První trest v ligových patrech v rámci Berbrovy kauzy. Dostal ho teplický hráč Laňka

Etická komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) zabývající se kauzou Romana Berbra kolem ovlivňování zápasů vynesla v této kauze první trest týkající se některého z prvoligových klubů. Za úplatkářství ho dostal konkrétně čtyřiadvacetiletý záložník Denis Laňka, jenž naposledy oblbékal dres Teplic. Protože se nejedná o pravomocný trest, může se odvolat ke svazové odvolací komisi a to do pěti dnů.

Trest se týká Laňkova údajného úplatku z července 2020, kdy si říct o 40 000 korun za účelem ovlivnění výsledku duelu s Prostějovem. Připomeňme, že tehdy hrával za druholigový Vyšehrad. Fotbalista, který tedy naposledy působil v Teplicích, přičemž ke konci loňského podzimu nastupoval za teplické "béčko", dostal kvůli dvouletý zákaz fotbalu a pokutu ve výši 40 000 korun.

"Byť tento úplatek následně nepřijal, čili tam nedošlo k předání plnění, tak už samotné nechání si slíbení úplatku je pro nás disciplinárním přečinem. Za to jsme se pana Laňku rozhodli potrestat dvouletým zákazem činnosti související s Fotbalovou asociací a také peněžitým trestem," uvedl k trestu Jan Eisenreich, předseda etické komise.

Poté, co tedy dohrál Laňka podzim v teplickém "béčku" mu bylo ze strany vedení řečeno, že si může hledat nové působiště. Během zimy však nadále trénoval s B-týmem. "Musíme dodržovat presumpci neviny, takže čekáme, zdali dojde k jeho odvolání, nebo zda nabude rozsudek právní moci. Nicméně od začátku projednávání u etické komise se Denis Laňka připravuje individuálně a není součástí žádného týmu FK Teplice," sdělil k tomu tiskový mluvčí severočeského klubu Martin Kovařík.

Dodejme, že Denis Laňka doposud v tuzemské nejvyšší soutěži nastoupil do 27 zápasů, během kterých se mu ani jednou nepodařilo skórovat.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Korupce ve fotbale Roman Berbr (fotbalový funkcionář) FK Teplice Fotbal

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 51 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy