Razie ve fotbale! Mezi zadrženými má být i místopředseda FAČR Roman Berbr

Jako blesk z čistého nebe přišla v pátek zpráva o policejní razii v českém fotbalovém prostředí, během které útvar Národní centrály organizovaného zločinu nejen obvinilo 20 lidí, ale devatenáct z nich jich dokonce i zadrželo. Podle informací Deníku N by měl být mezi zadrženými i samotný místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr, neoficiálně nejmocnější muž tuzemského fotbalu s kontroverzní minulostí. Právě Berbra měla policie zadržet v pátek ráno, přičemž pak u něj došlo k domovní prohlídce. Vedle toho pak policie zasahovala i v sídle FAČR na Strahově. "Trestní stíhání je vedeno proti dvaceti osobám,“ potvrdila pak deníku Právo vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Česko je tak na prahu další velké fotbalové kauzy.

„Mohu potvrdit, že vrchní státní zastupitelství je dozorovým ve věci trestního stíhání, které dnes zahájil policejní orgán NCOZ, expozitura Ústí nad Labem. Vede v této chvíli trestní stíhání proti dvaceti osobám,"pokračovala dále vrchní státní zástupkyně Bradáčová s tím, že se jedná o „především o korupční trestné činy ve prospěch organizované zločinecké skupiny".

„Trestní řízení je vedeno v souvislosti s činností organizované zločinecké skupiny zabývající se korupcí při ovlivňování výsledků fotbalových zápasů," pokračovala.

Že se v pátek v tuzemském fotbalovém prostředí konal policejní zásah hned na několika místech, tak to potvrdil vedle Bradáčové i svazový mluvčí Michal Jurman. "V pátek 16. října od ranních hodin probíhají procesní úkony útvaru Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), jehož součástí byla také prohlídka konkrétních nebytových prostor sídla asociace na Strahově," prozradil konkrétně a pokračoval: "FAČR poskytuje v tuto chvíli maximální součinnost všem složkám Policie ČR a čeká na další pokyny a informace."

Zmiňovaný Deník N pak během dne přišel s informací, že by měl být mezi zadrženými lidmi i místopředseda FAČR Roman Berbr, ovšem Lenka Bradáčová to nechtěla nikterak komentovat, stejně jako sama policie. V pátek večer se však konala v Berbrově domě v Plzni domovní prohlídka.

Nejnovější kauza se dotýká i druhé ligy. Policie měla zadržet i "Chřestýše" z Vyšehradu

Případ by se měl týkat ovlivňování výsledků od třetí ligy dolů a proto tak nikoho nepřekvapí, že se policie vedle Berbra zajímá i o několik rozhodčí, mezi které můžeme nalézt Petra Klupáka či Miloše Vitnera. Není rozhodně bez zajímavosti, že druhý jmenovaný je zároveň i sekretářem Krajského fotbalového svazu v Ústí. Vedle něj však mají být mezi obviněnými a zadrženými má být hned několik dalších funkcionářů krajských fotbalových svazů, stejně tak i klubů.

Obviněný má být po páteční razii i další známý fotbalový boss Roman Rogoz zvaný "Chřestýš", jenž je ředitelem druholigového Slavoje Vyšehrad a jak také informuje Deník N, mezi obviněnými má být i Michal Káník, známý ze starších fotbalových kauz týkající se ovlivňování výsledků fotbalových zápasů.

Co se týče Rogoze, tak ten měl v dubnu před sedmi lety - tedy ještě jako manažer prvoligové Příbrami - nabídnout 50 000 korun jednomu z českobudějovických fotbalistů, jenž tak měl díky tomu ovlivnit výsledek prvoligového zápasu mezi Českými Budějovicemi a Příbramí. Tento nechvalně proslulý fotbalový funkcionář pak měl být také jednou z hlavních postav kauzy známou pod názvem "černá kabela Daniela Křetínského". Právě ssparťanský boss před několika llety rozpoutal derbatu ve fotbalovém zákulisí o tom, že se mělo nadržovat především plzeňskému klubu. V tomto případě však nepřišlo žádná konkrétní podezření a proto tak byl poté Rogoz z fotbalové korupce zproštěn.

I zmiňovaný Michal Káník (bývalý fotbalista Českých Budějovic, Příbrami a Plzně) je v českém fotbale starou známou firmou. Ten měl podl obžaloby figurovat ve 22členné skupině, jež taktéž měla ovlivňovat zápasy hlavně v nižších fotbalových soutěžích. Pro tuto skupinu se vžil název "sázkařská mafie", přičemž tedy měla ovlivňovat zápasy ČFL, poháru a juniorské fotbalové ligy a to v letech 2012 a 2013. Tehdy padaly částky převyšující až 200 000 korun.

V tomto Káníkově případu strakonický okresní soud odsoudil hlavního aktéra sázkařské mafie na rok za mřížemi s podmínečným odkladem na čtyři roky. Vedle toho dostal pokutu ve výši 30 000 korun. Vzhledem k tomu, že už před tím si Káník vyslechl trest za daňové podvody a byl tak tudíž v podmínce, měl jít do vězení na tři roky. Nakonec se ale do případu vložil Nejvyšší soud, jenž tento trest pro Káníka zrušil pro procesní nedostatky a proto tak musel okresníé soud začít tuto kauzu řešit znovu.

Detektivové z NCOZ v nejnovější fotbalové kauze podezírá hned třináct osob z příjímání úplatků, tři lidé jsou pak podezřívaní z přijímání úplatku ve prospěch organizované skupiny a jeden člověk pak ze zpronevěry, podplácení a přijímání úplatku. Alespoň tak o tom informovalo Vrchní státní zastupitelství.

Policejní zásah se konal po celé České republice. I v Plzni, kde vládne Berbr

Páteční policejní razie ve fotbalovém prostředí se konala na různých místech v Česku. O tom alespoň média informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej, přičemž potvrdil, že se konala i v sídle Plzeňského fotbalového svazu, kde vládne Roman Berbr.

„Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze a vzhledem k probíhajícímu šetření se Fotbalová asociace ČR nemůže k celé věci dále vyjadřovat," řekl pouze k této informaci mluvčí svazu Jurman. "I my máme minimum informací, takže předseda Martin Malík se vyjádří k celé záležitosti až v pondělí," dodal.

Při večerní prohlídce u Berbra policie k případu mluvit nechtěla. Berbr měl podle zdroje podplácet a zpronevěrovat statisíce

V pátek večer se v plzeňském domě Romana Berbra uskutečnila domovní prohlídka a přestože se policie nechtěla jakkoli k probíhajíícím událostem vyjadřovat, deník Právo zjistilood anonymního zdroje (dobře obeznameného s případem), že nejnovější kauza se má točit především kolem Romana Berbra, Romana Rogoze a jeho klubu Slavoj Vyšehrad. Celkem se má jednat o deset skutků, které mají co dočinění s korupcí a sázkami na konkrétní fotbalové duely. Berbr by měl být pak podele tohoto anonymního zdroje obviněn z podplácení a ze zproněvěry ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

„Největší díl z těch skutků má Berbr a Rogoz, společně s nimi (Michal) Káník a další, kolem těch se to motá. Berbr má podplácení a nějakou zpronevěru, částek tam je hned několik, v řádech statisíců," nechal se slyšet konkrétně onen zdroj Práva. Kromě druholigového Vyšehradu by se měl případ týkat i třetí ligy.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal Roman Berbr (fotbalový funkcionář) Korupce ve fotbale

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy