Před blížícím se Ligovým grémiem atmosféra houstne. Na Tvrdíkova slova reaguje Sparta

Příští týden v úterý se schází Ligové grémium, na kterém se rozhodne nejen o restartu ligy napánovaném na 25. květen, ale třeba i o novém vedení Ligové fotbalové asociace (LFA), neboť současnému šéfovi tohoto zřizovatele tuzemských profesionálních fotbalových soutěží, tedy první i druhé ligy, Dušanu Svobodovi vyprší mandát. A jak se rozhodující den, tedy úterý 12. května, pro český fotbal blíží, vře to v něm čím dál víc.V sobotu se samotný šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík totiž nechal slyšet, že nejen že Dušan Svoboda koronavirovou krizi nezvládl a že nutí fotbalisty podepsat se pod revers, ale obvinil ho i ze střetu zájmů, neboť kdyby podle něj ligu vedl někdo jiný než Slavia, soutěž by byla už dávno předčasně ukončena a nedohrávala by se. A to proto, že Dušan Svoboda je vedle šéfa LFA i místopředsedou pražské Sparty. Ta nyní na tato slova reaguje. Podle ní má Tvrdík, jenž si prý protiřečí, jen strach z toho, že by Slavia nemusela získat v případě dohrání titul.

Podle sparťanského generálního ředitele Františka Čupra se nyní ukázaly Tvrdíkovy zkušenosti z politiky, kde byl zvyklý komunikovat před volbami. "Včetně hojného používání argumentačních podpásových faulů. Především myslím to vyvolávání iracionálního strachu v souvislosti s koronavirem. Politici dobře vědí, že strachem a panikou se to jejich obecenstvo formuje nejlépe," nechal se slyšet Čupr v rozhovoru pro deník Sport a pokračoval: "Naše reakce je jasná. Odmítáme konstrukce pana Tvrdíka. Ligu bychom chtěli dohrávat, i kdybychom byli první nebo druzí, protože jsou pro to podmínky."

Ohledně podpisu pod revers, o který hráče žádá LFA a který by tak samotným hráčům dal větší odpovědnost za své zdraví a zdraví ostatních v případě svého nakažení koronavirem, František Čupr řekl, že žádné velké komplikace pro hráče to znamenat nebude, že půjde spíš o promile. "A navíc - tady jde i o další věci. Fotbal musí minimalizovat ztráty a ukázat svou životaschopnost i kvůli budoucnosti, která nebude vůbec snadná," dodal sparťanský boss.

Ten také poukázal na protiřečnost Tvrdíkových podmínek, kterými podmínil hlasování Slavie pro prodlouřžení sezóny přes 30. červen. Podle Čupra byly formulovány velmi obecně jako třeba ta týkající se zdraví fotbalistů. "Tvrdík si dost protiřečí. Na jedné straně opakovaně a s velkou starostí mluví o ochraně zdraví hráčů a vzápětí sarkasticky řekne, že pokud by Plzeň byla první a Sparta druhá, tak se liga ukončí a nikdo to dál nebude řešit," řekl a pokračoval: "Za touto myšlenkovou konstrukcí je vidět způsob jeho uvažování. To, že u něj jde čistě o vypočítavost pramenící ne ze strachu z viru, protože ten je v současné situaci iracionální, ale nejspíš ze strachu z toho, že Slavia ještě může přijít o první místo v tabulce."

Vedle toho, že se bude v úterý na Ligovém výboru hlasovat o restartu ligy a prodloužení její sezóny, bude se také mimo jiné rozhodovat o novém vedení Ligové fotbalové asociace. Jediným kandidátem na šéfa LFA je dosud dosavadní šéf Dušan Svoboda a právě jeho Slavia žádá, aby se kandidatury vzdal, nenoť prý situaci během koronavirové krize nezvládl. Navíc by klub z Vršovic volbu nového šéfa LFA chtěl odložit o tři až šest měsíců.

"Můj osobní pocit je, že Slavia nebyla schopná za celou dlouhou dobu postavit svého protikandidáta. A tak nyní potřebuje získat čas, aby ho našla. Osobně ale nevidím důvod, proč volby odkládat," uvedl ke kritice ze strany sešívaných Čupr. Podle něj je krok odložení volby šéfa LFA možný jen tehdy, pokud se na tom shodnou dalšěí kluby. "Pokud budou mít všechny zájem volby odložit, tak dobře. Ale nic takového nyní upřímně necítím," zakončil Čupr.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Jaroslav Tvrdík AC Sparta Praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Čína už se stává hrozbou nejen na Zemi, varuje NASA

Čína posiluje své kapacity ve vesmíru a využívá svůj civilní program k maskování svých vojenských cílů, řekl dnes ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy