Slavia podpořila okupovanou Ukrajinu. Kačarabovi přenechala kapitánskou pásku. Děkuji všem klukům za obranu země, řekl fotbalista

Přenecháním kapitánské pásky jej fotbalová Slavia podpořila v těžkých chvílích, které společně s krajany prožívá při ruské invaze na Ukrajině. Obránce Taras Kačaraba si pocty v odvetném zápase 1. kola play off Konferenční ligy proti Fenerbahce Istanbul (3:2) velmi považoval. Po střetnutí pochopitelně vůbec neřešil postup Pražanů do osmifinálové fáze soutěže. „Obrovsky si cením solidarity od klubu i fanoušků. Byl jsem pod obrovským psychickým tlakem. I během duelu jsem musel myslet na realitu, jaká se odehrává u nás doma. Chci poděkovat všem klukům, kteří naši zemi před agresorem vojensky brání. Jsem hrdý, že jsem Ukrajinec, sláva Ukrajině,“ řekl Kačaraba v rozhovoru pro Českou televizi.

Nemysleli jen na sport. Fotbalisté pražské Slavia v odvetném zápase 1. kola play off Konferenční ligy proti Fenerbahce Istanbul na sebe oblékli žlutá trička, na nichž v angličtině bylo napsané: Stojíme při tobě, Ukrajino. Fanoušci skandovali jméno okupované země, která se ocitla ve válce, a vulgárně uráželi prezidenta Ruské federace Vladimira Putina.

Těsně před výkopem se stadion v Edenu ponořil do tmy a z reproduktorů pořadatelé pustili slavnou píseň Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka, která se stala protestsongem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968. Lhostejní k osudu napadené Ukrajiny nezůstali ani hosté z Turecka, kteří se dojemnou a empatickou atmosféru doplnili heslem: No War, ne válce. „Podpora lidí mě velmi dojala,“ prohlásil pro Českou televizi Taras Kačaraba. V závěru do zápasu nastoupil další jeho krajan ve slávistickém dresu Maksym Talovjerov.

I během zápasu myslel na tragické dění doma

Taras Kačaraba přiznal, že ráno s manželkou nemohli uvěřit, do jakého dne se probudili. „Nevěřil jsem, že Ukrajinu Rusové napadnou. Je to neskutečně kruté. Celý den jsem četl s ženou zprávy od rodičů a na mobilu sledoval  aktuální dění. Na zápas s Fenerbachce jsem se nemohl soustředit. I během duelu jsem totiž musel myslet na realitu a tragédii, jaké náš národ musí čelit. Prožil jsem nejhorší den v životě.“ Na jeho výkonu nebylo až na jedno hrubku vypětí znát. „Na hřišti jsem se snažil ukázat, že jsem Ukrajinec, a chtěl jsem do toho dát co nejvíc, abych alespoň nějak potěšil své fanoušky a fanoušky Slavie. Pro mě i pro nás pro všechny je to nejhorší doba, která mohla být,“ pronesl hráč s číslem 30 na slávistickém dresu.

Rodák ze západoukrajinského města Žydačiv byl po utkání vystavěn dalším emocím. Fanoušci jej totiž společně s krajanem Maksymem Talovjerovem přizvali do kotle na tradiční děkovačku, která se koná po každém zápase sešívaných. Kačaraba si vzal do ruky mikrofon a spustil: „Červenobílá, bojová síla.“ A diváci i hráči dole na hřišti po něm slova opakovali. Když zvolal další text děkovačky: „Vždycky jsme s vámi,“ jistě tentokrát nemyslel na klub, ale na rodnou zemi.

Udělení kapitánské pásky, kterou jinak na svém rukávu nenosí, jej nesmírně potěšilo. „Podpora od Čechů je nesmírně důležitá. Víme, že na těžký osud nejsme sami.“ Zatímco jeho spoluhráči hodnotili výkon ve vítězném zápase, Kačaraba byl myšlenkami doma, kde umírají jeho spoluobčané. „Chci poděkovat všem klukům, kteří naši zemi před agresorem vojensky brání. Jsem hrdý, že jsem Ukrajinec, sláva Ukrajině.“

S Kačarabou souzněl i kolega Ivan Schranz. „Vítězství nad Fenerbachce si nemůžeme úplně užít. Mísí se v nás hořkost z dění na Ukrajině. Dnes nešlo jen o sport. Doufáme, že bude lépe a Ukrajina těžkou situaci zvládne,“ prohlásil pro ČT slovenský fotbalista. Jeho slova slyšel Taras Kačaraba a v očích se mu leskly slzy dojetí. Myšlenkami už zase byl na Ukrajině. A není divu. I když nevstřelil gól, stal se hrdinou zápasu. Napsal silný, emotivní příběh, který zasáhl každého, kdo má srdce na pravém místě.

Taras Kačaraba FK Slavia Ukrajina

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

Policie upravila tragickou bilanci nehody FlixBusu u Lipska. Oběti jsou jen čtyři

Středeční tragická nehoda nehoda autobusu dopravce FlixBus u německého Lipska si nakonec vyžádala jen čtyři mrtvé, nikoliv pět. Počet obětí snížila německá policie. Pátý člověk se však stále nachází v život ohrožujícím stavu, uvedli strážci zákona.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy