Restart ligy v ohrožení? Po Mladé Boleslavi je pozitivně testovaný na koronavirus i ve Slavii

V sobotu 23. května má začít dohrávkou Teplice vs. Liberec dlouho očekávaný restart české Fortuna ligy, přičemž další týden v úterý 26. května by měla pokračovat svým dalším již 25. kolem. Otázkou však nyní je jak to celé bude poté, co se počátkem tohoto týdne objevil pozitivní test na koronavirus v týmu Mladé Boleslavi a nejen to. V úterý přišel šéf Slavie Jaroslav Tvrdík na svém twitterovém účtu s oznámením, že i v jeho klubu se objevil hhráč pozitivně testovaný na koronavirus. Podle hygienické stanice celý pražský klub do karantény jít nemusí, Slavii teď ovšem čeká do čtvrtka preventivně klidový režim. Navíc je tento týden v pátek na programu první kontrolní test, který musí Slávisté podstoupit, v pondělí pak ještě podstoupí druhý takový a v úterý by měla Slavia odehrát svůj první zápas po více než dvouměsíční pauze. A jak se nechal slyšet šéf Slavie Tvrdík, pokud páteční kontrolní testy dopadnou v případě vršovického klubu negativně, mohl by sešívaný tým už v pátek odpoledne trénovat.

Fotbalisté Slavie měli v úterý odpoledne podle původního programu mít na pořadu dne přípravný zápas s druholigovou Jihlavu, což měl být mimochodem jejich první přípravný zápas před oním restartem ligy, ten ale musel být kvůli novým okolnostem odložen. Jak informuje server isport.cz, podle jeho zdrojů by měl mít pozitivní test na koronavirus ve Slavii jeden z mladých hráčů tohoto celku.

"Hráč se nyní nachází v domácí izolaci a je mimo veškerý kontakt s ostatními hráči, u kterých naopak včera provedené testy skončily s negativním výsledkem. Negativní výsledek testu měli i členové realizačního týmu a další pracovníci zajišťující chod A-mužstva," uvedl k testování v pražské Slavii mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík a pokračoval: "V rámci daného případu provedla hygienická stanice detailní epidemiologické šetření, z jehož dosavadních výsledků neplyne nutnost nařízení karanténních opatření pro ostatní hráče. Hygienická stanice je v úzkém kontaktu s vedením Slavie, které poskytuje adekvátní součinnost."

Probíhající trénink slávistů na blížící se restart ligy klub přerušil a to už jen z preventivních důvodů. "Aktuálně je v rámci předběžné opatrnosti s klubem domluven do čtvrtka tohoto týdne klidový režim pro všechny hráče. Dále rovněž zvýšený zdravotně-preventivní dohled, spočívající v navazující trojfázové sérii testů všech hráčů, vždy v několikadenních časových odstupech, zatím s časovým horizontem do 1. června," řekl ještě Boublík.

Kromě jednoho slávisty je v karanténě i jeden fotbalista z Mladé Boleslavi. Negativních testů je 1442

Právě se Slavií by měli hrát v rámci 25. kola v úterý 26. května fotbalisté Mladé Boleslavi a i Středočeši mají ve svém kádru od tohoto týdne jednoho svého fotbalistu v karanténě kvůli pozitivního testu na koronavirus. Jeho spoluhráči jsou ovšem opět testováni. "Výsledek jeho testu byl k dispozici v sobotu, ještě se v ten den vyskytoval na přípravném utkání, ale hráči nebyli v kabinách, jen venku. Proto zatím nebylo třeba vyhlásit karanténu i pro další hráče. Je do ní umístěn toliko ten jeden pozitivně testovaný. A také osoby, se kterými v předepsaném období přišel do blízkého styku, to ovšem není nikdo z fotbalového oddílu," uvedla k mladoboleslavkému případu v pondělí Dana Šalamunová, mluvčí středočeské hygienické stanice.

Ta také uvedl pro Seznam zprávy, že ostatní hráče Mladé Boleslavi čeká další test. "Ten by měl být proveden v úterý. A jeho výsledky pak budou známy podle toho, jak bude zatížena kapacita laboratoře, orientačně by to ale mělo být zhruba do 24 hodin."

"Věříme, že v případě negativních výsledků všech zúčastněných se klub brzy vrátí do plné přípravy. Ligová fotbalová asociace ani klub nebude zveřejňovat identitu pozitivně testované osoby ani dále celý případ komentovat," uvedla k prvnímu pozitivnímu testovanému fotbalistovi v české lize Ligová fotbalová asociace.

Připomeňme, že na základě nařízení ministerstva zdravotnictví musejí tuzemští profesionální fotbalisté podstoupit před restartem soutěže dva testy v rozmezí pěti až šesti dnů. Výsledky tohoto druhého testování konajícího se příští týden v pondělí by pak měly být k dispozici 24 hodin před zápasem. Třetí test by pak měl být na programu mezi základní částí a nadstavbou.

Kromě dvou pozitivních testů je výsledkem první vlny testování českých profesionálních fotbalových týmů i 1442 negativních. Kromě samotných fotbalistů a členů realizačních týmů testem prošli i vybraní pracovníci jednotlivých klubů. Ani LFA, ani kluby nebudou pak identitu jakýchkoli případně pozitivně testovaných osob zveřejňovat.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) sk slavia praha FK Mladá Boleslav Fotbal

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 17 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 34 minutami

před 35 minutami

před 59 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy