Slovácko je blízko historickému postupu do skupin, Slavia bude doma v odvetě otáčet

Ve čtvrtek pokračovaly boje o evropské poháry, tentokráte mimo jiné i 4. předkolem Evropské konferenční ligy, kterého se účastní i dva české kluby a to Slovácko a pražská Slavia. Oba půjdou do odvet, která jsou na programu příští týden, s rozdílnou náladou a výsledkem. Zatímco klub z Uherského Hradiště po velmi sympatickém výkonu přehráli před domácím publikem AIK Stockholm 3:0 a už zbývá jenom ta odveta k tomu, aby poprvé v historii Slovácko postoupilo do skupiny evropského poháru, pražská Slavia v Polsku s tamní Čenstochovou prohrála 1:2 a bude muset tak zvládnout domácí odvetu k tomu, aby si zahrála na podzim na evropské scéně.

Uherské Hradiště se očividně na tento velký zápas s AI Stockholm těšilo, náležitě zaplnilo stadion Iva Valenty a hnalo tak své miláčky vstříc historickému úspěchu.

Už po pár vteřinách hry se domácí dostávali do příležitosti, v ní ale Reinberk nezakončil vůbec přesně. Prakticky od začátku se Slovácko snažilo mít převahu na hřišti a děat defenzivě švédského soupeře problémy a to se mu sympaticky dařilo. V osmé minutě se dral dopředu Petržela, ale tehdy z toho ještě zakončení nebylo. To švédští nájezddníci spoléhali na rychlé brejky a po jednom takovém se následně málem do šance dostal Stefanelli, ale nedosáhl na přihrávku. Pak se snažili zahrozit po Larssonově rohu, tehdy ale s Collinsovým zakončením neměl gólman Nguyen žádné potíže.

Natěšený zaplněný uherskohradišťský stadionek se dočkal první emoční erupce ve 28. minutě. Po spolupráci Holzera, jenž centroval zleva od brankové čár, a Petržely, jenž si zkušeně počkal až ze třetí vlny v šestnáctce na balón, si konečně mohl zařvat poprvé "gól", 1:0 pro Slovácko. To sympaticky nadále pokračovalo v tlaku a ve 37. minutě se opět dostával Petržela do zakončení, ovšem hostující obrana si s ním tentokrát poradila. A ve 44. minutě tu opět po souhře Holzer-Petržela zaznělo pro změnu břevno.

Devětatřicetiletý veterán Petržela pobéhal na hřišti jako za mlada i ve druhé půli, kdy Slovácko předvádělo naprosto setejný obraz hry, že obráci Stockholmu pomalu nevěděli kam dřív. Petrželova střela šla nejprve těsně mimo, gólman Nordfeldt měl co dělat se střelou uzdraveného Havlíka. Pak se představil i Kalabiška se zakončením, ale ani on úspěšný nebyl.

V 55. minutě se odehrála jediná ofenzivní akce Stockholmu ve druhé půli, když střílel Stefanelli, ale Nguyen v pohodě zachytal. Druhé radosti se na Slovácku dočkali v 77. minutě, kdy nejprve Petržela nahrá dopředu na hranici offsajdu Kohútovi a ten pak předal balon před branku, kde byl Sinjavskij a zvýšil tak na 2:0. V tu chvíli byla hostujc obrana defintivně v rozkladu na tolik, že za chvíli Reinberkův centrovaný míč se štěstím skončil v brance, když si ho tam srazil gólman Nordfeldt.

Famózní výkon napovídá, že by Slovácko mohlo zvlánout i lodvetu ve Stockholmu a svůj sen zahrát si skupinu evropského poháru proměnit ve skutečnost.

Komplikace před posledním krokem. Doma v Edenu bude muset Slavia dohánět prohru z Polska

Už to vědomí, že Čenstochová ještě v předešlých předkolech ani jednou neinkasovala, mohlo předznamenat, že Slavii v duelu vicemistrů svých zemí nebude čekat nic jednoduchého. Stejně jako v předešlývh duelech i tentokrát nastoupil polský soupeř se třemi stopery a předváděl svou typicky organizovanou hru, na kterou dlouhé minuty nemohla najít pořádný recept ani Slavia. Vršovičtí se skutečně jen těžko prokousávali přes domácí defenzivu a v první půli se domácí gólman Trelowski žádného pořádného zákroku nedočkal.

Ani v osmnácté minutě, kdy sice napřáhl z dálky Usor, ale jeho přízemní střela tehdy jen těsně minula svatyni Rakówa. Za chvíli tu byl opět míč před brankou polského soka a to zásluhou Schranze, nakonec z toho všeho ale byl jen roh. A tak postupm času možná ani nebylo divu, že to ve 29. minutě byli domácí, kterým se z první vážnější přílžitosti podařilo skórovat. Největší hvězda Rakówa Španěl López si u pravé lajny dokázal technickými finesami porafit s Oscarem a dostat se tak do ještě lepší palebné pozice zpoza šestnáctky a střelou ke vzdálenější tyči tak rozesmutněl slávisty, 1:0 pro Čenstochovou.

López vůbec dělal slávistům problémy, následně se opět dostal do šace, tehdy ale jeho zakončení zablokoval Santos. Tato letní brazilská posila do slávistické defenzivy pak ale po obrátce na hřiště nenastoupila a to kvůli zranění. Ani do druhého dějství ale sešívaní nevystoupili nejšťatsnější nohou a byli to opět domácí, kteří jako prvníí zahrozili. A kdo jiný než López byl ten, kdo v 56. minutě zase vystrašil Mandouse, ten však jeho střelu tentokrát vyrazil.

Čtyři minuty na to se ale český vicemistr přeci jenom úspěchu dočkal. Od Plavšiče se dostal mč k Holešovi, jenž chtěl podle původního plánu zleva odcentrovat, ale jeho centr nakonec k překvapení všech včetně gólmana přistál za brankovou čárou v síti, 1:1. Jenže radost z vyrovnání a víra v to, že by Pražané mohli vývoj zápasu otočit, sse rozplynuly jako pára nad hrncem hned po deseti vteřinách. Prakticky krátce po rozehrání Rundič nakopl balón dopředu, kde si ho uzmul před Mandousem Tudor a ten šajtlí k tyči vrátil zpět Rakówu vedení, 2:1.

Běžela 77. minuta, když se po čase opět připomněl nebezpečný López, ten se však po svém uvolnění gólu nedočkal, jelikož slávističtí obránci dělali všechno možné i nemožné pro to, aby balon odehráli na roh. V nastaveném čase pak nejprve mohl Usor ve velké příležitosti vyrovnat, na druhé straně tu byl pak brejk dva na jednoho, ale vše ztroskotalo na finální přihrávce Nowaka na Gutkovskise.

Vzhledem k tomu, že za posledních 11 pohárových zápasů Čenstochová prohrála jen jediný, rozhodně nečeká svěřence kouče Jindřicha Trpišovského doma v Edenu nic jednoduchého.

Konečné výsledky prvních zápasů 4. předkola Evropské konferenční ligy UEFA (18.8.2022):

1. FC Slovácko - AIK Stockholm 3:0 (1:0)Branky: 28. Petržela, 77. Sinjavskij, 81. Reinberk. Rozhodčí: Fesnic - Avram, Cerei (všichni Rum.). ŽK: Trávník (Slovácko). Diváci: 6032

Sestavy:

Slovácko: Ngyuen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška (86. Duskí) - Havlík, Daníček - Petržela (86. Tomič), Trávník (76. Kohút), Holzer (70. Sinjavskij) - Mihálik (76. Šašinka). Trenér: Svědík

AIK: Nordfeldt - Lustig (85. Mbunga Kimpioka), Papajannopulos, Collins (46. Mendes) - Ring (74. Bahoui), Larsson, Ayari (57. Elbouzedi), Hussein, Björnström - Stefanelli (82. Ahmed), Guidetti. Trenér: Grzelak

Raków Čenstochová - Slavia Praha 2:1 (1:0)Branky: 29. López, 61. Tudor - 60. Holeš. Rozhodčí: Saggi - Isaksen, Jensen (všichni Nor.). ŽK: Papanikolau, Wdowiak - Lingr, Ousou. Diváci: 5500 (vyprodáno)

Sestavy:

Čenstochová: Trelowski - Svarnas, Arsenič, Rundič - Tudor (82. Nowak), Papanikolau (82. Czyz), Gvilia, Kun - Kočergin (46. Wdowiak), Musiolik (61. Gutkovskis), López (87. Dlugosz). Trenér: Papszun.

Slavia: Mandous - Schranz, Ousou, Santos (46. Traoré), Oscar (40. Plavšič) - Holeš, Tiéhi - Usor, Ševčík, Olayinka - Lingr (65. M. Jurásek). Trenér: Trpišovský

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha 1. FC Slovácko Fotbal

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy