Slavia odcestuje do Řecka s dvougólovým náskokem, Slovácko nestačilo na Fenerbahce

Ve čtvrtek se představily na evropské scéně dva zbývající čeští účastníci v letošních předkolech evropských klubových soutěží. V rámci bojů o Evropskou ligu se v jejím 3. předkole poprvé letos ukázalo na mezinárodním poli Slovácko, teré muselo ke svému prvnímu zápasu odcestovat do Istanbulu, kde se utkalo s tamním slavným celkem Fenerbahce. V tomto střetnutí byla znát různá kvalita týmů a potvrdil se tak fakt, že Slovácko bylo právem v tomto utkání pasováno do role outsidera. Prohrálo totiž celkem jasně 0.3 a ještě navíc dohrávali o deseti po vyloučení Hofmanna. To daleko nadějnější výsledek do odvety si vytvořila v rámci 3. předkola Evropské konferenční ligy pražská Slavia. Ta na svém stadionu hostila neméně těžkého soupeře Panathinaikos Atény, který však Slavii nahrál do karet, když šel do deseti a přesilovku ještě do konce první půle využil Schranz. Ve druhé půli pak branku na konečných 2:0 přidal po rychlé akci Usor. I slávisté však dohrávali o deseti lidech, když byl vyloučen Santos.

Většina fotbalistů Slovácka kromě veteránů Michala Kadlece a Milana Petržely takovou atmosféru, která se jim naskytla na padesátitisícovém stadionu v Istanbulu, rozhodně nezažili a bylo tak otázkou, jak to s týmem kouče Martina Svědíka zacloumá. Ten mimochodem překvapil třeba nasazením íránského fotbalisty Duskího a právě ten zaznamenal první příležitost zápasu.

Hned po dvou minutách hry se s míčem velice sympaticky dral dopředu a zpoza šestnáctky to napálil do bližší tyče, od níž se balón odrazil mimo. Bohužel i přes tento sympatický začátek ze strany hostů, to byla z pohledu uherskohradišťského celku jediná pravdu povedená akcde z jeho strany za ceý zápas. Úvodní důležitou čtvrthodinu sice přečkal bez ztráty kytičky, během které dal nejprve o sobě vědět zakončující Zajc, ale v 17. minutě už se domácím favoritům podařilo využít další chybu Slovácka. Jeho obrana tehdy totiž dala příiiš mnoho času a prostoru k dispozici Lincolnovi, ten toho využil k předání míče Morovi a ten nakonec svým technickým zakončením otevřel skóre, 1:0 pro Fenerbahce.

Přestože se z následného tlaku domácí Slovácko dokázalo po čase dostat, stále nenacházelo recept na to, jak překonat domácí defenzivu a dostat se tak pomalu alespoň na dostřel. Nadějně to vypadlo ve 29. minutě, kdy se Holzer dostával do slibné střelecké pozice, ale nakonec z toho všeho vykouzlil centr do území nikoho. Slovácko si přálo, aby jednobrankové manko vydrželo pochopitelně co nejdéle, jenže tohle přání přišlo vniveč krátce před přestávkou. Tehdy domácí dostali možnost přímého kopu z velice slibného místa a právě z něj se střelou přes zeď nádherně na 2:0 trefil Lincoln.

Jakoukoli naději na zdramatizování zápasu pak Slovácko ztratilo definitivně krátce po obrátce, kdy byl za ruku po druhé žluté vyloučen Hofmann. Zatímco se tak Slovácko do konce zápasu před domácí branku prakticky vůbec nedostalo, tlak Fenerbahce byl postupem větší a větší. O třetí gól se nejprve pokoušeli Lincoln a střídající Bruma, ovšem slováckou defenzivu ještě nepřekonali. To až v 81. minutě, kdy se po Brumově další akci prosadil střelou k tyči Lincoln, 3:0.

Slovácko tak tedy bude příšt týden doma doufat v zázrak a v to, aby nenávazalo na své loňské vystoupení v předkolech evropských pohárech, kde ani v jednom dvojzápase (v Evropské lize a Evropské konferenční lize) neuspělo.

Pražané i díky vyloučení na aténské straně si odvezou do odvety dvoubrankový náskok

Slávisté už dávno před tímto dvojzápasem věděli, že dostali nejtěžšího možného soupeře, který byl k mání a rozhodně se nedá říct, že se na Panathinaikos Atény zrovna těšili. A v úvodu zápasu v Edenu se zdálo, že Pražany bude čekat těžká šichta, jelikož dlouhou dobu nemohli sešívaní najít recept na překonání aténské defenzivy. Navíc ve 28. minutě se do první větší příležitosti dostali hosté zásluhou Palaciose. Tehdy ale jeho zakončení vyrazil gólman Mandous. O jedenáct minut později to z úhlu zkoušel na druhé straně Schranz, ale mířil jen těsně nad aténskou svatyň.

Záhy pak přišel první důležitý moment zápasu. Palacios si to mířil k Mandousvě bráně a když už byl v šestnáctce, bránící Ousou mu vypíchl balón a Palacios přes něj přepadl. Rozhodčí to měl za simulování a poté, co mu ukázal drhou žlutou kartu, tak následně vytasil i červenou. Tu následně mimochodem uviděl i jeden z protestujících členů hostujícího realizačního týmu.

V tu chvíli byl řecký soupeř Slavie pořádně nahlodán a slávisté toho naštěstí dokázali ještě do konce poločasu dokonale využít. Již v nastaveném čase totiž se po Lingrově střele a následného zákroku gólmana Brignoliho kopal rohový kop, po kterém ale Brignoli tentokrát chyboval a to natolik fatálně, že se míč dostal v závaru ke Schranzovi a ten konečně otevřel skóre, 1:0 pro Slavii.

Druhý poločas nezačal pro domácí vůbec dobře. I když to zprvu vypadalo, že v 51. minutě obdaruje nejprve žlutou kartou za simulování nového hráče na hřišti Šporara, jehož v úniku zastavil Santos. Následně po intervenci VARu ale verdikt změnil a naopak vyloučil slávistického hráče. Sešívané to ale nikterak naštěstí nevyřadilo a za chvíli se jim navíc podařilo zvýšit na 2:0. Po rychlé protiiakci nejdříve trefil tyč Traoré, míč se ale následně dostal k Usorovi, který už skóroval střelou k tyči. Pro tohoto Nigérijce se jednalo o první soutěžní gól v dresu Slavie.

Poté zahrozil na druhé straně střídající Vagiannidis, jenž po brejku mířil mimo. Do dalších příležitostí už se ale Panathinaikos nedostal a tak si Pražané vezou do Atén nadějný výsledek.

Konečný výsledek prvního zápasu 3. předkola Evropské ligy UEFA (4.8.2022):

Fenerbahce Istanbul - 1. FC Slovácko 3:0 (2:0)Branky: 45.+1 a 81. Lincoln, 17. Mor. Rozhodčí: Pinheiro - Jesus, Maia (všichni Portug.). ŽK: Mor - Hofmann, Trávník, Sinjavskij. ČK: 48. Hofmann (Slovácko)

Sestavy:

Fenerbahce: Cetin - Osayi-Samuel, Gustavo Henrique, Szalai, Kadioglu (77. Novák) - Arao - Mor (60. Bruma), Zajc (60. Crespo), Lincoln - Valencia (77. Güler), Rossi (60. Dursun). Trenér: Jesus

Slovácko: Ngyuen - Reinberk (69. Vecheta), Kadlec, Hofmann, Duskí - Daníček - Petržela (63. Tomič), Havlík (46. Ljovin), Trávník (86. Kohút), Holzer (63. Sinjavskij) - Kalabiška. Trenér: Svědík

Konečný výsledek prvního zápasu 3. předkola Evropské konferenční ligy UEFA (4.8.2022):

Slavia Praha - Panathinaikos Atény 2:0 (1:0)Branky: 45.+2 Schranz, 56. Usor. Rozhodčí: Buquet - Drouet, Debart (všichni Fr.). ŽK: Douděra - Palacios, Pérez, Cantalapiedra, Šporar. ČK: 52. Santos - 40. Palacios, 41. Erak (asistent trenéra). Diváci: 17.314

Sestavy:

Slavia: Mandous - Douděra (46. Usor), Ousou, Santos, Oscar - Holeš, Tiéhi (46. Ewerton) - Schranz (71. Masopust), Traoré (88. Provod), Olayinka - Lingr (57. Ševčík). Trenér: Trpišovský

Panathinaikos: Brignoli - Kotsiras, Šarlija (88. Punguras), Magnússon, Ganea - Pérez, Kurbelis (71. Kampetsis) - Palacios, Čerin, Cantalapiedra (46. Vagiannidis) - Ioannidis (46. Šporar). Trenér: Jovanovič

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha 1. FC Slovácko Fotbal

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 4 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy