Slavia ve 3. předkole LM může zamířit do Maďarska nebo Litvy, Sparta se může utkat s Monakem

Přestože české fotbalové kluby teprve do pohárové Evropy tento týden vstouí, již toto pondělí se ve švýcarském Nyonu rozhodlo o tom, s kým se utkají čeští účastníci ve 3. předkolech nejjen Ligy mistrů, ale i Evropské ligy. Zatímco ve 3. předkole Ligy mistrů se poprvé představí mistrovská Slavia a může se k ní po postupu přes Rapid Vídeň přidat i pražská Sparta, která by pak podle pondělního losu mohla narazit na daleko těžšího protivníka, AS Monako. Pokud se svěřencům kouče Pavla Vrby nepodaří dostat se do 3. předkola Ligy mistrů, bude ječekat stejná fáze kvaliikace o Evropskou ligu a v ní by mohla narazit na kyperskou Famagustu. Co se týče sešívaných, ti vědí, že zamíří buď do Maďarska (Ferencváros Budapešť) či do Litvy (Žalgiris Vilnius). Své možné soupeře se pak dozvěděl i Jablonec, který se poprvé ukáže ve 3. předkole Evropské ligy, kde by tak mohl narazit buď na skotské Celtic Glasgow nebo dánský Midtjylland.

Mistrovská Slavia je jediným českým zástupcem v Evropě z celkových pěti, který má už nyní jistotu účasti v základních skupinách na evropské scéně. Pokud by se jim totiž v kvalifikacích mohutně nezadařilo a nedokázali by přejít ani přes jediného soupeře, rozhodně ji nemine základní skupina v nově vzniklé Evropské konferenční lize.

Pro výběr kouče Jindřicha Trpišovského se bude jednat již o třetí účast v b bojích o účast v nejprestižnější klubové evropské soutěži Lize mistrů. V její skupinové fázi se sešívaní v minulosti octli hned dvakrát a to v letech 2007 a 2019. K tomu, aby se do ní probojovala potřetí v historii, musí přejít přes dva soupeře včetně toho, který vzejde z duelu Ferencváros Budapešť vs. Žalgiris Vilnius, přičemž favoritem tohoto souboje je maďarský celek, který si loni poprvé po 25 letech zahráli skupinu Ligy mistrů, ve které nakonec skončily na čtvrtém mistě.

V rámci evropských pohárů se Ferebncváros doposud Slavia bnikdy neutkala a to samé se může říct i v souvislosti s jejím dalším možným soupeřem Žalgirisem Vilnius.

Svého možného soupeře pro 3. předkolo Ligy mistrů zná po pondělku i pražská Sparta. Ta se v nové sezóně na evropské scéně poprvé představí už tento týden v úterý proti ve 2. předkole Ligy mistrů, kde jej jejím soupeřem Rapid Vídeň. Pokud přes tohoto rakouského vicemistra nakonec postoupí, narazí na silné AS Monako.

Se třetím mužstvem francouzské ligy z posledního ročníku se doposud Sparta v rámci evropských pohárů nikdy neutkala. Důležité je nyní pro Spartu přejít přes Rapid Vídeň i proto, že potom bude mít jistotu účasti alespoň v základní skupině Evropské ligy.

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů (první utkání 3. a 4. srpna, odvety 10. srpna):

Mistrovská část:

Ferencváros Budapešť/Žalgiris Vilnius - Slavia Praha, Dinamo Záhřeb/Omonia Nikósie (Lecjaks) - Legia Varšava (Pekhart)/Flora Tallinn, Lincoln Red Imps/Kluž - Slovan Bratislava (Medveděv, Zmrhal)/Young Boys Bern, Olympiakos Pireus (Vaclík)/Něftči Baku - Mura/Ludogorec Razgrad, Kajrat Almaty/Crvena zvezda Bělehrad - Alaškert/ Šeriff Tiraspol, Malmö/HJK Helsinky - Glasgow Rangers.

Nemistrovská část:

Monako - Rapid Vídeň/Sparta Praha, PSV Eindhoven/Galatasaray Istanbul - Celtic Glasgow/Midtjylland, Spartak Moskva (Král) - Benfica Lisabon, Genk - Šachtar Doněck

V případě neúspěchu se Sparta v boji o Evropskou ligu možná utká s exslávistou, Jablonec čekají těžké výzvy

Pokud však pražská Sparta přes Rapid Vídeň do dalších bojů o Ligu mistrů nepostoupí, přesune se tak do bojů o Evropskou ligu, v jejímž 3. předkole by tak mohla narazit na kyperskou Famagustu.

Právě za tento celek hraje jednatřicetiletý exsparťan i exslávista Josef Hušbauer. S tímto kyperským celkem se Pražané utkali jednou a to už v polovině 60. let v tehdejším Poháru vítězů pohárů. Sparta tentkrát nejprve doma vyhrála jasně 10:0 a venku taktéž jasně 6:0.

V pondělí se pak své možné soupeře dozvěděl i další český pohárový zástupce a to Jablonec, jenž se tak poprvé představí v rámci 3. předkola Evropské ligy. Los určil, že bude čekat na někoho z dvojice Celtic Glasgow (Skotsko) a Midtjylland (Dánsko).

Stejně jako Sparta, tak i Jablonec pak potřebuje postup přes svého prvního soupeře k tomu, aby měl pak jistotu účasti v základní skupině v této pohárové sezóně.

První duely 3. předkola Evropské ligy jsou pak na programu 5. srpna, odvety pak o týden později. A jak Jablonec, tak i Sparta začnou doma.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Evropská liga (fotbal) sk slavia praha AC Sparta Praha Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy