Řádná ani mimořádná valná hromada FAČR kýžené výsledky nepřinesly. Vše při starém

Hned dvě valné hromady měla na programu v pátek Fotbalová asociace ČR (FAČR), přičemž na té řádné se jednalo o upravených stanovách, na té mimořádné se mělo rozhodnout o konci Jana Richtera a Martina Drobného ve svých funkcích druhého místopředsedy výkonného výboru potažmo předsedy Řídící komise pro Čechy. Zatímco v prvním případě upravené stanovy schváleny nebyly kvůli tomu, že pro ně nehlasovala česká komora, ve druhém případě se pak o Richterovi a Drobném nakonec ani nehlasovalo.

Na základě stížností klubů českých divizí se mělo na páteční mimořádné valné hromadě FAČR o zmiňovaných funkcionářích Janu Richterovi působícího jako druhý místopředseda výkonného výboru, jenž je zároveň i poslancem hnutí ANO, a Martinu Drobném, jenž pro změnu šéfuje Řídící komisi pro Čechy. Odvolat chtělo oba především reformní hnutí F-evoluce, podle níž nejsou od loňského června, kdy bylo zvoleno nové fotbalové vedení v čele s Petrem Fouskem, vidět žádné výrazné posuny ke zlepšení.

Jana Richtera tak chtěl ve výkonném výboru zástupce zmíněné F-evoluce miliardář Milan Kratina patřící do padesátky nejbohatších Čechů. Kromě něj taktéž usiloval do výkoného výboru i šéf pražského Motorletu Rudolf Blažek. Co se týče Řídící komise pro Čechy, tak do jejího čela chtěl za F-evoluci Tomáš Novák, za konzervativní křídlo zase Slavomír Kozel.

Protože ale nakonec členové F-evoluce byly vevýrazné menšině, mimořádná valná hromada trvala jen několik minut do doby, než se neschválil ani samotný program schůze. Hlasů pro něj se nakonec našlo jen patnáct, hned 88 delegátů bylo proti a 13 se při hlasování zdrželo. Moravská komise tak v tomto bodě nemusela ani hlasovat.

Připomeňme, že hnutí F-evoluce žádající výrazné změny v tuezmském fotbale po vypuknutí kauzy kolem Romana Berbra má po loňských volbách ve výkonném výboru jen dva zástupce a to kouče futsalové reprezentace Tomáše Neumanna a Rudolfa Řepka, ředitele teplického klubu. Kritika ze strany F-evoluce na adresu stávajícího fotbalového vedení zazněla poprvé již koncem dubna, kdy žádalo hlavu svazového generálního sekretáře Martina Valtra. Šéf tuzemského fotbalu Fousek postup F-evoluce kritizoval a označil to za útok na svou osobu.

"Svolávání mimořádných valných hromad nebo návrhy na odvolání generálního sekretáře nemají patřit do rejstříku způsobu, jakým chceme vést český fotbal. Pokud by se někdo dopustil závažného trestního provinění nebo skutku, který by měl směřovat k odvolání, tak ano. Ale tohle absolutně není ten případ, to je zcela něco jiného. To nemluvím o tom, že mimořádná valná hromada nebývá součástí rozpočtu a stojí statisíce korun až k milionu," nechal se slyšet po mimořádné hromadě konkrétně Fousek a pokračoval: "Vyjádřil jsem přání, aby v předpisech bylo co největší kvorum na svolání mimořádné valné hromady. Jestli si někdo myslí, že tohle je projev reformismu, tak není. Je to destrukce. Musím ocenit, že česká komora dala najevo, že existují vyšší principy, než kdo patří do jakého tábora. Hnutí vyslalo signál, že si přeje udržet výkonný výbor v sestavě, v jaké byl zvolen. A budeme dál pracovat."

V pražském hotelu Pyramida by se ale fotbalové hnutí sešlo v pátek i tak, jelikož mělo tehdy na programu i řádnou valnou hromadu, na které se hlasovalo o úpravách stanov, ke kterým přistoupilo Fouskovo vedení. Podle ní se počítalo se 202 delegáty a provolbami, ve kterých třetiligové a divizní kluby rozhodují o svých delegátech, které pak mají hlasovací právo na valných hromadách. Naopak F-evoluce byla pro zrušení provoleb. Nakonec pro úpravy jednoznačně hlasovala moravská komora v poměru 54:0, naopak včeské komoře pro hlasovalo jen 27 delegátů, 77 bylo proti a 11 se zdrželo.

Samotného předsedu Fouska výsledek mrzí. "To, že česká komora neodhlasovala nový návrh, nepovažuji za dobrý signál a projev státnosti. Je vidět, že tomu budeme muset věnovat hlubší diskuzi nebo prostě české komoře více vyhovují stávající stanovy," sdělil po hlasování na schůzi přítomným delegátům. Nevnímá to však jako jeho porážku: "Zaregistroval jsem komentáře jako porážka, to je nesmysl. Není to žádná tragédie ani černý den českého fotbalu. V programu měly stanovy svou váhu, neschvalujete je každý den. Na žebříčku priorit stály poměrně vysoko, tak si budeme muset říct, jestli je tak vysoko budeme držet, nebo upřednostníme jiné aktivity a vrátíme se k nim třeba později."

Navzdory tomu, že se nejednalo o volební valnou hromadu, strávili delegáti FAČR v hotelu Pyramida přes šest hodin. To hlavně kvůli zdlouhabvým vystoupením ze strany členů F-evoluce. "Mně osobně je smutno za fotbal. Za ty lidi, že tady museli trávit čas a dělat tyhle věci, za mě zbytečně. Je mi smutno i za svazovou pokladnu," dodal k tomu generální sekretář svazu Valtr.

Související

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Více souvisejících

Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy