Roman Berbr rezignoval na post místopředsedy FAČR. Končí také komise rozhodčích

Poté, co v pátek kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželo 20 osob z fotbalového prostředí včetně místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra, v pondělí právě v reakci na tuto informaci mimořádně zasedl výkonný výbor FAČR. Výsledkem mimořádného jednání nakonec je, že sám Roman Berbr rezignoval na svůj post místopředsedy, stejně tak jako že valná hromada FAČR odvolala komisi rozhodčích pro nejvyšší soutěže vedenou Jozefem Chovancem.

Kromě funkce místopředsedy FAČR opouští Roman Berbr i další své funkce, jakými byly člen výkonného výboru či předseda Plzeňského krajského fotbalového svazu. „Jak je obecně známo, pan Berbr byl vzat do vazby a momentálně k němu může pouze jeho právní zástupce. Rezignace byla doručena prostřednictvím jeho právního zástupce sem na sekretariát,“ řekl k tomu na pondělní tiskové konferenci generální sekretář fotbalového svazu Jan Pauly.

Pondělní mimořádná valná hromada FAČR také rozhodla v souvislosti s odvoláním komise rozhodčích v čele s Jozefem Chovancem, že místo ní bude prozatímně jmenovaný orgán, do jehož čela zasedne šéf Ligové fotbalové asociace (LFA) Tomáš Bárta. Ten bude navíc do komise rozhodčích delegován právě z LFA. Kromě Jozefa Chovance pak ve svých funkcích skončili místopředseda dosavadní rozhodcovské komise Martin Wilczek a další dva její členové Pavel Mareš a Jiří Kureš. „Bude sestavena komise nová. Půjde o prozatimní komisi, která bude fungovat po omezenou dobu tak, aby byl zajištěn chod ligových soutěží poté, co vláda České republiky ukončí aktuální koronavirová opatření,“ řekl k tomu Malík.

Dále pak byli odvoláni členové Řídící komise pro Čechy, které předsedá bývalá mezinárodní rozhodčí a zároveň životní partnerka Romana Berbra Dagmar Damková. O té pak zatím není známo, zda rezignovala na svůj post ve výkonné radě. „V tuto chvíli mám podklady pouze k tomu, že rezignoval jen Roman Berbr,“ prozradil Malík.

Připomeňme, že během víkendu rozhodl pražský Obvodní soud o tom, že do vazby budou z 19 obviněných vzati čtyři osoby, tedy Roman Berbr, sportovní ředitel druholigového Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz a jejich pobočníci Michal Káník a Tomáš Grimm.

Malík: Ve výsledku jsme vinni všichni. Nakonec ale celý výkonný výbor nerezignoval

Samotný předseda FAČR Martin Malík nadále ve své funkci po nejnovější aféře zůstává, přestože se natejil nijak tím, že i o tomto kroku uvažoval. "Zabýval jsem se i svojí rezignací," nechal se slyšet konkrétně na pondělní tiskové konferenci."Jak ukazují události posledních hodin a dnů, chyby v českém fotbale totiž jednoznačně jsou. Je mi jedno, že historicky byly, není mi jedno, že zde jsou nyní. A věřte mi, že je mi smutno z toho, že se chyb jako hlava fotbalu u nás dopouštím i já," pokračoval.

Dodal pak, že kdyby z funkcí odešel celý výkonný výbor, byl by to znak zbabělosti.

Podle Malíka je nyní prioritou to, aby se podobná situace ve fotbalové asociaci v budoucnu neopakovala a hlavně aby měla Ligová fotbalová asociace po ruce takový nástroj, který by zaručoval absolutní nezávislost rozhodčích. Stejně tak by měla být daleko efektivnější kontrola komise, především pak co se týče jejího rozdělování sudích do zápasů. „Nebudu zde lhát, nemám nyní konkrétní recept na takový nástroj, ale jsem připraven na diskuzi, jsem otevřen názorům,“ uvedl Malík.

Ten by rád ve spolupráci se státními orgány zařídil vznik orgánu uvnitř policie, jenž by se specializoval na ovlivňování zápasů a to nejen ve fotbale. Vedle toho se chystá k mimořádným kontrolám financování krajských svazů, přičemž zaostřeno v tomto ohledu bude hlavně na Plzeňský krajský fotbalový svaz.

Tím nejhlavnějším úkolem je ale podle předsedy FAČR Malíka navrátit u fanoušků i další veřejnosti důvěru k českému fotbalu. „Ve výsledku jsme vinni my všichni,“ nechal se slyšet na tiskovce.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal Roman Berbr (fotbalový funkcionář) Rozhodčí Korupce ve fotbale Korupce

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy