Restart ligy v ohrožení? Po Mladé Boleslavi je pozitivně testovaný na koronavirus i ve Slavii

V sobotu 23. května má začít dohrávkou Teplice vs. Liberec dlouho očekávaný restart české Fortuna ligy, přičemž další týden v úterý 26. května by měla pokračovat svým dalším již 25. kolem. Otázkou však nyní je jak to celé bude poté, co se počátkem tohoto týdne objevil pozitivní test na koronavirus v týmu Mladé Boleslavi a nejen to. V úterý přišel šéf Slavie Jaroslav Tvrdík na svém twitterovém účtu s oznámením, že i v jeho klubu se objevil hhráč pozitivně testovaný na koronavirus. Podle hygienické stanice celý pražský klub do karantény jít nemusí, Slavii teď ovšem čeká do čtvrtka preventivně klidový režim. Navíc je tento týden v pátek na programu první kontrolní test, který musí Slávisté podstoupit, v pondělí pak ještě podstoupí druhý takový a v úterý by měla Slavia odehrát svůj první zápas po více než dvouměsíční pauze. A jak se nechal slyšet šéf Slavie Tvrdík, pokud páteční kontrolní testy dopadnou v případě vršovického klubu negativně, mohl by sešívaný tým už v pátek odpoledne trénovat.

Fotbalisté Slavie měli v úterý odpoledne podle původního programu mít na pořadu dne přípravný zápas s druholigovou Jihlavu, což měl být mimochodem jejich první přípravný zápas před oním restartem ligy, ten ale musel být kvůli novým okolnostem odložen. Jak informuje server isport.cz, podle jeho zdrojů by měl mít pozitivní test na koronavirus ve Slavii jeden z mladých hráčů tohoto celku.

"Hráč se nyní nachází v domácí izolaci a je mimo veškerý kontakt s ostatními hráči, u kterých naopak včera provedené testy skončily s negativním výsledkem. Negativní výsledek testu měli i členové realizačního týmu a další pracovníci zajišťující chod A-mužstva," uvedl k testování v pražské Slavii mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík a pokračoval: "V rámci daného případu provedla hygienická stanice detailní epidemiologické šetření, z jehož dosavadních výsledků neplyne nutnost nařízení karanténních opatření pro ostatní hráče. Hygienická stanice je v úzkém kontaktu s vedením Slavie, které poskytuje adekvátní součinnost."

Probíhající trénink slávistů na blížící se restart ligy klub přerušil a to už jen z preventivních důvodů. "Aktuálně je v rámci předběžné opatrnosti s klubem domluven do čtvrtka tohoto týdne klidový režim pro všechny hráče. Dále rovněž zvýšený zdravotně-preventivní dohled, spočívající v navazující trojfázové sérii testů všech hráčů, vždy v několikadenních časových odstupech, zatím s časovým horizontem do 1. června," řekl ještě Boublík.

Kromě jednoho slávisty je v karanténě i jeden fotbalista z Mladé Boleslavi. Negativních testů je 1442

Právě se Slavií by měli hrát v rámci 25. kola v úterý 26. května fotbalisté Mladé Boleslavi a i Středočeši mají ve svém kádru od tohoto týdne jednoho svého fotbalistu v karanténě kvůli pozitivního testu na koronavirus. Jeho spoluhráči jsou ovšem opět testováni. "Výsledek jeho testu byl k dispozici v sobotu, ještě se v ten den vyskytoval na přípravném utkání, ale hráči nebyli v kabinách, jen venku. Proto zatím nebylo třeba vyhlásit karanténu i pro další hráče. Je do ní umístěn toliko ten jeden pozitivně testovaný. A také osoby, se kterými v předepsaném období přišel do blízkého styku, to ovšem není nikdo z fotbalového oddílu," uvedla k mladoboleslavkému případu v pondělí Dana Šalamunová, mluvčí středočeské hygienické stanice.

Ta také uvedl pro Seznam zprávy, že ostatní hráče Mladé Boleslavi čeká další test. "Ten by měl být proveden v úterý. A jeho výsledky pak budou známy podle toho, jak bude zatížena kapacita laboratoře, orientačně by to ale mělo být zhruba do 24 hodin."

"Věříme, že v případě negativních výsledků všech zúčastněných se klub brzy vrátí do plné přípravy. Ligová fotbalová asociace ani klub nebude zveřejňovat identitu pozitivně testované osoby ani dále celý případ komentovat," uvedla k prvnímu pozitivnímu testovanému fotbalistovi v české lize Ligová fotbalová asociace.

Připomeňme, že na základě nařízení ministerstva zdravotnictví musejí tuzemští profesionální fotbalisté podstoupit před restartem soutěže dva testy v rozmezí pěti až šesti dnů. Výsledky tohoto druhého testování konajícího se příští týden v pondělí by pak měly být k dispozici 24 hodin před zápasem. Třetí test by pak měl být na programu mezi základní částí a nadstavbou.

Kromě dvou pozitivních testů je výsledkem první vlny testování českých profesionálních fotbalových týmů i 1442 negativních. Kromě samotných fotbalistů a členů realizačních týmů testem prošli i vybraní pracovníci jednotlivých klubů. Ani LFA, ani kluby nebudou pak identitu jakýchkoli případně pozitivně testovaných osob zveřejňovat.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.
Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) sk slavia praha FK Mladá Boleslav Fotbal

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 26 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Zdroj: David Holub

Další zprávy