Roman Berbr už není členem FAČR. Kvůli trestnímu stíhání se členství vzdal

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr, jenž byl donedávna považován za neoficiálního vládce této asociace, který měl pod palcem rozhodčí, už není členem v FAČR. Svého členství se vzdal poté, co tresně stíhán a co byl loni v říjnu zatčen. Berbr je podezřelý z ovlivňování zápasů i z defraudace peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Jako první o této informaci informovaly Seznam Zprávy. Právě jim Martin Gregor z tiskového oddělení asociace potvrdil, že Berbr už členem FAČR skutečně není. „Ano, mohu potvrdit, že Roman Berbr už není členem Fotbalové asociace ČR,“ uvedl Gregor konkrétně. Podle zákulisních informací měl vystoupit Berbr z členské základny již před několika týdny.

A jak se takové členství v FAČR může ukončit? Buď se to stane tak, že daný člen nezaplatí příspěvky v daném termínu, nebo může o vystoupení z členství informovat dopisem, že se tak svobodomyslně rozhodl a nebo člověk přestane být členem FAČR tehdy, co o tom rozhodl výkonný výbor FAČR ve svém hlasování. V případě Romana Berbra šlo o druhou variantu ukončení členství. „Šlo o rozhodnutí pana Berbra,“ řekl Gregor.

Připomeňme, že vloni 16. října po zátahu policie v tuzemském fotbalovém prostředí zatkli dvacet osob včetně právě tehdejšího místopředsedy FACR Romana Berbra a i třeba sportovního ředitele druholigového Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze. V poutech tehdy skončilo i několik fotbalových rozhodčích a delegátů či domažlický funkcionář a bývalý ligový hráč Michal Káník. Případ se má týkat ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy, přičemž se ocitly informacve i o prvoligových duelech a pohárovém finále, které se mělo taktéž ovlivnit.

Vedle toho fiktivní faktury ukázaly, že se zpronevěřilo 850 000 korun Plzeňského krajského fotbalového svazu, přičemž peníze už byly vráceny.

Protože se Michal Káník a spolu s ním sudí Tomáš Grimm rozhodli po zatčení s policií spolupracovat, oni jako první byli nakonec vyšeetřováni na svobodě. Až do poloviny ledna pak strávil ve vazbě dlouhé dny jak Roman Rogoz, tak i Roman Berbr. Ten stihl opustit všechny své funkce v českém fotbale, stejně tak učinila i jeho partnerka Dagmar Damková, která navíc opustila i řady UEFA.

Co bude znamenat pro Berbra, že už není členem FAČR? Je jistě zajímavý ten fakt, že coby nečlen FAČR nemůže být již stíhán Etickou komisí FAČR, která s ním formáně zahájila trestní řízení 25. listopadu 2020. Jenže ta trestné řízení záhy přerušila a to do té doby, než bude znám pravomocný rozsudek v této kauze. „Nejpozději však na dobu do 23. listopadu 2021,“ připomíná však Jan Pauly starší, šéf Etické komise FAČR.

Je nepravděpodbné, že by do 23. listopadu 2021 byl znám pravomocný rozsudek, kromě toho se pravomoc Etické komise FAČR vztahuje pouze na členy FAČR a nikoli tedy už na Berbra. Mimochodem, stejný postup zvolila Etická komise FAČR i u Romana Rogoze, ten sice členem FAČR stále je, ale zatím ještě nezaplatil příspěvky a pokud tedy neučiní včas, ani on už nebude členem FAČR.

Co se týče dalšího zmíněného kumpána Romanan Berbra Michala Káníka, tak ten členem FAČR před tím nebyl a pochopitelně stále není. S ním však diciplinární řízení zahájeno, zřejmě i proto, nebylo.

Související

Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.

Více souvisejících

Fotbal FAČR Roman Berbr (fotbalový funkcionář)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy