Překonal Ronaldo Bicana, nebo ne? FAČR vypátrala v archivech ještě více Bicanových gólů

Poté, co jeden z nejlepších fotbalistů světa Portugalec Cristiano Ronaldo vstřelil branku ve středečním finále italského Superpoháru, kdy svým gólem pomohl k výhře Juventusu nad Neapolí 2:0, se mělo za to, že právě tímto gólem s pořadovým číslem 760 překonal dosavadní rekord legendárního českého kanonýra Josefa Bicana s jeho 759 brankami. Jenže Fotbalová asociace ČR (FAČR) upozorňuje světovou fotbalovou veřejnost na skutečnost, že Josef Bican za svou kariéru nastřílel branek mnohem víc, než světové statistiky a že tak Portugalcovi k překonání rekordu schází ještě 61 přesných tref.

Kolik branek tedy nastřílel ve skutečnosti Jose Bican? Světové statistiky mluví o 759 brankách, kdežto třeba renomované weby RSSSF a IFFHS zase hovoří o 805 gólech. Do toho nyní se svým tvrzením přichází FAČR, která prostřednictvím své Komise pro historii a statistiku přichází s ještě mnohem větším počtem, konkrétně a 821 brankami.

Podle této zmiňované komise FAČR všechny tyto branky vstřelil Bican v oficiálních zápasech. Co se týč přípravných duelů, tak branky z nich se počítají pouze v případě reprezentačních soubojů a nikoliv ze soubojů na klubové úrovni.

"Vybrat z nepřeberného množství Bicanových branek ty oficiální je velmi složité. Komise pro historii a statistiku vyšla z počtu gólů, které mu počítají renomované mezinárodní statistické weby. Ten počet je 805 s poznámkou, že schází branky vstřelené v roce 1952 za Hradec Králové ve druhé nejvyšší české soutěži. Podařilo se nám je dohledat, je jich 53 ve 26 zápasech," nechal se ve čtvrtek slyšet předseda Komise pro historii a statistiku Jaroslav Kolář a pokračoval: "Zároveň jsme ještě jednou prověřili veškeré další údaje a po této kontrole nám vyšel oficiální počet branek Bicana. Za komisi můžeme prohlásit, že Bican má na kontě 821 gólů vstřelených v oficiálních zápasech. Ronaldo se bude muset ještě snažit, aby tuto metu dosáhl."

Na vyhledání zbývajících branek Josefa Bicana se podíleli především Lubomír Douděra, sekretář okresního svaz Hradce Králové, a Jiří Rádl, sekretář klubu. Díky současnému přepočítání přesných střel Josefa Bicana tak upřesnili jeho počet tref v tuzemské soutěži a to z dosavadních 450 na 447. Kromě toho také komise FAČR upřesnila počet Bicanových gólů za reprezentaci, přičemž pak vynechala góly z podzimu 1944, kdy se na českém území žádná oficiální soutěž nekonala.

Že většina nově přepočítaných branek skutečně padla, to dokázala komise ověřit. Nepodařilo se to pouze v případě Bicanových branek ve Středočeském poháru a tudíž si tak pomáhala údaji z webu RSSSF.

Pokud se ještě vrátíme k osobnosti Cristiana Ronalda, tak ten všech svých 760 branek zaznamenal vedle portugalské reprezentace především na klubové úrovni a to v dresech Sportingu Lisabon, Manchesteru United, Realu Madrid a Juventusu.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Odejde František Straka ze Slovenska do Afriky? O jeho služby má prý zájem Gambie

V současnosti je bývalý kouč Sparty, Slavie i české fotbalové reprezentace František Straka zaneprázdněn svou další záchranářskou misí na Slovensku, kde tentokrát vede Michalovce a počíná si tam poměrně úspěšně. Mohlo by se však stát, že navzdory záchraně tohoto slovenského klubu ve slovenské první lize by Straka nemusel v tomto angažmá pokračovat v další sezóně. Zajímá se totiž o něj fotbalová reprezentace Gambie, kde před nedávnem skončil belgický stratég Sainflet.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

Fotbal Cristiano Ronaldo Josef Bican FAČR

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy