Překonal Ronaldo Bicana, nebo ne? FAČR vypátrala v archivech ještě více Bicanových gólů

Poté, co jeden z nejlepších fotbalistů světa Portugalec Cristiano Ronaldo vstřelil branku ve středečním finále italského Superpoháru, kdy svým gólem pomohl k výhře Juventusu nad Neapolí 2:0, se mělo za to, že právě tímto gólem s pořadovým číslem 760 překonal dosavadní rekord legendárního českého kanonýra Josefa Bicana s jeho 759 brankami. Jenže Fotbalová asociace ČR (FAČR) upozorňuje světovou fotbalovou veřejnost na skutečnost, že Josef Bican za svou kariéru nastřílel branek mnohem víc, než světové statistiky a že tak Portugalcovi k překonání rekordu schází ještě 61 přesných tref.

Kolik branek tedy nastřílel ve skutečnosti Jose Bican? Světové statistiky mluví o 759 brankách, kdežto třeba renomované weby RSSSF a IFFHS zase hovoří o 805 gólech. Do toho nyní se svým tvrzením přichází FAČR, která prostřednictvím své Komise pro historii a statistiku přichází s ještě mnohem větším počtem, konkrétně a 821 brankami.

Podle této zmiňované komise FAČR všechny tyto branky vstřelil Bican v oficiálních zápasech. Co se týč přípravných duelů, tak branky z nich se počítají pouze v případě reprezentačních soubojů a nikoliv ze soubojů na klubové úrovni.

"Vybrat z nepřeberného množství Bicanových branek ty oficiální je velmi složité. Komise pro historii a statistiku vyšla z počtu gólů, které mu počítají renomované mezinárodní statistické weby. Ten počet je 805 s poznámkou, že schází branky vstřelené v roce 1952 za Hradec Králové ve druhé nejvyšší české soutěži. Podařilo se nám je dohledat, je jich 53 ve 26 zápasech," nechal se ve čtvrtek slyšet předseda Komise pro historii a statistiku Jaroslav Kolář a pokračoval: "Zároveň jsme ještě jednou prověřili veškeré další údaje a po této kontrole nám vyšel oficiální počet branek Bicana. Za komisi můžeme prohlásit, že Bican má na kontě 821 gólů vstřelených v oficiálních zápasech. Ronaldo se bude muset ještě snažit, aby tuto metu dosáhl."

Na vyhledání zbývajících branek Josefa Bicana se podíleli především Lubomír Douděra, sekretář okresního svaz Hradce Králové, a Jiří Rádl, sekretář klubu. Díky současnému přepočítání přesných střel Josefa Bicana tak upřesnili jeho počet tref v tuzemské soutěži a to z dosavadních 450 na 447. Kromě toho také komise FAČR upřesnila počet Bicanových gólů za reprezentaci, přičemž pak vynechala góly z podzimu 1944, kdy se na českém území žádná oficiální soutěž nekonala.

Že většina nově přepočítaných branek skutečně padla, to dokázala komise ověřit. Nepodařilo se to pouze v případě Bicanových branek ve Středočeském poháru a tudíž si tak pomáhala údaji z webu RSSSF.

Pokud se ještě vrátíme k osobnosti Cristiana Ronalda, tak ten všech svých 760 branek zaznamenal vedle portugalské reprezentace především na klubové úrovni a to v dresech Sportingu Lisabon, Manchesteru United, Realu Madrid a Juventusu.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal Cristiano Ronaldo Josef Bican FAČR

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 7 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy