Sparta před dětmi na trávníku vládla, Rangers porazila 1:0. Slavia ani Jablonec neuspěly

Na rozdíl od prvního kola Evropské ligy a Evropské konferenční ligy, kdy uspěly ve druhé zmiňované soutěži uspěly jak Slavia, tak i Jablonec a kdy se v Evropské lize nedařilo Spartzě úplně podle představ a nakonec v Kodani bezbrankově remizovala, se ve druhém kole těchto evropských soutěží role obrátily. Byla to tentokrát pražská Sparta, která jako jediná z českých zástupců vyhrála a to před deseti tisíci dětmi na Letné. Pražané tam hostili Glasgow Rangers, nad kterými vládli po celý zápas a nakonec Dávid Hancko po půl hodině hry rozhodl. Duel pak hosté dohrávali o deseti, když byl vyloučen po duhé žluté kartě pro Čechy starý známý Glen Kamara. Co se týče dalších českých zástupců v Evropě, tak Jablonec jednak neuspěl i přes slušný výkon s Alkmaarem, v Nizozemsku se představila také pražská Slavia, která pro změnu prohrála na hřišti Feyenoordu Rotterdam.

Že to budou spíše sparťané, kteří budou v duelu se skotskými Rangers tahat za delší konec provazu, bylo znát hned od jeho začátku. Již v 11. minutě se letenští dostali do první příležitosti, vbe které se objevil Pešek, jeho střelu zpoza vápna mířící do pravého horního rohu branky ale dokázal gólman McGregor vytáhnout. Za pět minut pro změnu ohrozili branku soupeře i hosté, hlavička Ariboha ale Nitu nepřekvapila.

Poprvé se mohlo výhradně dětské publikum na Letné, kam nemohli dospělí fanoušci kvůli trestu od UEFA za rasismus, rozradostnit ve 25. minutě, kdyby ovšem tehdy uspěl Minčev. Naštěstí to pro sparťany netrvalo nikterak dlouho a za chvíli šli domácí skutečně do vedení. Ve 30. minutě totiž Pražané zahrávali rohový kop a to tak precizně, že hlavičkující Hancko dokázal dotat míč za brankovou čáru. Protože šlo o těsnou situaci, gól musely potvrdit až hodinky rozhodčího.

I po přestávce byla ze strany Spartě k vidění očividná aktivita. I ve druhé půli se tak do šance dostal Pešek, tentokrát však trefil břevno branky skotského klubu. Hned na to měli na druhé šance hosté díky hlavičce Baloguna, Nita však opět nepřekonán. Poněkud divočejší úvod druhé půle pokračoval další šancí Minčeva, jenž střílel jen těsně vedle levé tyče. V 56. minutě pak mohl pojistit sparťanské vedení Haraslín, ten ale střílel doprostřed branky a gólman McGregor tak neměl velkou práci se zlikvidováním této střely. Když zbývala do závěrečného hvizdu čtvrthodina, rozhodčí vytasil druhou žlutou kartu v zápase pro Čechy nechvalně známému Glenu Kamarovi,jenž se tak musel ze hřiště předčasně poroučet.

V závěru zápasu se mohli hosté radovat málem z vyrovnání, ale naštěstíbyl v brance Sparty bezchybný Nita a protože ten přežil i následnou možnost Morelose, stav už se nijak nezměnil a na letné tak mohla vypuknout dětská radost jako na pískovišti či dětských hřištích.

Konečné výsledky zápasů 2. kola základních skupin Evropské ligy UEFA (30.9.2021):

SKUPINA A:

Lyon - Bröndby Kodaň 3:0 (0:0) Branky: 64 a 71. Ekambi, 86. Aouar

Sparta Praha - Glasgow Rangers 1:0 (1:0)Branka: 30. Hancko

SKUPINA B:

San Sebastian - Monako 1:1 (0:1) Branky: 54. Merino - 16. Disasi

Sturm Štýrský Hradec - PSV Eindhoven 1:4 (0:1) Branky: 55. Gorenc-Stankovič - 32. Sangare, 51. Zahavi, 74. Max, 78. Vertessen

SKUPINA C:

Neapol - Spartak Moskva 2:3 (1:0) Branky: 1. Elmas, 90. + 4. Osimhen - 55. a 90. Promes, 80. Ignatov

Legia Varšava - Leicester 1:0 (1:0) Branka: 31. Emreli

SKUPINA D:

Antverpy - Eintracht Frankfurt 0:1 (0:0) Branka: 90. + 1. Paciencia (z pen.) Fenerbahce Istanbul - Olympiakos Pireus 0:3 (0:1) Branky: 63. a 68. Masouras, 6. Soares

SKUPINA E:

Marseille - Galatasaray Istanbul 0:0

Lazio Řím - Lokomotiv Moskva 2:0 (2:0) Branky: 13. Bašič, 38. Patric

SKUPINA F:

Ludogorec Razgrad - Crvena zvezda Bělehrad 0:1 (0:0) Branka: 64. Kanga

Braga - Midtjylland 3:1 (0:1) Branky: 55. (z pen.) a 90. + 5. Galeno, 62. Horta - 19. Evander (z pen.)

SKUPINA G:

Celtic Glasgow - Leverkusen 0:4 (0:2) Branky: 25. Hincapie, 35. Wirtz, 58. Alario (z pen.), 90. + 4. Adli.

Ferencváros Budapešť - Betis Sevilla 1:3 (1:1) Branky: 44. Uzuni - 17. Fekir, 76. Wingo (vl.), 90. + 5. Tello

SKUPINA H:

West Ham United - Rapid Vídeň 2:0 (1:0)Branky: 29. Rice, 90. + 4. Benrahma

Genk - Dinamo Záhřeb 0:3 (0:2) Branky: 45. + 3. (z pen.) a 67. (z pen.) Petkovič, 10. Ivanušec

Jablonec ani Slavia v Nizozemsku neuspěly

V rámci Evropské konferenční ligy se další dva čeští pohároví zástupci představili v Nizozemsku. Jablonec se ukázal na hřišti Alkmaaru, se kterým už se jednou v předkolech evropských pohárů v minulosti utkal a nedopadlo to tehdy vůbec dobře. To chtěl severočeský klub tentokrát změnit a výkon tomu nasvědčoval. Vždyť během prvního poločasu domácí tým k ničemu výraznému nepustil, naopak svěřenci kouče Petra Rady vyslali hned osm střel na soupeřovu branku.

Gól ovšem do konce poločasu nepadl, padla až v 54. minutě. Bohužel však padl do jablonecké sítě a to po rychlé akci, na jejíž konci byl islandský forvard Gudmundsson. O tři minuty později mohla smůla pro Jablonec směle pokračovat dál, naštěstí ale tehdy Karlsson jen těsně minul hlavičkou pravou tyč. V 63. minutě pak mohl svůj druhý gól vstřelit Gudmundsson, jenež mířil tentokrát do šibenice, ale brankář Hanuš se blýskl výtečným zákrokem. Nebezpečný Islanďan se ještě připomněl na začátku poslední desetiminutovky, kdy pro změnu trefil břevno jablonecké branky.

Severočeši tedy neodváží z Nizozemska ani bod, přestože k němu měli velmi blízko, kdy odražený balón od tyče ve vyložené šanci před prázdnou brankou selhal Nešpor, který se vůbec netrefil do míče.

V Nizozemsku se pak trápila ve čtvrtek večer i pražská Slavia, která nastoupila před vynikající atmosférou na stadionu Feyenoordu Rotterdam. Hned od začátku na Slavii domácí nastoupili takovým způsobem, že Pražané neměli v Nizozemsku chvíli čas, ale neměli pomalu ani míč na svých kopačkách. Několikrát se v úvodních minutách dostali hráči Rotterdamu do příležitostí před Mandousem a nakonec tak vše vyvrcholilo ve 14. minutě, kdy střelou k pravé tyči zpoza vápna překonal slávistického brankáře Kokcu, 1:0 pro Rotterdam.

A bylo ještě hůř pro sešívané. Ti totiž v bránění působil nadále dost zmateně a proto nebylo divu, že o deset minut později už domácí vedli o dvě branky. Tehdy se prosadil Linssen hlavičkou, 2:0. Ve 37. minutě pak stáli při Trpišovského svěřencích všichni svatí, když Sinisterra hlavičkou minul jen těsně pravou tyč Mandousovy branky.

Po obrátce bylo vidět, že kouč Trpišovský provedl hned několik změn v sestavě a ty rozhodně nepřišly vniveč. Hra se postupně vyrovnala a v 63. minutě to přineslo tolik kýžené ovoce. Z volného přímo kopu, jenž zprava zahrával Ševčík, se totiž tehdy prosadil hlavou Tomáš Holeš, 2:1. Poté byli blízko k vyrovnání Oscar i Schranz, ale ani jeden z nich nepřekonal brankáře Bijlowa.

Proto tak tedy výsledek 2:1 pro Feyenoord vydržel až do konce a Slavia tak tedy nenavázala na předešlou domácí výhru nad Unionem Berlín.

Konečnné výsledky zápasů 2. kola základních skupin Evropské konferenční ligy UEFA (30.9.2021):

SKUPINA A:

Alaškert - Helsinky 2:4 (1:1) Branky: 24. Embalo, 90. + 3. Glišič - 8. a 63. Riski, 57. Valenčič, 90. + 4. Olusanya

LASK Linec - Maccabi Tel Aviv 1:1 (1:0) Branky: 10. Horvath - 88. Šamir

SKUPINA B:

Gent - Anorthosis Famagusta 2:0 (1:0) Branky: 28. Korrea (vl.), 81. Kums

Partizan Bělehrad - Flora Tallinn 2:0 (2:0) Branky: 20. a 43. Markovič

SKUPINA C:

Luhansk - AS Řím 0:3 (0:1) Branky: 7. El Shaarawy, 66. Smailing, 68. Abraham

CSKA Sofia - Bodö/Glimt 0:0

SKUPINA D:

Kluž - Randers 1:1 (0:1) Branky: 68. Petrila - 41. Kamara

Alkmaar - Jablonec 1:0 (0:0)Branka: 54. Gudmundsson

SKUPINA E:

Union Berlín - Maccabi Haifa 3:0 (1:0)Branky: 33. Voglsammer, 48. Behrens, 76. Awoniyi

Feyenoord Rotterdam - Slavia Praha 2:1 (2:0)Branky: 14. Kokcu, 24. Linssen - 63. Holeš

SKUPINA F:

PAOK Soluň - Slovan Bratislava 1:1 (1:1) Branky: 9. Akpom - 15. Green

FC Kodaň - Lincoln Red Imps 3:1 (2:1) Branky: 4. Diks, 45. + 2. Wind (z pen.), 52. Stage - 33. Rosa

SKUPINA G:

Tottenham - Mura 5:1 (2:0) Branky: 68., 76. a 88. Kane, 4. Ali (z pen.) 8. Lo Celso - 53. Kous

Arnhem - Rennes 1:2 (1:0) Branky: 30. Wittek - 54. Guirassy (z pen.), 70. Sulemana

SKUPINA H:

Omonia Nikósie - Karabach 1:4 (1:0) Branky: 40. Lecjaks - 52. a 90. + 4. Kady, 73. Šejdajev, 79. Medvedev (z pen.)

Basilej - Kajrat Almaty 4:2 (3:0) Branky: 21. a 40. Lang, 15. Arthur, 49. Ndoye - 65. Kante, 69. Alves (z pen.)

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) AC Sparta Praha sk slavia praha FK Jablonec Fotbal

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání

V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění. Feri byl loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let, na místě se odvolal. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy