Prohra se vztyčenou hlavou. Národní tým statečných nakonec prohrál se Skoty 1:2

Věděli, že mohli jenom překvapit. Vzhledem k okolnostem musel v pondělí večer v Olomouci nastoupit v rámci Ligy národů proti Skotsku úplně jiný český národní tým než jaký se představil v pátek pod vedením Jaroslava Šilhavého v Bratislavě. Původní totiž musel do karantény kvůli dvěma pozitivním výsledkům na kronavirus a tak musel zastoupit Jaroslava Šilhavého David Holoubek a ten musel na rychlo sestavit tým pouze z hráčů české ligy. Duel se Skotskem začal i pro mnohé české fanoušky až nečekaně, když skóre po dvanáczti minutách otevřel Jakub Pešek z Olomouce, Skotům, kteří jinak po většinu zápasu na rozdíl od českého mužstva v mnoha příležitostech nebyli, se však podařilo duel otočit. V prvním poločase ještě vyrovnal Dykes, po přestávce pak gól na 1:2 z penalty Christie. Za výkon se ale český tým statečných, z nichž většina neměla žádné reprezentační zkušenosti, nemusí vůbec stydět.

Byl to pro někoho až bizarní obrázek. Na jedné straně ostřílení špílmachři mimo jiné i z anglické Premier League, na té druhé tým, který spolu nikdy nehrál, spolu měl před zápasem pouze jeden trénink a co víc, tým byl složen jenom z hráčů české ligy a to ještě bez těch největších hvězd tuzemské soutěže. Nejeden český fanoušek tak musel být pochopitelně zvědav, jak si tento narychlo poskládaný celek náhradním koučem Davidem Holoubkem.

Možná, že Skotové byli skutečně takovýmto složením týmu zaskočeni a ještě více zaskočeni pakk museli být jejich výkonem, neboť už po dvanácti minutách prohrávali. Tecl totiž parádně za obranu naservíroval balón nabíhajícímu Peškovi a ten, i když nemá žádné předešlé reprezentační zkušenosti, si se zakončením v akci jeden na jednoho proti brankáři poradil jako zkušený mazák, 1:0.

Peška úspěšná trefa navnadila a i v dalších minutách se snažil o skórování. Gólman Marshall měl co dělat s jeho dalekonosným pokusem. Postupem času ale bylo v prvním poločase vidět, že jsou svěřenci David Holoubka prakticky nesehraní a když se tedy snažil o nějakou smyslupnou akci, ztroskotal většinou na nepřesnosti. A tak měla šichtu česká obrana vedená kapitánem Romanem Hubníkem s přispěním gólmana Mandouse, jenž se vyznamenal při dvou skotských příležitostech Palmera a Christieho. Nakonec se ale ve 27. minutě podařilo překonat českého brankáře Dykesovi, na něhož česká obrana spolu se Zeleným nestačila včas reagovat.

Po návratu z kabin pak Skotům stačilo sedm minut na to, aby duel nakonec výsledkově otočili. Měli to o to jednodušší, když k tomu přispěl Malinský svým faulem v šestnáctce a i když šlo o přísně nařízenou penaltu, kopala se. Poradil si s ní Crhistie, i když gólman Mandous nebyl daleko od toho, aby míč vyrazil.

Ale český celek tento fakt nikterak nezlomil, ba naopak. Na hřišti bylo vidět jedenáct bojovníků, kteří se chtěli poprat o výsledek a ukázat tak, že i když spolu nikdy nehrál a moc reprezentačních zkušeností v něm vyjma Tecla a Hubníka nebylo, fotbal hrát umějí. A tak se dostávali Češi čím dál více do zakončení a čím dál více byli s míčem na nahiouo na útočné polovině. Hubník pálil nad, Havlík z volného kopu zamířil do tyče. V 68. minutě byli Češi opět vemi blízko k vyrovnání, po výborné kombinaci ale Tecl netrefil prázdnou branku. Za chvíli pak zakončoval Jemelka nad.

Skotové měli tedy postupem času co dělat s narůstajícím českým tlakem a měli štěstí, že Češi nedokázali ze zápasu urat alespoň bod za remízu 2:2, která by byla zasloužená. K vyrovnávací trefě měl velmi blízko brněnský forvard Růsek, ten však po rohu hlavičkou opět trefil pouze tyč.

Češi tedy sice se Skoty prohráli 1:2, byla by však škoda, kdyby tento tým statečných upadl v zapomnění. Rozhodně si s vými výkony nejeden člen tohoto týmu řekl hlasitě o to, aby si ho Jaroslav Šilhavý začínal všímat čm dál tím více. A kdo ví, třeba se někdo z nich dostane do nominace už v říjnu, kdy je naprogramu další duel Ligy národů, který Češi sehrají v Izraeli.

Konečný výsledek:

Česká republika - Skotsko 1:2Branky: 12. Pešek - 27. Dykes, 52. Christie (z pen.)

Související

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 2 hodinami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy