Schůzka Poborského s vlivnými lidmi českého fotbalu hýbe před volbami zákulisím. Vysvětlení chtějí protikandidáti i Slavia

Ve čtvrtek 3. června se v Nymburce bude volit nový předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) a třemi zájemci o nejvyšší post v českém fotbale jsou zkušený mezinárodní fotbalový diplomat Petr Fousek a bývalí reprezentační vrstevníci Vladimír Šmicer a Karel Poborský. Zatímco první dva jmenovaní v předešlých dnech zveřejnili své podporovatele napříč kluby, okresními a krajskými fotbalovými svazy, Karel Poborský, jenž dosud jasně neuvedl, kdo za ním stojí, tak neučinil.

O to větší bouři vyvolala jeho chystaná schůzka ve strahovském sídle FAČR s vlivnými lidmi tuzemského fotbalu, kterou nyní kritizují nejen Šmicer s Fouskem, ale i pražská Slavia. Ti všichni žádají od FAČR vysvětlení. Proti této kritice se pak ohradil asociační generální sekretář Jan Pauly, jenž měl být taktéž mezi účastníky schůzky.

A kdo další se má inkriminované schůzky, kterou svolal sekretář řídící komise pro Čechy Jan Hořejší, ještě zúčastnit. Pozvánku od něj dostali na pondělí 24. května ještě třetiligové a divizní kluby, končící současný předseda FAČR Martin Malík, majitel a generální manažer Plzně Adolf Šádek i majitel Jablonce.

Ostrá kritika na tuto schůzku na sebe nenechala dlouho čekat. Jedná-li se o volební setkání Karla Poborského, má se z důvodu neutrality a rovné kampaně konat mimo prostory FAČR, a to přesto nebo právě proto, že Karel Poborský je v současnosti svazovým zaměstnancem," řekl k tomu jeden z proreformních kandidátů Petr Fousek a pokračuje: "Naprosto nepřijatelné je, že takovouto klientelistickou akci navíc přímo organizuje zaměstnanec FAČR Hořejší se souhlasem či minimálně s vědomím svého nadřízeného, generálního sekretáře Paulyho, což by v každém normálním svazu muselo vést k rezignacím či k odvoláním z funkcí."

Připomeňme, že právě Fouska podporuje 19 klubů včetně pražské Slavie. "Očekávám, že v rámci narovnání podmínek asociace akci zruší, případně se uskuteční mimo její prostory, či budou pozváni všichni kandidáti," dodává muž, jenž už kandidoval na nejvyšší post českého fotbalu před čtyřmi lety, tehdy ale prohrál.

Generální sekretář FAČR Jan Pauly na kritiku zareagoval následujícími slovy: "Není nic netransparentního na tom, že se takové schůzky účastní pouze někteří z kandidátů na volené funkce. Ostatně byli to pouze tito kandidáti, kteří o schůzku s touto skupinou delegátů požádali aspoň tak, jak je mi známo. Nikdo další o takovou schůzku nepožádal. Samozřejmě pokud k takové žádosti dojde, bude jí okamžitě vyhověno jako u ostatních kandidátů."

"Ani to, že se schůzka koná v sídle Fotbalové asociace, nemá žádný jiný podtext než ten, že sídlo řídicí komise pro Čechy je v sídle Fotbalové asociace a tím pádem je logické, že i tato schůzka bude probíhat na tomto místě. Ostatně jsou tím i kráceny veškeré náklady na takovou schůzku, které by hrazením nájemného nebo jakýchkoli jiných dalších nákladů vznikly," dodal Pauly.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 9 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy