápasy v Evropě i v lize a já udělám všechno pro to, abych byl pro tým přínosem," řekl nejdražší hráč čeeskobudějovického Dynama v jeho klubové historii, jelikož tam přišel za 30 až 40 milionů korun.

V případě Basseyho ale tento hráč nemůže nastoupit v dresu Plzzně v bojích o Ligu mistrů, neboť už v této sezóně v rámci této soutěže nastoupil za Ferebncváros. Mimochodem, ten vypadl ze 3. předkola Ligy mistrů po duelu s Karabachem, tedy dalším plzeňským soupeřem.

Do klubu Plzně taktéž nově přichází slovenský repreztentační křídelník Erik Jirka. Tento čtyřiadvacetiletý fotbalista, jenž je odchovancem trnavského klubu, přičemž má v držení již ligový titul právě s Trnavou ze sezóny 2017/18, ale i se srbskou Crvenou Zvezdou Bělehrad ze sezóny 2018/19. Vedle těchto působišť také figuroval v minulosti v polském Gorniku Zabrze a také ve španělských Mirandes a Real Oviedo.

„Jde o rychlostní typ křídelníka, který perfektně zapadá do našeho způsobu hry. Erik by navíc neměl mít problém s adaptací na nové prostředí, a tak by měl rychle zapadnout do naší kabiny," řekl k Jirkovi, jenž je oporou slovenského národního týmu, kouč Michal Bílek.

"Vzhledem k tomu, že nás čeká náročný podzim, rozhodli jsme se náš tým posílit o dalšího velmi kvalitního hráče, kterým slovenský reprezentant bezpochyby je. Na hráče jsme získali dobré reference také od našeho asistenta trenéra Marka Bakoše, který jej ještě coby hráč potkal během svého angažmá v Trnavě," uvedl pro změnu Šádek.

Erik Jirka s tržní hodnotou ve výši 800 000 eur, alespoň podle webu transfermarket.com, je samozřejmě natěšený. „Samozřejmě se do Plzně velmi těším. Když mi to agent oznámil, tak jsem byl nadšený. Zabojovat o Ligu mistrů je pro mě obrovskou motivací stejně jako pro všechny hráče v Plzni. Jsem připravený zasáhnout do zápasů a pomoci týmu. Udělám pro to vše, co budu moct," řekl.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.
Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FC Viktoria Plzeň Fotbal

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 26 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy