Podezřelý fotbalový sudí. Rejžek měl ovlivnit hned dvě prvoligová utkání

Jméno prvního fotbalového rozhodčího bylo ve čtvrtek večer zveřejněno Etickou komisí Fotbalové asociace ČR (FAČR) zabývající se aktuální fotbalovou kauzou v Česku zveřejněno a uvedeno jako podezřelé z ovlivňování výsledků zápasů první ligy. Jedná se o Pavla Rejžka, jenž měl ovlivnit dvě prvoligová utkání Opava vs. Zlín ze srpna 2019 a Plzeň vs. Jablonec z loňského podzimu. Následně si měl za to říct o úplatek ze strany bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra.

Jak uvádí Etická komise FAČR vyšetřující všechny osoby namočené v nejnovější tuzemské fotbalové aféře, sudí Pavel Rejžek si měl po podzimním zápase Plzně s Jablonce nechat "slíbit úplatek v podobě nominace na mezinárodní listinu rozhodčích FIFA".

Právě jméno Pavlůa Rejžka v součsnosti neuvidíme na listině rozhodčích pro jaro 2021. Před několika dny se totiž šéf komise rozhodčích FAČR Portugalec Vítor Manuel de Melo Pereira, delegovaný do této funkce Evropskou fotbalovou unií UEFA, nechal slyšet, že ti rozhodčí, kteří se objevili v odposleších, si minimálně na jaře nezapískají. Týká se to mimo jiné i dvojice Petr Ardeleánu-Pavel Královec. S těmito sudími na rozdíl od Pavla rejžka Etická komise disciplinární řízení nezahájila.

Kromě Rejžka je pak zatím dalších pět podezřelých sudích. Těch se už duely první ligy netýkají, naopak měly svými kroky dopomoct lepším výsledků v současnosti druhligovému Slavoji Vyšehrad. Řeč je třeba o asistentech Zdeňku Mudrovi a Vladimíru Pastýřkovi, kteří měli svým počínáním ovlivnit duel ČFL v květnu 2019 mezi Vltavínem a Vyšehradem. Mimochodem po této sezóně 2018/19 Slavoj Vyšehrad postoupil do druhé ligy.

Mezi podezřelými se objevuje i jméno Patrika Filípka, jenž měl pro změnu z funkce sekretáře komise rozhodčích FAČR ovlivnit delegaci sudích na přípravný zápas Vyšehradu s Motorlem konaného v únoru 2020, přičemž se tak mělo stát na popud tehdejšího sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze. Z toho samého je podezřelý i Václav Kohout, akorát se jedná o dva duely Vyšehradu v ČFL z června 2019 proti Živanicím a Litoměřicku.

Z ovlivnění výsledku zápasu ČFL je pak podezřelý i Jan Hořejší, který měl coby sekretář řídící komise pro Čechy v červnu 2019 předat od Romana Rogoze úplatek v minimální výši 100 000 korun sudímu Robertu Hájkovi. Tehdy se ovlivňoval zápas s Živanicemi.

Dodejme, že se Etická komise FAČR bude jednáními těchto podezřelých zabývat na svém zasedání 23. února, přičemž do 16. února se musí podezřelí ke svým činům vyjádřit.

Připomeňme však, že FAČR se zkomplikovalo trestání osob v kauze Berbr poté, co nebyla uznána poškozenou stranou v této kauze a tak nemůže proto nahlížet do vyšetřovacího spisu.

Nejnovější fotbalová aséra vypukla v půlce loňského října policejním zásahem v tuezmském fotbalovém prostředí, po kterém bylo zatčeno celkem 20 osob včetně dvou hlavních aktérů sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze a místopředsedy FAČR Romana Berbra. Především se měly v předešlých letech ovlivňovat duely Vyšehradu, některé zápasy se prý ovlivňovaly i za účelem sázek a tak mají detektivové za to, že za tím vším stojí organizovaná zločinecká skupina.

Kromě toho je Roman Berbr podezřelý z defraudace peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu. Poté, co byl uvalen do vazby, ze které nedávno už ale byl propuštěn, stejně jako Roman Rogoz, rezignoval na všechny své posty v českém fotbale.

Související

Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.
Fotbal, ilustrační fotografie

Fotbalová Mladá Boleslav vstoupila do nového roku bez trenéra. Kulič byl vedením nečekaně odvolán

Ještě před tím, než se dalo sbohem roku 2023, se fotbalová Mladá Boleslav rozloučila s dosavadním realizačním týmem v čele s Markem Kuličem. Klub poměrně nečekaný krok zveřejnil na webu s odůvodněním, že kromě nespokojenosti s posledními výsledky nebyl s Kuličem a spol. spokojen ani v otázce komunikace. Přestože se Středočechům na podzim po většinu času dařilo a ještě v listopadu byli na nečekaném třetím místě ligové tabulky, po posledních pěti zápasech, během nichž získali jen bod za domácí remízou s Karvinou, klesli až na sedmou příčku.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Korupce ve fotbale Fotbal

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 48 minutami

před 49 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy