Poslední zápasy skupiny F skončily remízou 2:2. Černého Petra dostali Maďaři

Posledními dvěma zápasy skupiny F skončila na letošním evropském fotbalovém šampionátu skupinová část turnaje. Na jejím konci se tedy rozhodlo o posledních postupujících do osmfinále, kterými se po středečním dni stala trojice favoritů tzv. "skupiny smrti", tedy Francie, Portugalsko a Německo. Zapříčinily to remízy 2:2 jak v duelu mezi Francií a Portugalskem, kde se o góly postarali pouze Benzema a Ronaldo, tak i v duelu mezi Německem a Maďarskem, kde díky ní utekli hrobníkovi z lopaty Němci. Maďaři, kteří svými výkony ve skupině trápily favority, nakonec skončily až jako čtvrtí.

Šlágr uzavírající skupinovou fázi mezi Francií a Portgakskem, který byl navíc reprízou finále posledního mistrovství Evropy, začali lépe Jihoevropané. Ti se totiž dostali do první šance už po šesti minutách hry, tehdy Ronaldovu hlavičku zneškodnil gólman Lloris. Za chvíli zahrozila i země galského kohouta, když se v příležitosti ocitl Mbappé, ale i proti němu vyniknul brankář soupeře, tentokráte tedy Patricio.

Následovala bvšak opatrná hra z obou stran, kdy se tak čekalo na to, kdo první udělá chybu. Portugalsko se jí dočkalo ve 28. minutě, kdy Lloris při snaze vyboxovat míč do bezpečí trefil pěstí hlavičkujícího Danila a následovala tak penalta. Tu nerozehrával nikdo jiný než Ronaldo a ten tak tedy přidal svou čtvrtou přesnou trefu na tomto turnaji, 1:0 pro Portugalsko.

Dlouho to vypadalo, že do šaten na poločasovou přestávku půjdou spokojenější právě Portugalci, jenže krátce před koncem poločasu byla nařízená penata i na druhé straně. Po souboji se Semedem upadl v šestnácte Mbappé a sudí tak ukázal na puntík. Na něj si míč postavil Benzema a ten tak skóroval v dresu národního týmu poprvé od roku 2015.

Po obrátce se Jihoevropanům nedařilo ještě více. Ve druhé půli se nejprve obejít bez Danila, dvě minuty po návratu na hřiště se navíc podruhé v zápase trefil Benzema, který si tehdy zaběhnul za obranu a dokonal tak obrat ve skóre na 2:1 pro Francii.

Nadále však na druhé straně zlobil především Ronaldo. Nejprve hlavičkoval, ale tehdy ještě jeho zakončení do sítě nezaplulo. Poté, co uběhla hodina hry se ale nařídila již třetí penalta v zápase a druhá pro Portugalce. A opět v tom byl namočený Ronaldo. Ten trefil míč tak, že se dostal na ruku bránícího Koundeho a pokutový kop byl na světě. Opět se k němu postavil útočník Juventusu Turín a ani tentokrát nezaváhal, 2:2.

Remíza nakonec vydržela až do závěrečného hvizdu, přestože se změnit stav pokoušel ještě Pogba, proti jeho ráně se ale zaskvěl svým zákrokem Patricio. Ten pak zneškodnil i zakončení Griezmanna. Francie si pak chtěla v závěru ještě vykoledovat další penaltu v zápase po souboji Comana s Fernandesem, ale tentokrát zůstala píšťalka sudího němá.

Maďaři sahali k senzačnímu postupu, Němci ale nakonec dokázali udolat bod

Ve druhém utkání skupiny F v Mnichově mezi Maďarskem a Německem se sice našim západním soudsedům dařilo mít v první půli očividnou převahu, aby tak dokumentovali, že právě oni jsou favority tohoto střetnutí, jenže co naplat, když první gól vstřelili Maďaři už po jedenácti minutách. Tehdy Sallai poslal centrovaný balón, kterým našel naběhnutého Ádáma Szalaie, jemuž se nakonec hlavičkou v pádu podařilo překonat gólmana Neuera, 1:0 pro Maďary.

O deset minut později už mohlo být vyrovnáno, ale Hummels po centru zakončil pouze do břevna. Za chvíli se mohl zase mezi střelce zapsat Ginter, ale toho zase vychytal gólman Gulácsi.

Maďaři předváděli dobrou defenzivu i po přestávce. Navíc to mohlo být v 63. minutě už o dvě branky, kdyby ovšem Sallai z přímého kopu netrefil z vněější strany tyč. O tři minuty později už se ale přeci jenbom mohli konečně radovat favorizovan Němci. Tehdy po přímém kopu zachyboval gólman Gulácsi, čehož využil Havertz, jenž tak doklepl míč do sítě, 1:1. Jenže radost z vyrovnání Němcům netrvala nikterak dlouho, přesněji řečeno pouze 91 sekund. Za tak krátkou dobu se totiž Maďarům podařilo vrátit zpátky jejich jednobrankové vedení poté, co Ádám Szalai předal balón Schäferovi a tomu se hlavou povedlo dostat bdo německé branky včas před vybíhajícím brankářem Neuerem, 2:1 po Maďarsko.

Byl to šok nejen pro německé fotbalisty, ale i pro německé fanoušky. Kdyby totiž takto duel skončil, Němci by se do osmifinále nedostali. Potřebovali zkrátka nutně bodovat. A nebylo tak proto divu, že Němci všechno vrhali do útoku. Nejprve jen těsně minul vzdálenější tyč Kroos, v 84. minutě už to ale přišlo. Po několika odrazech se nakonec míč do branky povedlo dostat Goretzkemu.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečné výsledky (23.6.2021):

SKUPINA F:

Portugalsko - Francie 2:2 (1:1)Branky: 31., 60. obě z pen. Ronaldo - 45.+2 z pen. a  47. Benzema

Německo - Maďarsko 2:2 (0:1)Branky: 66. Havertz, 84. Goretzka - 11. Ádám Szalai, 68. Schäfer

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Cristiano Ronaldo Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy