Proti Švédsku nakonec bez Schicka. Kromě něj si baráž nezahraje ani Pavlenka

Tento týden ve čtvrtek začne baráž o fotbalové mistrovství světa, v rámci které se česká reprezentace nejprve ve Švédsku utká s tamní reprezentací a po případném postupu do finále se pak utká v Polsku s Polskem. Oproti původní nominaci z minulého týdne se však bude muset kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý obejít bez hlavní opory českého týmu a kanonýra Patika Schicka, jemuž start nedovolilo stále nedoléčné zranění. Kromě něj do baráže nezasáhne ani brankář Jiří Pavlenka. Naopak nově se do nominace na baráž dostali útočník Václav Jurečka ze Slovácka a gólman Milan Heča ze Sparty.

Zpočátku se sice zdálo, že natržené lýtko by se u Patrika Schicka mohlo vyléčit do začátku baráže, jenže český útočník nenastoupil dosud ani za Leverkusen a bude ho tak tedy čekat teprve návrat do tréninkového procesu. "Věřili jsme, že Patrik bude k dispozici. Před týdnem začal trénovat, ale do plného tréninku s týmem se nakonec zapojí až teď. Je to pro nás velká ztráta. Ale jsme domluvení, že bychom se v případě postupu do finále spojili a řekli si, jaký je Patrikův stav před zápasem v Polsku. Existuje tak možnost, že by se připojil v průběhu srazu," řekl k tomu Šilhavý.

Zranění pak nepustí do baráže ani gólmana chytajícího na klubové úrovni v druholigových Brémách Jiřího Pavlenku. Ten se mimochodem kvůli zdravotním potížím neukázal ani posledním evropském šampionátu. Právě baráž měla být pro něj návratem, ale i ten se bude muset nakonec odložit.

Kromě těchto dvou už dříve bylo jasné, že se kvůli zranění v baráži nepředstaví Vladimír Coufal, Ondřej Čelůstka, Tomáš Kalas, Jan Bořil, Petr Ševčík, Matěj Vydra či brankář Aleš Mandous. Naopak David Hovorka, Ondřej Kúdela, Filip Novák, Lukáš Provod nebo Václav Černý se vracejí po dlouhodobých zdravotních potížích.

Nadále však bude moct Šilhavý počítat s Tomášem Pekhartem, dvaatřicetiletým útočníkem Legie Varšava, který se zranil při poslením ligovém duelu a musel tak hřiště opustit ještě před přestávkou. Nakonec se ale ukázalo, že se nejedná o nic vážného.

Náhradníkem za Patrika Schicka se tak pro baráž stane sedmadvacetiletý forvard Slovácka Jurečka, proč nějž je tak premiérová nominace do reprezentace potvrzením toho, že zažívá nejlepší sezónu, ve které do této doby dokázal nastřílel dvanáct branek, díky čemuž je tak na druhé příčce v tabulce nejlepších střelců ligy. Nejen pro něj to však bude premiérová zkušenost s reprezentací. Poprvé se do ní také podívá gólman pražské Sparty Milan Heča, která je tak tato nominace jeho dárkem k 31. narozeninám.

Také se ostře sledoval případ Jan Kuchta, jenž se z Moskvy vzhledem k aktuální situaci ve světě jen těžko dostával do Česka. Podařilo se mu to. I když zdlouhavě, v neděli už byl v Praze. Ještě před tím než se Kuchta v úterý připojí k reprezentaci, stane se z něj čerstvý ženáč, neboť v pondělí se hodlá ještě oženit. "Honza měl svatbu naplánovanou dlouho dopředu ještě v době, kdy ani nebyl v reprezentaci. V neděli absolvoval program, který čeká ostatní hráče. Od úterního rána bude naplno k dispozici reprezentaci. Věříme, že bude na tomto srazu i díky svatbě v takové psychické pohodě, že nám pomůže v boji o postup na mistrovství světa," uvedl ke uchtovým hektickým posledním dnům Libor Sionko, manažer národního týmu.

Kvůli dopravě se pak o něco později k týmu připojí i obránce Jakub Brabec hrající za Aris Soluň. Už v pondělí ale nastoupí někteří přítomní reprezentanti na Strahově k prvnímu tréninku, jiní zase budou mít na pořadu dne regenerační program. Kromě toho je na programu také videopříprava.

Již v úterý se český tým přesune do švédského Stockholmu, přičemž poblíž této metropole, v Solnu, se bude hrát onen čtvrteční barážový duel.

Aktuální nominace fotbalové reprezentace:

Brankáři: Milan Heča, Jindřich Staněk, Tomáš Vaclík

Obránci: Jakub Brabec, Milan Havel, Aleš Matějů, Tomáš Petrášek, David Zima, Jaroslav Zelený

Záložníci: Antonín Barák, Tomáš Holeš, Jakub Jankto, Ladislav Krejčí ml., Ondřej Lingr, Lukáš Masopust, Jakub Pešek, Michal Sadílek, Tomáš Souček, Jan Sýkora

Útočníci: Adam Hložek, Václav Jurečka, Jan Kuchta, Tomáš Pekhart

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS Patrik Schick Fotbal

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 27 minutami

před 47 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy