Sparta v závěru odvety zkolabovala a končí v Evropě, Slavia si pohrála se St. Joseph´s

Zase a znova. Fanoušci fotbalové Sparty zase jednou prožila hrůzný start do nové sezóny, když vypadla na úvod předkol evropských pohárů. Tentokrát je to ještě o to více trpké vyřazení, že není šancena opravu v některé z dalších evropských soutěží a v nadcházející sezóně se svěřenci kouče Briana Priskeho bude muset spokojit jen s ligou a domácím pohárem. A navíc se dospělo k vyřazení Sparty tím způsobem, že v nastavení odvety s Vikingem Stavanger chybovali v rozehrávce Dávid Hancko s gólmanem Dominikem Holcem a díky tomu tak norský tým vyhrál 2:1. Naprosto odlišný čtvrteční večer prožila pražská Slavia. Pro ni se jednalo o formalitu poté, co před týdnem v Gibraltaru nad tamním St. Joseph´s vyhrála 4:0. V Edenu totiž vyhrála vysoko 7:0 a nyní se musí řádně připravit na daleko těžšího soupeře: Panathibnaikos Atény.

Oproti týden starému domácímu zápasu se realizační tým pražské Sparty rozhodl pro jedinou změnu v sestavě a tak se do jejího základu poprvé od svého letního příchodu dostal Dán Sörensen, jenž tak utvořil stoperskou dvojici kapitánem Hanckem. Jiná sparťanská posila Zelený se posunula na levý kraj defenzivy, Wiesner pak pro změnu okupoval ten pravý.

Jak už to tak na severu Evropy bývá, hrálo se i tentokrát na umělé trávě. Ze začátku to ale sparťanům žádné problémy nedělalo a v úvodu odvety byli daleko akktivnější než soupeř. Po čtyřech minutách hry se třeba do první velké šance v zápase ocitl Kuchta, když mu míč zase těžko prostupnou norskou obranou procpal Fortelný. Exslávista ve sparťanský službách si ale nepřišel na opět výtečně chytajícího gólmana Gunnarssona. Jedenáct minut na to zase pro změnu Sadílek centroval a Fortelný byl tentokrát v roli zakončovatele, ale i tehdy zůstal Gunnarsson nepřekonán. Úspěšní pak zpoza šestnáctky nebyl ani Karabec, ani z úhlu Kuchta. Po rohovém kopu mířil nad branku hlavou Wiesner a Hancko z dálky orazítkoval spojnici břevna a tyče.

Na druhé straně se do prvního ohrožení sparťanské branky dostali domácí Vikingové až po půlhodině hry, kdy se za obranu Pražanů dokázal dostat Kabran, ten ale v šestnáctce následně minul. A při svém pokusu pak naštěstí neuspěl ani De Lanlay, jehož zakončení z dálky ve vzduchu i zaplavalo.

Ve 42. minutě to ale byla hostující Sparta, které se konečně v tomto dvojzápase podařilo poprvé v této sezóně 2022/23 skórovat. Zprava velice přesně do šestnáctky odcentroval Wiesner, jenž tak na zadní tyč našel adresáta Zeleného a ten hlavičkou o zem rozvlnil vikingskou síť, 1:0 pro Spartu. Zdálo se, že by mohla toto kýžené vedení udržet a jít s klidnou hlavou do druhé půle, jenže, co čert nechtěl, krátce před přestávkou se domácím povedlo vyrovnat na 1:1, když se zpoza šestnáctky přízemní střelou trefil Vevatne.

Ve druhé pětačtyřicetiminutovce nejprve zakončoval Wiesner, k němuž se v šestnáctce odrazil míč, ale tehdy zamířil snad až pánu Bohu do oken. Byla to bohužel jedna z mála možností Pražanů ve druhé půli, pak už totiž přebíral iniciativu na hřišti Stavanger. Ve své šanci nejdříve neuspěl střídající Traoré, jenž mířil nad, následně zakončoval Pattynama, ale na Holce si nepřišel. Stejně tak pak na druhé straně si nepřišel na Gunnarssona střídající Mejdr.

Užuž se to schylovalo k třicetiminutovému prodloužení, kdyby ovšem nebylo chybné komunikace mezi kapitánem Hanckem a gólmanem Holcem. Fatálního nedorozumění domácí naprosto využili, když se pak do odkryté branky trefil Traoré. Sparta se tak hned na úvod sezóbny loučí s evropskou scénou.

Konečné výsledky odvetných zápasů 2. předkola Evropské konferenční ligy UEFA (28.7.2022):

Viking Stavanger - Sparta Praha 2:1 (1:1)Branky: 45. Vevatne, 90.+2 Traoré - 42. Zelený. Rozhodčí: Kastrati - Hyseni, Muhadriová (všichni Kosovo). ŽK: Karlsbakk, Tripic - Hancko, Karabec, Fortelný. První zápas: 0:0, postoupil Viking

Sestavy:

Viking: Gunnarsson - Björshol, Brekalo, Vevatne - Kabran, De Lanlay (90.+3 Vikstol), Solbakken, Fridjónsson, Pattynama - Karlsbakk (59. Traoré), Tripic (81. Sandberg). Trenér: Aarsheim

Sparta: Holec - Wiesner (81. Mejdr), Sörensen, Hancko, Zelený - Sadílek, Fortelný - Pešek (63. Daněk), Karabec (74. Minčev), Haraslín (81. Ryneš) - Kuchta (62. Čvančara). Trenér: Priske

Slavia Praha - St Joseph's FC 7:0 (4:0)Branky: 18. a 28. Olayinka, 20. Jurečka, 34. Fila, 49. Tiéhi, 90.+3 Ewerton, 90.+4 Traoré. Rozhodčí: Musial - Siejka, Mucha (všichni Pol.). ŽK: Bauti, Antwi, Villar (všichni St. Joseph's). Diváci: 15.359. První zápas: 4:0, postoupila Slavia.

Sestavy:

Slavia: Mandous - Schranz (66. Douděra), Tiéhi, Kačaraba, D. Jurásek - Valenta, Provod (78. Traoré) - Jurečka, Lingr (54. Ewerton), Olayinka (66. Usor) - Fila (54. M. Jurásek). Trenér: Trpišovský

St Joseph's: Fitzsimons (46. J. Robba) - Olmos (46. Serra), Villar, Peters (46. Mouelhi), Pons - Valarino (58. Boro), Bauti (58. Rosa), Caballero, Juanma, Ferrer - Antwi. Trenér: Juan Carlos

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) AC Sparta Praha sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 19 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy