Potvrzeno. Šilhavý bude u fotbalové reprezentace až do roku 2023 a možná i na Euru

V posledních dnech se v tuzemských fotbalových kuloárech se mluvilo o tom, že jednají spolu kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý a šéf českého fotbalu Petr Fousek o budoucnosti Šilhabvého ve své funkci. V té nakonec setrvá až do konce roku 2023 a pokud reprezentace postoupí na evropský šampionát v roce 2024, povede ji na tomto turnaji. Na další smloubě se oba muži dohodli i přes neúspšch reprezentace v nedvné baráži o mistrovství světa.

V ní prohráli Češi se Švédskem 0:1 po prodloužení a na účast na světovém šampionátu v Kataru tak mohli zapomenout. I když se objevily spory mezi Petrem Fouskem a Jaroslavem Šilhavým, po zhodnocení celého cyklu pod Jaroslavem Šilhavým nakonec převládli klady nad zápory.

Obě strany se v sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) v pondělí dohodly na další spolupráci a novou smlouvu podepsaly. Na kolik korun si díky smlouvě Šilhavý přijde, to není vůbec známo. "Myslím, že jednání byla korektní a poměrně rychlá. Někomu by se mohlo zdát, že je to zdánlivě dlouho od březnové baráže, ale já to chci vyloučit. Bylo potřeba si vše s odstupem po opadnutí emocí střízlivě zhodnotit, říct si, jaké jsou klady a zápory, a potom vydiskutovat ty věci. Mužstvo se teď sice nekvalifikovalo na mistrovství světa, ale předtím postoupilo do elitní skupiny Ligy národů a probojovalo se až do čtvrtfinále Eura. Věřím, že další úspěchy nás čekají. Jednoznačným úkolem pro stávající realizační tým je postup na mistrovství Evropy v Německu. Zároveň bychom byli rádi, pokud se reprezentace udrží ve velice těžké skupině A Ligy národů," uvedl na pondělní tiskové konferenci předseda FAČR Fousek.

Připomeňme, že Šilhavý vede fotbalový národní A-tým již od roku 2018 poté, co ji převzal od Karla Jarolíma. Pod jeho vedením se výkonnost reprezentantů zvedla, nejenže dokázal se svými svěřenci postoupit do elitní Ligy A Ligy národů (právě v ní se letos v červnu Češi utkají se Švýcary, Portugalci a Španěly), ale postoupit i na mistrovství Evropy 2020, v rámci kterého pak loni Češi postoupili až do čtvrtfinále.

Nebylo však dlouhou dobu jisté, zda Šilhavý u národního týmu vydrží i nadále. Bylo veřejným tajemstvím, že se o stratéga zajímali v zahraničí. "Teď bych to nespecifikoval. Samozřejmě tím, že ta smlouva dobíhala, probíhala určitá jednání. Ale jakmile přišla tahle nabídka, tak jsme přerušili veškerou komunikaci a rozhodli jsme se jednoznačně pro tuhle práci. Jsem moc rád, že to takhle dopadlo. Post trenéra národního týmu se určitě neodmítá. Po baráži ve Švédsku nám nebylo do zpěvu, byli jsme hodně zklamaní. Byli jsme domluveni, že si k tomu po baráži sedneme a rozebereme to. Byli jsme připraveni na všechno. Několik schůzek jsem s Petrem (Fouskem) absolvoval napřímo a pak se výkonný výbor rozhodl s námi pokračovat ve spolupráci. Jsem za to rád, i za kluky v realizačním týmu," řekl k tomu Šilhavý.

Za jeho dosavadní éry reprezentace během 41 duelů vyhrála 21 utkání, pětkrát během nic remizovala a patnáctkrát jich prohrála. Ve čtyřech případech se pak stalo, že Šilhavý vůbec nefiguroval na lavičce a to kvůli koronaviru. Je tak tedy po pondělí jisté, že v červnu se posune v počtu odkoučovaných zápasů u reprezentace na třetí místo, přičemž před ním už budou jen Dušan Uhrin starší (50 zápasů) a Karel Brückner (72 zápasů). "Není to samozřejmě nejdůležitější statistika, ale moc si toho považuji. A pokud bychom se jednou byť jen přiblížili tomu skvělému číslu Karla Brücknera, u kterého jsem před lety začínal jako asistent, signalizovalo by to, že se nám výsledkově vydařily i ty následující roky," řekl Šilhavý.

Již dříve se vědělo, že u národního týmu naopak nebude pokračovat dosavadní manažer Libor Sionko, přičemž dočasně na tomto postu nahrazuje Tomáš Pešír.

Související

Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.

Více souvisejících

Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 51 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy