Senzace v Edenu! Češi zaskočili Anglii, o výhře rozhodl třicetiletý debutant

Česká fotbalová reprezentace přivítala v pátek večer na stadionu v Edenu v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy Anglii. Tým, který doposud procházel kvalifikační skupinou A suverénně bez ztráty kytičky a jeho sílu poznali i svěřenci Jaroslava Šilhavého na jaře ve Wembley, kdy s ním prohráli jasně 0:5, byl nyní ve Vršovicích zaskočen soustředěným výkonem českého týmu, díky kterému nečekaně porazili Albion 2:1. O české góly se postupně zasloužili Jakub Brabec a třicetiletý debutant Zdeněk Ondrášek, jenž si tak lepší první start v reprezentačním dresu skutečně nemohl přát.

To jméno znali do pátečního večera maximálně jen ti nejzasvěcenější fotbaloví fanoušci. Po zápase s Anglií však ale podle všeho bude právě jméno útočníka Zdeňka Ondráška skloňováno nejčastěji. Třicetiletý fotbalista působicí v zámořské MLS, kde hájí barvy Dallasu, se významně zapsal v dlouho očekávaném svátečním zápase pro celý český fotbal.

Jeho čas ale přišel o něco později. Vše začalo tím nejhorším možným způsobem pro český národní tým, jenž chtěl rozhodně proti Anglii odčinit jarní debakl ve Wembley. Už po pěti minutách hry se totiž hosté dostali dovedení, když po jejich první útočné akci Masopust fauloval Sterlinga, který se dostal do brejkové příležitosti. Slovinský arbitr Skomina nařídil bez většího přemýšlení pokutový kop, z něhož se následně nemýlil Kane, 0:1 pro Anglii.

Nejeden český fanoušek si tak v tu chvíli určitě opět vzpomněl na jaro a již několikrát zmíněný duel ve Wembley, ovšem tentokrát český národní tým nechtěl žádný podobný scénář v Edenu připustit. Po následné rychlé akci Čechů zahrozil svou střelou z dálky Coufal, proti němuž se skvělým zákrokem předvedl gólman Pickford, z následného rohu ale nakonec přeci jenom česká radost přišla, když se šťastně kolenem trefil Jakub Brabec nacházející se u vzdálenější tyče, 1:1.

Že to Angličané tentokrát nebudou mít s Čechy vůbec jednoduché, na tom měla velký podíl taktika nastavená koučem Jaroslavem Šilhavým. Proti Anglii vyrukoval český tým s napadáním soupeře už na jeho polovině, s vykrýváním prostoru, s potřebným důrazem v soubojích a především pak s obranou, která byla velmi organizovanou. Když k tomu všemu přičteme aktivní fotbal ze strany českých reprezentantů, ani takoví rychlíci jakými jsou Sterling se Sanchem na tento styl hry nenašli potřebný recept. Zatímco tak byla na Češích znát chuť vstřelit druhou branku, Angličané byli zatlačeni dozadu a aniž by chtěli, museli odvracet české bušení do vrat.

Jenže dlouho české akce trpěly nepřesností. Schick nejprve v pádu branku netrefil, Masopust zase střílel tak, že míč zamířil k rohovému praporku. Jinak bylo k vidění stále více českých náběhů do pokutového území, jež byly nakonec hostujícími obránci zmařeny. Dominantnost českého týmu v první půli pak byla vidět hlavně ve statistikách, kde zaujala pouze jediná střela Anglie za celý první poločas a jednalo se o tu z penalty.

Ve druhých pětačtyřiceti minutách už to přeci jenom bylo ze strany anglických fotbalistů lepší, co se týče jejich hry dopředu. V 57. minutě to byl opět Sterling, který unikal české obraně, brankář Vaclík však předvedl vynikající zákrok, když dokázal útočníkovi sebrat míč z kopaček. Stejně tak si Vaclík poradil i s obravskou Kaneovou příležitostí. Ještě před ní se nechal vyznamenat i protějššek Tomáše Vaclíka Pickford, jenž dokázal vyrazit nad bránu Masopustovu dalekonosnou střelu. Proti Pickfordovi pak neuspěla ani Králova střela k tyči.

Na závěrečných 25 minut nechal na hřiště poslat kouč Šilhavý Zdeňka Ondráška, jehož jméno se budou teprv čeští fanoušci učit. Amožná jim to nebude trvat ani nikterak dlouho. Zasloužil se totiž o to sám hráč, jenž sice ve své první brejkové přiležitosti zazmatkoval a střela z toho ještě nebyla, následně se po vyhraném Součkově hlavičkovém souboji a Masopustově přihrávce na penaltový puntík přeci jen trefil. Pohádkový příběh jak má být.

A zatímco tak dosud suverénní Angličané poprvé ztratili, čímž se jim tak trošku vzdálil postup na Euro, Češi se naopak díky tomuto senzačnímu výkonu na Euro přiblížili.

Další kvalifikační duely (doma s Kosovem a venku s Bulharskem) sehrají Češi za měsíc v listopadu. Příští týden v úterý se pak v přátelském zápase utkají s dalším ostrovním týmem a to se Severním Irskem.

Kvalifikace na EURO 2020

Skupina A:

Česko - Anglie 2:1Branky: 9. Brabec, 85. Ondrášek - 5. Kane (z pen.)

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy