Šéf teplického klubu se rozčílil nad slovy Malíka. Chce rezignaci výkonného výboru

Pondělní slova předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martina Malíka o tom, že za současnou korupční aféru, která vypukla minulý týden v pátek, kdy detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi dvacet lidí z fotbalového prostředí včetně místopředsedy FAČR Romana Berbra, jenž pak po vzetí do vazby rezignoval na všechny své funkce ve fotbale a vedle něj pak ve funkci šéfa komise rozhodích skončil i Jozef Chovanec, jsou vinni všichni, kdo v tuzemském fotbale působí, rozčílila šéfa teplického klubu Pavla Šedlbauera. Ten tak vyzval k rezignaaci celý výkonný výbor FAČR v čele s předsedou Martinem Malíkem.

Nejnovější korupční aféra v českém fotbale se má mimo jiné týkat ovlivňování výsledků zápasů ve druhé a třetí lize a vedle Romana Berbra mají být v této kauze namočení ještě mimo jiné i sportovní ředitel druholigového Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalký ligový fotbalista Michal Káník. Ti všichni byli během víkendu pražským Obvodním soudem vzati do vazby.

Případem se pak v pondělí zabýval i výkonný výbor FAČR v čele s předsedou Martinem Malík, který nakonec rozhodl nejen o rezignaci Romana Berbra ve všech jeho funkcích, ale i o konci dosavadní komise rozhodčích Jozefa Chovance. Na následné tiskové konferenci se pak nechal slyšet, že "my všichni, co ve fotbale působíme, jsme dopustili tuto situaci. Ať už chybou nebo pohodlností, abychom si nepopálili prsty, nebo kvůli nedostatku vlastní síly."

A právě tato slova nenechala v žádném případě chladným šéfa prvoligového klubu FK Teplice Pavla Šedlbauera. "Tato pasáž mě a také náš klub nesmírně uráží, protože jsme na tyto praktiky upozorňovali již velmi dlouhou dobu a vedení FAČR se nikterak nesnažilo s nimi cokoliv udělat. Naopak se před problémy dlouho strkala pouze pomyslná hlava do písku," vyjádřil se konkrétně pro teplický klubový web a pokračoval: "Věřím, že v českém fotbale je více slušných lidí, které muselo toto vyjádření urazit, proto věřím, že i tito slušní lidé se ozvou, protože za vzniklou situaci určitě nejsme vinni všichni."

Po Berbrovi by měla opustit český fotbal i jeho životní partenrka Damková, myslí si Šedlbauer

Připomeňme, že v pondělí z vězení rezignoval na všechny své posty Roman Berbr. Tedy už není ani místopředsedou FAČR, ale ani členem výkonného výboru a šéfem Plzeňského krajského fotbalového svazu. O to víc pak Šedlbauera překvapilo, že stejný krok neučinila ani Berbrova životí partnerka Dagmar Damková. Tato bývalá prvoligová rozhodčí je v současnosti vedle členkou výkonného výboru i předsedkyní řídící komise pro Čechy. Na ajejí adresu se Martin Malík nechal slyšet, že sama o hodně věcí, co páchal její životní partner nevěděla a to prý hlavně proto, že 70 provet roku tráví vzhledem ke své práci v zahraničí.

"Otázkou první je, proč tedy člověk, který je 70 procent času v zahraničí, je předsedou řídící komise pro Čechy. Otázkou druhou, jak by bylo možné, že by o těchto aktivitách svého manžela nevěděla," pokračuje ve svém prohlášení Šedlbauer.

Právě kvůli těmto výrokům Martina Malíka žádá Šedlbauer, jinak dlouhodobý kritik poměrů v českém fotbale, rezignaci celého výkonného výboru. "Každý člen výkonného výboru by měl přijmout za tuto situaci osobní zodpovědnost. Je totiž naprosto nedůležité, zda jednotliví členové situaci pouze mlčky přihlíželi nebo se na ní dokonce aktivně podíleli, popřípadě ji podporovali. Výsledkem by tak jako tak měla být rezignace," řekl a pokračoval: "Věřím, že se ke mně v tomto apelu přidají také další slušní lidé, kteří stejně jako náš klub na toto dění upozorňovali dlouhodobě a osud českého fotbalu jim není lhostejný."

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.
FK Dukla Praha

Za rasismus dostal fotbalový trenér Rada rekordní osmiměsíční stopku. Trest nechápe

Trenér a věčný bouřlivák Petr Rada, jenž v současnosti vede druholigovou pražskou Duklu, dostal od disciplinární komise osmiměsíční trest za rasistickou urážku, kterou měl vyřknout během zápasu se Zbrojovkou Brno na adresu trenéra soupeře Tomáše Polácha. Jedná se tak o rekordní trest, který kdy disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) někomu dala. Pro pětašedesátiletého velezkušeného stratéga je výše trestu nepochopitelná, s Duklou se proti trestu odvolá. Nevyloučil ale ani ukončení svého působení na Julisce.

Více souvisejících

Fotbal FK Teplice Korupce ve fotbale FAČR

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy