Potvrzeno. Holoubek trenérem nového národního A-týmu, Hubník kapitánem

Tak divokou reprezentační pauzu český fotbal ještě nezažil. Česká fotbalová reprezentace pod vedením kouče Jaroslava Šilhavého se musela po dvou pozitivních testech na covid a po páteční výhře nad Slovenskem 3:1 rozpustit a zdálo se, že se pondělní duel Ligy národů se Skotskem vůbec neodehraje a hrozila tak kontumace ve prospěch Skotů. Fotbalová asociace ČR (FAČR) se ale s Evropskou fotbalovou unií UEFA nakonec dohodla na tom, že proti Skotsku bude moct nastoupit naprosto jiný tým, neboť ten původní musel po návratu do Čech do karantény. V neděli večer se tedy potvrdilo, že zbrusu nový národní A-tým povede trenér reprezentace do 18 let David Holoubek. Kapitánem týmu pak bude olomoucký obránce Roman Hubník.

Přestože se původně očekávalo, že se v náhradním týmu neobjeví žádní hráči Sparty, Plzně a Slavie, neboť si to tak přálo vedení těchto prvoligových klubů vzhledem k objevení nákazy v původním národním týmu, nakonec i v tomto náhradním se objeví jeden sparťan a to teprve sedmmnáctiletý Adam Karabec a pět slávistů, tedy Jakub Markovič Ondřej Karafiát, Tomáš Malinský, Tomáš Holeš a Stanislav Tecl.

Kapitánské céčko bude nově nosit olomoucký bek Roman Hubník a součástí týmu bude i další olomoucký obránce Václav Jemelka. Ten už byl sice jednou do A-týmu povolán, zápas za něj ale ještě nehrál.

Náhradní tým je pak sestaven z hráčů hrající českou první ligu a žádné české legionáře ze zahraničí tak v tomto unikátním mužstvu nenalezneme. Vedle olomouckých a slávistických hráčů a pak také jednoho spartana náhradní tým tvoří ještě fotbalisté Ostravy, Mladé Boleslavi, Jablonce, Slovácka a určitě stojí za pozornost i zástupce prvoligového nováčka z Pardubic Tomáš Solil, stejně jako brněnský útočník Antonín Růsek.

"Situace, která nastala, byla velice zvláštní. Dostali jsme úkol sestavit tým na zápas se Skotskem. Měli jsme na to zhruba pět hodin. Bylo to velice dynamické, rychlé. Chtěl bych poděkovat všem klubům a trenérům, kteří mi umožnili, abychom vůbec byli schopni nominovat tyto hráče,"  nechal se slyšet na sobotní tiskové konferenci Holoubek a pokračoval: "Chtěl bych poděkovat hráčům, kteří v tu dobu měli volné víkendy, s nominací nepočítali a přijížděli sem ze všech koutů republiky. Jejich odezva byla velice pozitivní. Mají chuť, ochotu a touhu hrát za Českou republiku. Myslím si, že ač je Skotsko zřejmě favorit, nenecháme nikomu nic zadarmo."

Skotové se i tak jako favorité necítí. Kouč Clark mluvil o kvalitních hráčích

Nejednomu českému fanouškovi je tak jasné, že překopání celého národního týmu tak dává ještě větší šanci pondělnímu soupeři, tedy Skotům, na výhru v zápase hraném v Olomouci. Kouč Ostrovanů Steve Clarke se ale nechal slyšet, že si nemyslí, že by byli Skotové favoriti.

"Očekáváme, že i tak nastoupí kvalitní hráči, protože v české lize jich je spousta. Nic nepodceňujeme. Je to jiný tým, ale úroveň bude vysoká. Očekáváme těžký zápas proti hráčům, na které bude menší tlak. Kvalitních českých hráčů je spousta, takže se jako favorité necítíme. Nastupujeme do zápasu, jako kdyby se nic nedělo," řekl Clarke.

"Na internetu je spousta cest, jak najít informace. Teď o českých hráčích víme víc než včera. Zjišťujeme si o jednotlivcích detaily, jak jsou kvalitní, jaký je jejich profil, jestli hrají vlevo nebo vpravo. Poskládáme kousky informací dohromady," pokračoval skotský trenér, jenž tak vysvětloval, jak získává informace o novém českém týmu.

Ani podle skotského záložníka Stuarta Armstronga nečeká v pondělí večer Skoty nic jednoduchého. "Čeští hráči budou odpočatí a připraveni odehrát výborný zápas. Soustředíme se sami na sebe, a to je nejdůležitější," uvedl konkrétně osmadvacetiletý fotbalista Southamptonu a dodal: "Byl bych radši, kdybychom hráli proti původnímu českému výběru, ale doba je zvláštní. Musíte se jí přizpůsobit a zvyknout si."

Všichni členové nového týmu mají negativní testy na covid

Že se skutečně v pondělí večer bude hrát i s tímto zbrusu novým reprezentačním týmem, který budou vést tedy trenéři David Holoubek a Jiří Žilák, to potvrdily i odpolední testy na koronavirus.

Připomeňme, tedy že v původním reprezentačním výběru byl nejprve koronavirus nalezen u maséra Eduarda Poustky a kvůli tomu nejen, že se tak opozdil odjezd reprezentace na Slovensko, ale také nemohli odcestovat Patriok Schick s Tomášem Součkem, kteří museli do karantény.

Následně se objevil druhý pozitivní test u dalšího člena realizačního týmu (podle šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka šlo o manažera Libora Sionka). Přestože se nakonec páteční duel na Slovensku odehrál, jak bylo již zmíněno, půvdní reprezentace se pak musela rozpustit a jít do karantény.

Nominace české fotbalové reprezentace na zápas se Skotskem:

Brankáři: Filip Nguyen (Liberec), Aleš Mandous (Olomouc), Jakub Markovič (Slavia)

Obránci: Jan Juroška (Ostrava), Ondřej Karafiát (Slavia), Šimon Gabriel (Mladá Boleslav), Roman Hubník (Olomouc), Václav Jemelka (Olomouc), Jaroslav Zelený (Jablonec), Daniel Holzer (Ostrava)

Záložníci: Jakub Pešek (Liberec), Tomáš Malinský (Slavia), Adam Jánoš (Ostrava), Adam Karabec (Sparta), Marek Havlík (Slovácko), Radim Breite (Olomouc), Tomáš Holeš (Slavia), Tomáš Solil (Pardubice), Lukáš Budínský (Mladá Boleslav), Jáchym Šíp (Olomouc)

Útočníci: Roman Potočný (Ostrava), Antonín Růsek (Brno), Stanislav Tecl (Slavia)

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Hubník (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 58 minutami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izrael zaútočil na Írán, tvrdí média. Úřady zatím mlčí

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy