Šéf fotbalu Fousek mluvil se Šilhavým a spol.. Realizační tým má stále důvěru

Před nedávnem se samotný šéf českého fotbalu Petr Fousek nechal slyšet o tom, že třetí místo v kvalfikační skupině na mistrovství světa 2022 je neúspěchem pro český tým. V reakci na tato slova se pak chtěl kouč národního týmu Jarosav Šilhavý sejít a pobavit se o tom, jak fotbalové vedení vidí jeho budoucnost ve funkci. Podle Fouska nyní realizační tým ví, že má stále od FAČR důvěru.

„Žádný předseda nemůže být spokojený se třetím místem ve skupině. Trenéři už dnes chápou, že to není vyslovení nedůvěry - to jsou dvě různé věci,“ říká nyní Petr Fousek.

Připomeňme, že česká reprezentace skončila třetí za Belgií a Walesem ve své kvalifikační skupině, ovšem i nadále je ve hře o postup na světový šampionát do Kataru a to díky svému loňskému umstění v Lize národů, ve které český tým postoupil do elitní divize A. A právě díky tomu se tak ze třetího místa dostalo Česko do baráže, v jejímž úvodu se na jaře utká se Švédy.

Pro asistenta trenéra Šilhavého Jiřího Chytrého je umístění českého výběru na třetí pozici za prvními dvěma místy zaručujícími přmý postup do Kataru úspěchem, to Fousek před několika týdny viděl situaci trochu jinak.

„První příčka Belgie byla v naší skupině jasná. Zůstával tedy cíl obsadit druhé místo před Walesem. Nedopadlo to, přesto naděje na postup je, i když nás čeká těžká baráž," snaží se ale nyní uklidnit situaci kolem národního týmu Fousek a pokračuje: „Vyjasnili jsme si to, vyříkali. Každý má svůj pohled, snad i trenéři vědí, o co mi šlo. Také proto, že mají smlouvu s opcí. Pokud mužstvo uspěje, povedou ho i na šampionátu v Kataru. Teď se všichni upínáme už jen k baráži."

V minulosti se Fousek nechal například slyšet, že třeba takové Srbsko si najalo přřed závěrem kvalifikace psychologa, ten nyní prý v českém případě není potřeba. „S žádným psychologem nejednáme, nechystáme rozšíření realizačního týmu. Diskutujeme ovšem z pohledu jakéhokoliv kroku, který by mohl být přínosný," říká.

Po Novém roce se Šilhavý dočká dalšího hodnocení. A kdo případně místo něj?

Začalo se také spekulovat o tom, co se stane v případě, pokud český tým neuspěje v jarní baráži. Někdejší předseda FAČR František Chvalovský se třeba nechal slyšet, že by mohl svaz po případném neúspěchu do funkce trnéra národního týmu jmenovat ttřeba Ivana Haška, jenž by mohl spolupracovat s Vladimírem Šmicerem.

„Další postup máme přesně daný. V dubnu proběhne celkové hodnocení kvalifikace. Trenér Šilhavý je pak pozvaný již na lednový výkonný výbor, aby zhodnotil skupinu. V dubnu si sedneme a řekneme si - pak uděláme závěr," prozradil další postup Fousek.

Ten se také sešel s vedoucím reprezentace Tomášem Pešírem, který z pozice televizního experta nedávno kritizoval internacionála Ladislava Vízka za jeho kritiku národního týmu. „Interně jsme o tom diskutovali. Pouštět se do kritiky Ládi Vízka nebylo na místě, tak jsme si to i řekli. Přijali jsme interní opatření, tím je to zatím uzavřené," uvedl k tomu pouze.

Fousek ale jinak hodnotí působení českého národního týmu v tomto roce, zvláště pak od doby, kdy je šéfem tuzemského fotbalu, velice kladně. „Čtvrtfinále ME nám závidí kdekdo. Bonusem pak je Liga národů s Portugalskem, Španělskem a Švýcarskem. Krásný a přitažlivý los s Cristianem Ronaldem... Těžká skupina, přesto věřím, že nám také skýtá možnost udržet se a nabídnout fanouškům takové zápasy opakovaně," zakončuje boss českého fotbalu.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 27 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve středu uvedl, že v případě porážky Ukrajiny v konfliktu s Ruskem nastane třetí světová válka. Americký Kongres vyzval, aby schválil zpožděný balík vojenské pomoci pro jeho zemi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy